Μάνατζερ ποδοσφαιριστών και ένας άνεργος μαθηματικός φέρονται ως οι «εγκέφαλοι» κυκλώματος παραγωγής και διακίνησης αναβολικών που αποκαλύφθηκε από την οικονομική αστυνομία. Η επιχείρηση παρουσίαζε τεράστιο τζίρο και η αξία της αποτιμάται πάνω από 1.600.000 ευρώ. Συνολικά για την υπόθεση συνελήφθησαν 11 άτομα. Το κύκλωμα μάλιστα έκανε αποστολές και εκτός Αττικής και μεταξύ των περιοχών περιλαμβάνονταν η Λάρισα, ο Βόλος και τα Τρίκαλα.
Δίπλα στους «αρχηγούς», ως πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης τους, ήταν ένας ηλεκτρολόγος μηχανολόγος και ένας πτυχιούχος πληροφορικής μαζί με τις συζύγους τους, η μία εκ των οποίων επίσης πτυχιούχος στη διοίκηση επιχειρήσεων, όλοι άνεργοι, που εργάζονταν με μισθό στο «εργοστάσιο» της ντόπας.
Ιδιαίτερο ρόλο φέρεται ότι έπαιζε στην υπόθεση και ένας νεαρός αστυνόμος της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Αθλητικής βίας, ο οποίος ήταν και ο ίδιος χρήστης αναβολικών, αλλά ταυτόχρονα φέρεται ότι έδωσε και πληροφορίες στον έναν από τους αρχηγούς, από τον οποίο προμηθευόταν τις ουσίες, για όχημα της Οικονομικής Αστυνομίας, που τον παρακολουθούσε.
Ο αστυνομικός παραπέμπεται μαζί με τους υπόλοιπους συλληφθέντες με την κατηγορία της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, ενώ με απόφαση του Αρχηγού της EΛ.ΑΣ, τέθηκε σε διαθεσιμότητα και παράλληλα διατάχθηκε ΕΔΕ σε βάρος του.
Συνολικά για την υπόθεση συνελήφθησαν 11 άτομα (8 άνδρες και 3 γυναίκες) και συγκεκριμένα ο μαθηματικός, που φέρεται ως ένα ς από τους αρχηγούς, τα δύο ζευγάρια, στενοί συνεργάτες του, ο αστυνομικός και πέντε ακόμα που φέρονται ως οι βασικοί ντήλερ του κυκλώματος.
Όλοι οι συλληφθέντες είναι ηλικίας από 25 έως 35 ετών. Μέχρι στιγμής δεν έχει συλληφθεί και αναζητείται ο έτερος αρχηγός, μάνατζερ ποδοσφαιριστών.
Δραστηριοποιούνταν την τελευταία πενταετία
Σύμφωνα με ανακοινώσεις που έκαναν ο διευθυντής της Οικονομικής Αστυνομίας, υποστράτηγος Μανώλης Πλουμής και ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ, Θεόδωρος Χρονόπουλος, το κύκλωμα δραστηριοποιούνταν την τελευταία πενταετία και φέρονται από τους βασικούς προμηθευτές αναβολικών δικής τους παρασκευής, σε αθλητές του bodybuilding, οι οποίοι κατέβαιναν σε διεθνείς αγώνες, καθώς και γυμναστηρίων σε όλη την Ελλάδα, ενώ είχε σημαντική παρουσία και στην παράνομη αγορά και άλλων χωρών της Ευρώπης.
Είχε δύο βασικά παρασκευαστήρια, ένα στην Αθήνα και μια μεζονέτα στην Βάρη, όπου βρέθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες αμπούλες με ενέσιμα σκευάσματα, αλλά και πλήρης εξοπλισμός για την παραγωγή των σκευασμάτων και την τυποποίηση τους, σε καρτέλες δισκίων και αμπούλες, προκειμένου να δοθούν στους ντήλερ για την προώθηση τους σε αθλητές και γυμναστήρια.
Σύμφωνα με τον κ. Πλουμή, η επιχείρηση παρουσίαζε τεράστιο τζίρο, ενώ ο ίδιος ο αρχηγός που συνελήφθη, αποτιμά την αξία της πάνω από 1.600.000 ευρώ. Μόνο από την έρευνα που έχει γίνει μέχρι στιγμής, προκύπτει ότι είχαν πραγματοποιήσει πάνω από 500 αποστολές δεμάτων με αναβολικά στο εξωτερικό, και άλλα τόσα εντός Ελλάδος, ότι η ελάχιστη τιμή για τις συσκευασίες ήταν από 20-40 ευρώ οι αμπούλες και 10 ευρώ για τα χάπια.


Τα σκευάσματα και η αποστολή τους
Οι πρωταγωνιστές της υπόθεσης, προμηθεύονταν μέσω ίντερνετ τις πρώτες ύλες, από διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ, τις έφερναν στην Ελλάδα μέσω εταιρειών ταχυμεταφορών και στην συνέχεια παρασκεύαζαν τα σκευάσματα στα δύο εργαστήρια, όπου είχαν πρόσβαση μόνο οι αρχηγοί και οι τέσσερις έμπιστοι τους, με «συνταγές» και πάλι από το ίντερνετ.
Ύστερα τα συσκεύαζαν σε κουτιά με ετικέτες και οδηγίες σαν να ήταν εργοστασιακά σκευάσματα και τα έδιναν σε ένα άτομο, που ήταν ο κύριος μεσάζων, ο οποίος μέσω άλλων διακινητών, με την μορφή πυραμίδας, τα διέθετε σε ιδιοκτήτες γυμναστηρίων κυρίως στην Δυτική Αττική και στο κέντρο Αθήνας, καθώς και σε μεμονωμένα άτομα.
Τις αποστολές εκτός Αττικής (Θεσσαλονίκη, Βόλος, Πάτρα, Ζάκυνθος, Θήβα, Λάρισα, Τρίκαλα, Κόρινθος κ.α.) και στο εξωτερικό (Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Ουγγαρία, Μάλτα, Ιταλία κ.α.), πραγματοποιούσαν τα αρχηγικά μέλη και ένας εργαζόμενος, χρησιμοποιώντας εταιρείες ταχυμεταφορών, ενώ χρησιμοποιούσαν κώδικα επικοινωνίας, τηλεφωνικές συνδέσεις σε στοιχεία αλλοδαπών και στις αποστολές των δεμάτων ψευδή στοιχεία αποστολέα.
Τι βρέθηκε στο πλαίσιο της επιχείρησης
Κατά την διάρκεια συντονισμένης επιχείρησης που έγινε χτες, έγιναν έρευνες στα δύο παρασκευαστήρια της οργάνωσης, μία αποθήκη και οκτώ σπίτια.
Στο σπίτι του μαθηματικού βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 84.310 Λίρες Αγγλίας, 20.000 ευρώ, 1.785 δολάρια Καναδά, 4 δολάρια Η.Π.Α., χάπια και αμπούλες αναβολικών και υλικά συσκευασίας αυτών, μια πτυσσόμενη μεταλλική ράβδος, ένα πλαστό δελτίο ταυτότητας και ένα πολυτελές αυτοκίνητο, το οποίο είχε αγοράσει την περασμένη εβδομάδα.
Ενδεικτικό των εργασιών της «εταιρείας» είναι ότι μόνο σε μία αποθήκη στο Κολωνάκι βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 420.000 αμπούλες με αναβολικά, έτοιμα για χρήση.
Επίσης κατασχέθηκε και μεγάλη ποσότητα πρώτων υλών. Δείγματα από τα κατασχεθέντα έχουν σταλεί για εξέταση στο Γενικό Χημείο του Κράτους, ενώ έρευνες διεξάγονται και από τον ΕΟΦ, για το κατά πόσον ήταν ασφαλή τα σκευάσματα για τους χρήστες.
Από τηλεφωνικές συνομιλίες που έχουν καταγραφεί από τον «κοριό» της ΕΛ.ΑΣ, μεταξύ των πρωτεργατών της υπόθεσης, προκύπτει ότι έχουν διαπιστωθεί παρενέργειες, γι' αυτό άλλαζαν φάρμακα ή μείωναν τις δόσεις στους χρήστες.


Συμμετοχή γυμναστηρίων
Η συμμετοχή των γυμναστηρίων προκύπτει και από επικοινωνία που είχε ο πρόεδρος αθλητικού συλλόγου body building, με τον συλληφθλεντα αρχηγό του κυκλώματος, από τον οποίο ζητούσε βοηθήματα για τους αθλητές του.
Σε βάρος των 11 συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα -κατά περίπτωση- για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, παράβαση της νομοθεσίας για τον ερασιτεχνικό και επαγγελματικό αθλητισμό, της νοθείας τροφίμων, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, για τα όπλα, τα ναρκωτικά, για πλαστογραφία, της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου και της υπόθαλψης εγκληματία.
Σήμερα οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται και στο πλαίσιο της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας προκειμένου να εξακριβωθεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας της οργάνωσης.
naftemporiki.gr