Τρία χρόνια πέρασαν από την εποχή που η κυβέρνηση του Σύριζα πήρε το τιμόνι της χώρας μας και η αγροτική ανάπτυξη της βρίσκεται σε συνεχή λήθαργο.
Όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, πριν και μετά τις εκλογές του 2015, ο Σύριζα βρίσκονταν σε «υποτιθέμενη αντιπολιτευτική» τακτική, την οποία είχε συνηθίσει επί πολλά χρόνια να κάνει με στείρο και αναποτελεσματικό τρόπο, διαδίδοντας πως στο μελλοντικό του πρόγραμμα έχει το κλειδί για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Δυστυχώς για τους Έλληνες αγρότες μετά από τρία χρόνια διακυβέρνησης το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 έχει βαλτώσει και η παραγωγική ανασυγκρότηση μετατράπηκε σε κατάρρευση της αγροτικής ανάπτυξης.
Όλη η πρόοδος της αγροτικής ανάπτυξης της χώρας μας δυστυχώς στηρίζεται σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα, το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) και στην ουσία, η καθυστέρηση της λειτουργίας του συστήματος αυτού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την υστέρηση στην αγροτική παραγωγή.
Σε ότι αφορά το Μέτρο των Νέων Αγροτών είχαμε συνεχείς καθυστερήσεις και παρατάσεις με αποτέλεσμα οι επιλαχόντες νέοι αγρότες να μην γνωρίζουν τελικά πότε και αν θα εγκριθούν, κυρίως λόγω του συστήματος ΠΣΚΕ και της ύπαρξης κονδυλίων, παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες ακόμα και του Πρωθυπουργού από την Κοζάνη για έγκριση των επιλαχόντων νέων αγροτών.
Η «ναυαρχίδα» του ΠΑΑ, τα Σχέδια βελτίωσης, εξαρτώνται από το ΠΣΚΕ. Δηλαδή η πρόθεση ενός παραγωγού να επενδύσει στη γεωργία εξαρτάται από ένα ηλεκτρονικό σύστημα και τις πολύμηνες καθυστερήσεις των προκηρύξεων. Από πέρυσι ο Έλληνας αγρότης αναμένει αυτή την πολυπόθητη προκήρυξη για την οποία έγιναν πολλές ανακοινώσεις.
Για τη Βιολογική γεωργία είχαμε συνεχείς καθυστερήσεις με αποτέλεσμα τις πολυάριθμες αιτήσεις ενώ γίναμε και θιασώτες της μέγιστης αποτυχίας μια χώρας για το ΠΑΑ της, καθώς το πρόγραμμα Βιολογικής κτηνοτροφίας πάρθηκε πίσω! Δεν ξανάγινε ποτέ στην ιστορία του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης ανάλογο γεγονός.
Ο μεγαλύτερος όμως «έντεχνος λαϊκισμός» της κυβέρνησης στα μέτρα αγροτικής ανάπτυξης είναι το τρίπτυχο, Εξαγγελίες-Προδημοσίευση-Προκήρυξη.
Με την ανακοίνωση-εξαγγελία ενός Μέτρου και ιδιαίτερα με την προδημοσίευση ο Έλληνας αγρότης έχει την ψευδαίσθηση ύπαρξης προκηρύξεων, χωρίς όμως να υφίσταται ουσιαστικά πρόγραμμα π.χ νιτρορρύπανση, ομάδες παραγωγών κ.τ.λ
Δηλαδή ένα πρόγραμμα απαιτεί 2 χρόνια, τουλάχιστον, για να αιτηθεί και πιθανώς να εγκριθεί ο Έλληνας παραγωγός.
Πρώτα ανακοινώνεται από την πολιτική ηγεσία πως θα προκηρυχθεί, μετά από κάποιους μήνες προδημοσιεύεται χωρίς επαρκείς πληροφορίες για την εφαρμογή του, και μετά από κάποιους μήνες προκηρύσσεται.
Βέβαια απαιτείται και ένα χρονικό διάστημα στο οποίο να λειτουργεί το ΠΣΚΕ.
Μία ολόκληρη λοιπόν ΚΑΠ 2014-2020 με ελάχιστα μέτρα, προβλήματα, καθυστερήσεις και προεκλογικές ανακοινώσεις.
Χωρίς σοβαρό χρονοδιάγραμμα προκήρυξης μέτρων του ΠΑΑ και σωστής εφαρμογής του, θα συνεχίζεται η μηδενική αγροτική ανάπτυξη του ΣΥΡΙΖΑ που βιώνει ο Έλληνας αγρότης.
Δημήτρης Σοφολόγης, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γεωπόνων