Έχουν περάσει σχεδόν τρία χρόνια συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και πλέον έχει διαμορφωθεί μια ξεκάθαρη εικόνα για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τον κλάδο των κτηνοτρόφων.
Το επάγγελμα του κτηνοτρόφου είναι ίσως το μοναδικό με 12ωρη και 14ωρη πολλές φορές εργασία και τις 365 μέρες τον χρόνο. Αντί λοιπόν, σε ένα τόσο δύσκολο επάγγελμα, να σκύψει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και να βοηθήσει τόσο τον συγκεκριμένο κλάδο όσο και τους καταναλωτές, οι οποίοι προτιμάνε τα ελληνικά προϊόντα, με απανωτά χτυπήματα τους επιβαρύνει και τους γονατίζει.
Ποιά είναι αυτά;
-    Αύξηση φορολογίας, από το 13%, χωρίς τις επιδοτήσεις, που είχε η ΝΔ στο κατώτερο 22% με τις επιδοτήσεις και ένα αφορολόγητο που σε λίγο δεν θα υπάρχει.
-    Εισφορά αλληλεγγύης, που για εισοδήματα άνω τον 12.000€ επιβάλλονται συντελεστές από 2,2% έως 10%.
-    Ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες ξεκινάνε από 20% για το 2016 και φθάνουν σε βάθος πενταετίας στο 28%.
-    Μείωση της εξισωτικής αποζημίωσης τουλάχιστον κατά 40%.
-    Μείωση στην ενιαία ενίσχυση, που είδαμε το τελευταίο χρονικό διάστημα, κατά 8,5%.
-    Απόσυρση του νέου προγράμματος της βιολογικής κτηνοτροφίας, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε στο μέσον της ΚΑΠ 2014-2020 και ακόμα να μην έχει προκηρυχθεί το πρόγραμμα.
-    Το τέλος του αγροτικού πετρελαίου και την αύξηση του κόστους παραγωγής.
-    Έναν ΕΛΓΑ όπου υπάρχει για τους κτηνοτρόφους μόνο για να πληρώνουν εισφορές και όχι για να αποζημιώνονται.
-    Και τέλος οι ελλείψεις στους ελέγχους τόσο στο γάλα όσο και στο κρέας έχουν ρίξει κατακόρυφα τις τιμές και τους κτηνοτρόφους να διαμαρτύρονται έντονα.
Όλα τα παραπάνω έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα φόβου για το αύριο, σκέψεων για μείωση της παραγωγής, και απόγνωση στους κτηνοτρόφους, καθώς βλέπουν ότι με όλα αυτά τα μέτρα δεν μπορούν να επιβιώσουν. Πόσο μάλλον να ανταγωνιστούν τους άλλους κτηνοτρόφους της Ε.Ε. οι οποίοι απολαμβάνουν προνομιακής μεταχείρισης.
Η ΝΔ έχει πλήρη επίγνωση της σημερινής κατάστασης και έχει εξαγγείλει μέτρα για την ελάφρυνση της φορολογίας των κτηνοτρόφων και των αγροτών, με βασικό την φορολόγηση των κατώτερων εισοδημάτων με εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή 9% και αφορολόγητο για κάθε τέκνο.
Επίσης, έχει εξαγγείλει την αλλαγή στην εξισωτική αποζημίωση ώστε να την παίρνουν όσοι πραγματικά την δικαιούνται και να διορθωθούν οι αδικίες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Τέλος, μεγάλη βαρύτητα δίνει η ΝΔ στις ομάδες παραγωγών, μέσα από τις οποίες θα μπορούν και οι κτηνοτρόφοι να δώσουν υπεραξία στα προϊόντα τους και να μειώσουν το κόστος παραγωγής.
Ιωάννης Στ. Κόκουρας, Αναπληρωτής Γραμματέας Αγροτικών Φορέων ΝΔ