Σαν σήμερα, 13 Ιουνίου, πριν από 54 χρόνια γεννιέται σε ένα μικρό χωριό της Λάρισας ένας από τους θρυλικούς Βασίληδες του ελληνικού αθλητισμού, ο Βασίλης Καραπιάλης, ο οποίος άφησε εποχή με ΑΕΛ και Ολυμπιακό.

Γεννηθείς στις 13 Ιουνίου του 1965 στους Αμπελόκηπους Λάρισας, ο Βασίλης Καραπιάλης άφησε εποχή στο ελληνικό ποδόσφαιρο ως ένας από τους πλέον ταλαντούχους γηγενείς παίκτες που έπαιξαν στην επαγγελματική κατηγορία.

Ήταν το μεγάλο αστέρι της Λάρισας του ’80 που άφησε εποχή και μετέπειτα ο φυσικός ηγέτης και εκ των αρχηγών του Ολυμπιακού κατά τη δεκαετία του ’90.

Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο στα 14, από τα τμήματα υποδομής του Τοξότη και ένα χρόνο μετά προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα η οποία αγωνιζόταν στο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα της Λάρισας.

Εκεί έκανε τα πρώτα του ουσιαστικά βήματα, ξεχωρίζοντας για το ταλέντο του. Το 1984, ο ΟΦΗ δίνει το ποσό των 2,1 εκ. δρχ. -ανήκουστο για ερασιτεχνικό σύλλογο- όμως ο «Μπίλαρος» θέλει να παίξει στην αγαπημένη του ΑΕΛ.

Εκεί όντως μετακόμισε ένα χρόνο μετά, αφού πρώτα πρόλαβε να πετύχει 30 γκολ ως μέσος στην τελευταία του χρονιά στο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα. H ΑΕΛ πλήρωσε 1 εκ. δρχ. για να τον αποκτήσει.

Το 1988 ήταν η πρώτη του χρονιά ως βασικός και μόνο τυχαίο δεν είναι το αποτέλεσμα εκείνης της ιστορικής από κάθε άποψη για το ελληνικό ποδόσφαιρο σεζόν.

Η «βυσσινί θύελλα» κατακτά τον τίτλο και γίνεται η πρώτη και μοναδική μέχρι σήμερα επαρχιακή ομάδα που πετυχαίνει κάτι τέτοιο. Ο Καραπιάλης οργιάζει, όπως και στο ντέρμπι τίτλου με την ΑΕΚ το οποίο τελειώνει πριν καν αρχίσει 2-0 (1’ Ζιώγας, 24’ Καραπιάλης).

Ψηφίζεται ως ο κορυφαίος εκείνης της περιόδου και το γκολ του την 1η Νοεμβρίου του ’87 στο 4-1 επί του Πανσερραϊκού αφού διέσχισε όλο το γήπεδο περνώντας σαν σταματημένη όλη την αντίπαλη άμυνα, θωρείται ένα από τα κορυφαία στα ελληνικά γήπεδα.

Με την ΑΕΛ να έχει χάσει ήδη τη δύναμή της τόσο σε αγωνιστικό επίπεδο, όσο και σε οικονομικό μετά την αποχώρηση του ομίλου Βιοκαρπέτ που είχε τις μετοχές της ομάδας, το καλοκαίρι του 1991 ο Καραπιάλης μεταγράφεται στον Ολυμπιακό αφού αρνείται προτάσεις από ουσιαστικά όλες τις υπόλοιπες μεγάλες ελληνικές ομάδες.

Ο Λαρισαίος δεν αργεί να γίνει ο ηγέτης της ομάδας και ο κόσμος να τον λατρέψει. Αυτό που άργησε επί των ημερών του ήταν οι τίτλοι, με μόλις ένα Κύπελλο στα πρώτα πέντε του χρόνια στο Λιμάνι, αλλά και τέσσερα πρωταθλήματα, ένα Κύπελλο και ένα Σούπερ Καπ στα τέσσερα τελευταία από τα εννέα συνολικά χρόνια του στους «ερυθρόλευκους».

Στο Λιμάνι, ο Καραπιάλης μέτρησε 308 συμμετοχές, 229 στο πρωτάθλημα, 50 στο Κύπελλο και 29 στην Ευρώπη, πετυχαίνοντας και 71 γκολ (61/10/0).

Τον Μάιο του 2000 αποφασίζει να βάλει τέλος στην τεράστια καριέρα του, χάρη στην οποία αναδείχθηκε μετά από ψηφοφορία ως ο τρίτος κορυφαίος ποδοσφαιριστής στα χρόνια του επαγγελματικού ποδοσφαίρου πίσω από τον Βασίλη Χατζηπαναγή και τον Δημήτρη Σαραβάκο.

Μια από τις μεγαλύτερες αδικίες στο ελληνικό ποδόσφαιρο ήταν επίσης ότι το 1994 ο Αλκέτας Παναγούλιας τον άφησε εκτός αποστολής για το Μουντιάλ των ΗΠΑ και ο ίδιος εκεί αποφάσισε να μην ξαναφορέσει το εθνόσημο. Γι’ αυτό και αρκέστηκε σε μόλις 21 συμμετοχές και 2 γκολ με τη γαλανόλευκη.

Δείτε το βίντεο με τα πέντε καλύτερα γκολ στην ΑΕΛ:

sdna.gr