Πόσο ενδιαφέρουν τα κομματικά συνέδρια σήμερα τον μέσο Έλληνα που συμπιέζεται από τα πάμπολλα προβλήματα της καθημερινότητας, τα οποία επιδεινώνει η σοβούσα οικονομική και κοινωνική κρίση; Αυτό είναι το εύλογο ερώτημα που γεννά η διεξαγωγή του 10ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας που θα πραγματοποιηθεί σε λίγες μέρες. 

Πρέπει οι πολίτες να δώσουν προσοχή στα όσα θα συμβούν στις διαδικασίες του καταστατικού συνεδρίου της φιλελεύθερης παράταξης; Θεωρώ ότι η απάντηση είναι ξεκάθαρα καταφατική. 

Κι αυτό διότι δεδομένων των συνθηκών που βιώνει η χώρα, η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο εναπόκειται στην ικανότητα και την αποφασιστικότητα της ΝΔ να χαράξει μια νέα αφετηρία ανάπτυξης και σταθερότητας. Ως εκ τούτου, το συνέδριο αυτό αφορά την καθεμιά και τον καθένα.  

Είναι βέβαιο ότι εμείς, στελέχη και μέλη της ΝΔ, θα επιθυμούσαμε το συνέδριο αυτό να διεξαγόταν σε μια πιο πρόσφορη συγκυρία. Ωστόσο, αυτή η συγκυρία επιβάλλει να ανεβάσουμε ταχύτητες. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το στοίχημα είναι μεγάλο. Αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή. Πρέπει να πετύχουμε. Και μπορούμε να πετύχουμε. 

Ήδη τους τελευταίους μήνες βρισκόμαστε σε μια ανοδική πορεία. Η αθρόα συμμετοχή στις εσωκομματικές διαδικασίες ήταν αυτή που έδειξε πως η παράταξή μας, παρά τις πληγές της, διατηρεί ισχυρές και βαθιές ρίζες στην ελληνική κοινωνία. 

Επιπλέον, ο νέος πρόεδρος του κόμματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απολαμβάνει μια αδιαμφισβήτητη γενική εκτίμηση. Έχει ήδη αποδείξει μετά τις εσωκομματικές εκλογές ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε μεγάλες τομές με μοχλό αξιοκρατικές επιλογές. 

Απόλυτα επιτυχημένη είναι η παρουσία του κ. Μητσοτάκη και ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με λόγο συγκροτημένο, με επιχειρηματολογία στέρεα, είναι σταθερά προσανατολισμένος προς την ευρωπαϊκή θέση της Ελλάδας. Κατόρθωσε απέναντι στο διχαστική και εριστική στάση του κ. Τσίπρα, να καταδείξει την αναμφισβήτητη υπεροχή του. Αυτό άλλωστε καταγράφεται ήδη στις σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης. 

Με αυτά τα πλεονεκτήματα οδεύουμε προς το συνέδριό μας. Εκεί οφείλουμε να προχωρήσουμε στην ανασυγκρότηση των δυνάμεων μας και την αναβάθμιση του στελεχιακού μας δυναμικού, ανοίγοντας τις πόρτες του κόμματος σε νέους και κυρίως ικανούς ανθρώπους με γνώσεις αλλά και εμπειρία. 

Πιστεύω ότι το Συνέδριο της ΝΔ μπορεί να γίνει το εφαλτήριο της αποκατάστασης της σχέσης της παράταξης με τα στρώματα τα οποία παραδοσιακά την στήριζαν και πρωτίστως αυτό που αποκαλούμε μεσαία τάξη. Λανθασμένες αποφάσεις κατά το παρελθόν, ίσως και υπό το βάρος της κρίσης και των πιεστικών αναγκών του μνημονίου, απομάκρυναν πολλούς συμπολίτες μας από την ΝΔ, που έως τότε την θεωρούσαν και δικαιολογημένα σπίτι τους. Επίσης, στο παρελθόν θόλωσε το ιδεολογικό μας στίγμα, και συχνά διολισθήσαμε σε πρακτικές ξένες προς το DNA της παράταξης. Η ΝΔ φαινόταν σαν να ήθελε να γίνει ένα γαλάζιο ΠΑΣΟΚ, λησμονώντας τις βασικές αρχές με τις οποίες ιδρύθηκε από τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή. Από αυτές τις νοθεύσεις θα πρέπει να απαλλαχθούμε. Να μιλήσουμε με τη γλώσσα της αλήθειας, προσαρμοσμένοι στην πραγματικότητα. Να πείσουμε ότι είμαστε η μεγάλη μεταρρυθμιστική πολιτική δύναμη, που έχει τη βούληση και την ικανότητα να κινητοποιήσει τις πλέον δυναμικές παραγωγικές δυνάμεις του τόπου για την ανασυγκρότηση της οικονομίας. Να περάσουμε το μήνυμα ότι ο αντιπαραγωγικός κρατισμός, αυτόν που εκφράζει σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με αυτά τα καταστροφικά αποτελέσματα, έχει τελειώσει. Να εμπνεύσουμε την ελπίδα. Να πείσουμε ότι η άγρια φορολογία σε όσους πραγματικά παράγουν, για να συντηρείται ένας αντιπαραγωγικός Λεβιάθαν, θα σταματήσει. 

Ταυτόχρονα, να πείσουμε τους πολίτες, όλους τους πολίτες ανεξάρτητα από πολιτικές συμπάθειες, ότι με τη ΝΔ το κράτος θα δουλέψει, ότι η ασφάλεια όλων όσων βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια δεν θα τίθεται εν αμφιβόλω, ότι η παρανομία θα τιμωρείται, και ότι βεβαίως τα σύνορά μας, σε θάλασσα και ξηρά, θα φυλάσσονται όπως πρέπει. 

Και επίσης, να επαναβεβαιώσουμε για μια ακόμη φορά την προσήλωσή μας προς την ευρωπαϊκή ιδέα, ακόμη κι αν σήμερα αυτή βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω της οικονομικής κρίσης και της ανόδου του ευρωσκεπτικισμού. Γιατί μόνο μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια η Ελλάδα έχει ελπίδα να μην διολισθήσει σε μαύρη τρύπα των Βαλκανίων και έρμαιο των γεωπολιτικών απειλών της ανήσυχης γειτονιάς μας. 

Οι εξελίξεις μπορεί να είναι ραγδαίες και η ΝΔ πρέπει να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη να αναλάβει τα «αναμμένα κάρβουνα» της διακυβέρνησης του τόπου. Η παραμονή της παρούσας κυβέρνησης αποδείχθηκε ότι κοστίζει βαριά στη χώρα. Γι’ αυτό και το αίτημα της ΝΔ για εκλογές. Για να μιλήσει ο λαός. Αυτή τη φορά έχοντας τη γνώση από το πάθημα της διακυβέρνησης των δυνάμεων του λαϊκισμού. Το Συνέδριο της ΝΔ μπορεί να είναι η αφετηρία για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων για να ξεκινήσει αντίστροφη μέτρηση για την ανάπτυξη και την ανασυγκρότηση του κράτους.

Ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος είναι βουλευτής Λαρίσης, Τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας.