Ο Γυμναστικός Λάρισας – Φάρος ήταν ο μεγάλος νικητής στον αγώνα Κυπέλλου με την Κύμη στο κλειστό της Νεάπολης επικρατώντας με 70-66 για την Β’ φάση της διοργάνωσης, στο πρώτο επίσημο παιχνίδι της ομάδας αμέσως μετά την συγχώνευση Γυμναστικού Συλλόγου Λαρισαίων 1928 και Φάρου Κερατσινίου και την είσοδο της ομάδας στα μπασκετικά δρώμενα και την συμμετοχή στην Α1!

Μεγάλος πρωταγωνιστής της αναμέτρησης ο 24χρονος Αμερικανός γκαρντ Κέβιν Γουέρ που σημείωσε 26 πόντους και πήρε από το… χέρι την ομάδα του στα κρίσιμα σημεία προκειμένου να έρθει αυτό το θετικό αποτέλεσμα για τους «πράσινους».

Αξιόμαχο σύνολο η Κύμη που με την ανταγωνιστικότητα της κατάφερε να χαρίσει ένα αρκετά όμορφο παιχνίδι μπάσκετ στους περίπου 200 φιλάθλους που παρακολούθησαν το ματς.

Ο ΓΛΦ πλέον περιμένει το νικητή του ζευγαριού ΑΕ Ν. Κηφισιάς- ΑΕ Χολαργού για να μάθει τον αντίπαλο του στη συνέχεια της διοργάνωσης.

Επιτυχημένο ντεμπούτο στον πάγκο και για τον κόουτς της Εθνικής Ελλάδας και προπονητή του Γυμναστικού Λάρισας-Φάρου, Θανάση Σκουρτόπουλο, που είδε την ομάδα του παρά τις ελλείψεις να ανταποκρίνεται στην πίεση και τις απαιτήσεις του αγώνα. Οι «πράσινοι» έχουν θέσει πάντως ως στόχο φέτος την άνετη παραμονή στην Basket League και η καλή πορεία στο Κύπελλο, εφόσον επιτευχθεί θα είναι κέρδος.

Μουδιασμένο ξεκίνημα στον αγώνα και για τις δύο πλευρές με εμφανή την έλλειψη αγωνιστικού ρυθμού. Ο Σκουρτόπουλος επέλεξε στην βασική πεντάδα τους Γουέρ, Μουράτο, Παπαμακάριο, Μαραγκό και Σπυρόπουλο έχοντας πολλές απουσίες σε αυτόν τον αγώνα ενώ από την άλλη πλευρά ο κόουτς Καστρίτης ξεκίνησε με τους Τσαγκαράκη, Μανωλόπουλο, Σμιθ, Ομπράιεν, Τρέιλορ.

Η Κύμη πάντως ξεκίνησε πιο καλά έχοντας και το προβάδισμα με τον Παπαμακάριο να ξεμπλοκάρει στο 4′ το μηδέν στο σκοράρισμα πετυχαίνοντας τους πρώτους πόντους του Γυμναστικού μετά από σωρεία χαμένων επιθέσεων. Στο 5′ το 4-11 με τον Τζέι Αρ Σμιθ πρωταγωνιστή έδινε το προβάδισμα στους φιλοξενούμενους με το δεκάλεπτο να τελειώνει στο χαμηλό σκορ του 10-14.

Στο δεύτερο δεκάλεπτο ο Γυμναστικός βασίστηκε στην καλή του άμυνα και κατάφερε να παρουσιαστεί πολύ βελτιωμένος. Στο 13′ πέρασε για πρώτη φορά μπροστά στο σκορ με τρίποντο του Χατζηκυριακίδη (το μοναδικό για την ομάδα του στο ημίχρονο) με την ομάδα του Σκουρτόπουλου να κρατά το προβάδισμα μέχρι και το 16′ έχοντας το 21-16 προς διαχείριση. Η Κύμη σε αυτό το διάστημα κατάφερε απλά με τους Σμιθ και Γλυναδάκη να βρουν τρόπο να διαπεράσουν την άμυνα.

Το ματς απέκτησε μεγαλύτερο ενδιαφέρον στη συνέχεια με τον Ομπράιεν να δίνει το προβάδισμα για το 23-25 και να φερει το ματς στα ίσα ο Μουράτος 2 λεπτά πριν τη λήξη του ημιχρόνου. Οι 1/2 των Τρέιλορ και του Τζέι Αρ Σμιθ σε δύο διαφορετικές φάσεις έφεραν το 25-27 ένα λεπτό πριν τη λήξη, για να ισοφαρίσει και πάλι ο Μουράτος από την γραμμή της φιλανθρωπίας 38 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη του ημιχρόνου σε 27-27. Με τον ίδιο τρόπο ο Γουέρ διαμόρφωσε και το σκορ του ημιχρόνου.

Ο Γουέρ με τρίποντο ξεκίνησε από εκεί που είχε… σταματήσει, όμως η Κύμη έχοντας μπει καλύτερα στο τρίτο δεκάλεπτο με δύο λέι-απ του Τζόουνς έφεραν το ματς στο 32-31 στο 25′. Ο Τζοουνς συνέχισε στους ίδιους ρυθμούς, ενώ ο Μανωλόπουλος με δύο τρίποντα έγραψε τους πρώτους του πόντους στο παιχνίδι για το 32-39 στο 27′ στη μεγαλύτερη διαφορά στον αγώνα. Οι φιλοξενούμενοι έμοιαζαν ασταμάτητοι μετά το ημίχρονο με τον Τσαγκαράκης να προσθέτει ένα ακόμη τρίποντο για να μειώσουν την διαφορά επιθετικά οι Σαφτεναρ-Γουέρ.

Η αγωνία κορυφώθηκε στο τέταρτο δεκάλεπτο όπου οι δύο ομάδες πρόσφεραν θέαμα και πάλεψαν για τη νίκη. Ο Γουέρ ηγήθηκε του ΓΛΦ και έκανε το 47-48 με τρίποντο στα μισά της περιόδου για να απαντήσει ο Τσαγκαράκης δίνοντας το προβάδισμα στην Κύμη (47-50). Ο Κέβιν Γουέρ ωστόσο ήταν ασταμάτητος φέροντας το ματς στα ίσα με τρίποντο (50-50) 4:13 πριν το φινάλε.

Ο Μουράτος με 1/2 βολές έδωσε ένα ελαφρύ προβάδισμα 3:40 πριν τη λήξη, όμως ο Μανωλόπουλος ήταν «ζεστός» κάνοντας το 51-53 στην επόμενη επίθεση. Ο Μαραγκός ισοφάρισε 3′ πριν το τελευταίο σφύριγμα για το (53-53), με τον Τσαγκαράκη να κρατά και πάλι από επιθετικής πλευράς για το 53-56, 1:44 πριν την… κόρνα. Ο Γουέρ με 2/2 βολές και στη συνέχεια με κλέψιμο και κάρφωμα στον αιφνιδιασμό γύρισε… μόνος του το ματς για το 58-56, 1:22 πριν τη λήξη. Ο Τζόουνς όμως πήγε το ματς στην παράταση για το 58-58 με τον Γυμναστικό να κάνει κακές επιλογές για να «καθαρίσει» το ματς στις τελευταίες επιθέσεις.

Στο πεντάλεπτο της παράτασης ο Γυμναστικός Λάρισας-Φάρος κυριάρχησε και πρωταγωνιστές τους Μουράτο, Παπαμακάριο και Γουέρ πανηγύρισε τη νίκη στο ματς. Αξιόμαχη μέχρι τα τελευταία δευτερόλεπτα όπου χρειάστηκε ένα τρίποντο του Μανώλη Παπαμακάριου για το 68-64, για να διαμορφωθεί το τελικό αποτέλεσμα από τους Μουράτο και Ομπράιεν στη συνέχεια όταν όλα είχαν κριθεί…

Δεκάλεπτα: 10-14, 29-27, 41-44, 58-58 (70-66 παρ.)

Διαιτητές: Πουρσανίδης Κ., Λόρτος, Τζιοπάνος (Σταμάτης Γ.)

Γυμναστικός Λάρισας – Φάρος (Σκουρτόπουλος): Γουέρ 26 (3), Παπαμακάριος 11 (1), Μαραγκός 7, Μουράτος 11 (1), Χατζηκυριακίδης 3 (1), Σαφτεναάρ 4, Βαβάτσικος 6, Σπυρόπουλος, Πέτι 2

ΓΣ Κύμης (Καστρίτης): Μανωλόπουλος 9 (3), Εντουάρτς, Γερομιχαλός, Τσαγκαράκης 14 (4), Ομπράιεν 14 (1), Τζόουνς 15 (1), Γλυνιαδάκης 2 , Σακελαρίου, Τρέιλορ 5, Τζέι Αρ Σμιθ 7.

ΠΗΓΗ: sportlarissa.gr