Η 9η Μάη, η Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης εξακολουθεί σήμερα, 72 χρόνια μετά, να συγκινεί τους λαούς όλου του κόσμου, αφού συμβολίζει τη μεγάλη εποποιία της Σοβιετικής Ένωσης, που τσάκισε τα χιτλερικά στρατεύματα. Αυτή η ανυπέρβλητη προσφορά του σοσιαλιστικού συστήματος στην ανθρωπότητα δεν μπορεί να ακυρωθεί, παρά τις πολλαπλές και πολύμορφες προσπάθειες των ιμπεριαλιστικών επιτελείων.
Στη διαστρέβλωση της Ιστορίας, στη συκοφάντηση του σοβιετικού λαού εδώ και χρόνια, ρόλο εμπροσθοφυλακής έχει αναλάβει η ΕΕ, που βάφτισε την 9η Μάη «μέρα της Ευρώπης» στο πλαίσιο της διακηρυγμένης βρώμικης στρατηγικής της για ταύτιση του κομμουνισμού με τον φασισμό, του Στάλιν με τον Χίτλερ. Μάλιστα, σε κράτη - μέλη της αποκαθίστανται οι ναζί, τα στελέχη των SS και ξηλώνονται μνημεία της Αντιφασιστικής Νίκης.
Η λάσπη και η κακοποίηση της Ιστορίας έχουν εξήγηση. Ο καπιταλισμός δεν μπόρεσε ποτέ να ανεχτεί ότι η νίκη της Σοβιετικής Ένωσης επί του φασισμού διαμόρφωσε έναν διαφορετικό συσχετισμό δυνάμεων, που, ανεξάρτητα από την τελική εξέλιξη, δημιούργησε συνθήκες απειλητικές για την κυριαρχία του διεθνώς. Η ΕΣΣΔ κατάφερε να επιβιώσει, να αντιμετωπίσει τη φασιστική επίθεση, να αναδειχθεί στον απελευθερωτή των ευρωπαϊκών λαών, ενώ στην αρχή του πολέμου όλα τα καπιταλιστικά κράτη, και τα φασιστικά και τα δημοκρατικά, είχαν ως στόχο ο πόλεμος να έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή της. Αντί γι' αυτό όμως, η ολοκλήρωση του Β' Παγκοσμίου Πολέμου συνδέθηκε με την οικοδόμηση του σοσιαλισμού και σε άλλες χώρες. Κι αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που επιβάλλει στα αστικά επιτελεία να διαστρεβλώνουν την αληθινή, ηρωική Ιστορία της 9ης Μάη και του Κόκκινου Στρατού.
Ξέρουν καλά ότι τα μοναδικά επιτεύγματα του σοβιετικού λαού σε όλους τους τομείς, αλλά και στην υπεράσπιση της σοσιαλιστικής πατρίδας του, φέρουν την υπογραφή του συστήματος που οικοδόμησε: Της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής, του κεντρικού - επιστημονικού σχεδιασμού της οικονομίας, του εργατικού ελέγχου, της εξουσίας δηλαδή που ασκούνταν από την εργατική τάξη. Οι κατακτήσεις αυτές φέρουν το αποτύπωμα του πρωταγωνιστικού ρόλου των λαϊκών μαζών, με ηγέτιδα δύναμη την εργατική τάξη και εμπροσθοφυλακή την επαναστατική πρωτοπορία της, το Κομμουνιστικό Κόμμα. Αυτήν την πατρίδα υπερασπίστηκαν τα εκατομμύρια των Σοβιετικών ηρώων. Επομένως, η επίθεση στη Αντιφασιστική Νίκη στοχεύει καταρχάς στην ακύρωση της ανωτερότητας του σοσιαλιστικού κοινωνικοοικονομικού σχηματισμού.
Η υπεράσπιση αυτής της σοσιαλιστικής πατρίδας κατάφερε να ενώσει στο πλαίσιο του σοβιετικού λαού έθνη, εθνότητες και λαούς που πριν από την Οχτωβριανή Επανάσταση στις σχέσεις τους κυριαρχούσαν το εθνικιστικό μίσος, η προκατάληψη, η αντιπαλότητα.
Τέτοιος είναι ο χαρακτήρας αυτής της σπουδαίας νίκης, κολοσσιαίο έργο του σοβιετικού λαού, που δεν μπορεί να χωρέσει σε επιδιώξεις ξένες με αυτόν τον χαρακτήρα, δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο αξιοποίησης από τα καπιταλιστικά κράτη που διαδέχτηκαν την ΕΣΣΔ.
Είναι, για παράδειγμα, γεγονός ότι η αστική τάξη της καπιταλιστικής Ρωσίας εδώ και αρκετά χρόνια κάνει συστηματική προσπάθεια να αξιοποιήσει την επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης στην αντιπαράθεσή της με αστικές τάξεις άλλων ισχυρών καπιταλιστικών δυνάμεων και ιμπεριαλιστικών κέντρων στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Αξιοποίηση που δεν έχει καμιά σχέση με τα γνήσια αισθήματα του ρώσικου λαού που γιορτάζει αυτήν την επέτειο, εκφράζοντας βαθιούς δεσμούς, βαθιές ρίζες, σχέσεις αίματος και θυσίας με αυτόν τον αγώνα αν υπολογίσει κανείς τα 20.000.000 των νεκρών Σοβιετικών πολιτών.
Η καπιταλιστική Ρωσία, άλλωστε, συστηματικά προσπαθεί να αξιοποιήσει την αίγλη της ΕΣΣΔ, τον ρόλο της στην απελευθέρωση των λαών από το φασισμό, τη συμβολή της στα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα, στην πάλη ενάντια στην αποικιοκρατία, στην πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο. Αυτή όμως η αίγλη αυτό το πρωτόγνωρο στην Ιστορία μεγαλείο δεν χωρά στις αντιπαραθέσεις της καπιταλιστικής Ρωσίας, της Ρωσίας που διαμορφώθηκε ακριβώς ως αποτέλεσμα της αντεπανάστασης, της ανατροπής του σοσιαλισμού και των κατακτήσεών του με τους διεθνείς ανταγωνιστές της (ΗΠΑ, Γερμανία κ.λπ.).
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην Ελλάδα δίνοντας ρεσιτάλ υποκρισίας, από τη μια, εμφανίζεται να συνδιοργανώνει εκδηλώσεις για τις 9 Μάη και, από την άλλη, δέχεται συχαρίκια για το γεγονός ότι επιδιώκει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο ως ΝΑΤΟικός πυλώνας στην περιοχή, εμπλέκοντας τη χώρα και το λαό σε επικίνδυνους σχεδιασμούς ενώ σίγουρα θα «τιμήσει» και την «ημέρα της ΕΕ» της λυκοσυμμαχίας που απαρέγκλιτα στηρίζει.
Επτά δεκαετίες μετά την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, το πραγματικό της περιεχόμενο έχει αποδειχθεί πολύ σκληρός αντίπαλος κάθε διαστρέβλωσης, συκοφαντίας, θαψίματος και «βολικής αξιοποίησης». Η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της, οπλισμένοι με τα διδάγματα του παρελθόντος, είναι σίγουρο ότι θα ανασυντάξουν το κίνημά τους και θα περάσουν στην αντεπίθεση. Άλλωστε, ένα από τα πιο πολύτιμα διδάγματα της Αντιφασιστικής Νίκης είναι ότι ο οργανωμένος λαός, που κάνει κουμάντο στον τόπο του είναι παντοδύναμος και έχει ανεξάντλητες δυνάμεις για να συγκρουστεί με τον αντίπαλο, όσο ισχυρός κι αν φαίνεται.
Λάρισα 8/5/2017

Γιώργος Λαμπρούλης

Βουλευτής Ν. Λάρισας του ΚΚΕ, Αντιπρόεδρος της Βουλής