Σε χαμηλά επίπεδα και κάτω του κόστους παραγωγής κυμαίνονται οι τιμές στα αμνοερίφια χωρίς ωστόσο να έχουν ξεκινήσει οι σφαγές για το Ελληνικό Πάσχα. Όπως αναφέρουν οι κτηνοτρόφοι στον ΑγροΤύπο, οι έμποροι εισάγουν αρνιά από τις γειτονικές χώρες με αποτέλεσμα οι τιμές να δέχονται «πίεση» και να πέφτουν κάτω του κόστους.
Στην Θεσσαλία οι τιμές του αιγοπρόβειου κρέατος κυμαίνονται από 3,5 έως τα 4,5 ευρώ ανά κιλό σφάγιου για εισαγωγές σε Πορτογαλία και Ιταλία, χωρίς ωστόσο να έχουν ξεκινήσει ακόμα οι σφαγές για την εγχώρια αγορά, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν μετά τις 25 Μαρτίου σύμφωνα με κτηνοτρόφους από την περιοχή.
Όσον αφορά το κλίμα ο Μ. Τζιότζιος, μέλος της Ομοσπονδίας κτηνοτροφικών συλλόγων Θεσσαλίας ανέφερε: «Το κλίμα σε γενικές γραμμές είναι απογοητευτικό για την αιγοπροβατοτροφία. Αυτό που γίνεται όλα τα χρόνια είναι ότι οι μεγαλοεισαγωγείς, κλείνουν νωρίς πριν το Πάσχα τιμές με Ρουμανία και Βουλγαρία. Για αυτό το λόγο και τα σούπερ μάρκετ ακυρώνουν τις προσυμφωνηθείσες τιμές με τους κτηνοτρόφους.
Ακόμα, φέτος λόγω των χαμηλών τιμών του γάλακτος, δεν υπάρχει ρευστότητα. Συν τοις άλλοις φέτος είχαμε και μεγάλες απώλειες σε αμνοερίφια έως 15 ημερών από διάρροιες και άλλες ασθένειες λόγω της υψηλής υγρασίας που ευνοεί την ανάπτυξή τους».
Από την πλευρά του ο Ν. Παλάσκας πρόεδρος της Ομοσπονδίας προσθέτει τα εξής: «Φέτος θα έχουμε το πρόβλημα ότι καταργείται επισήμανση της χώρας προέλευσης στη σφραγίδα στα αμνοερίφια. Αυτό δεν βοηθά την ελληνική κτηνοτροφία και οι εισαγωγές αυτή τη χρονιά θα γίνονται ανεξέλεγκτα».
Στο μεταξύ το ΥπΑΑΤ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει ότι «Ελληνικά» δύναται να επισημανθούν τα κρέατα μόνο εάν αποδεικνύεται από την επιχείρηση, με τρόπο ικανοποιητικό, ότι το κρέας έχει αποκτηθεί από ζώα που έχουν γεννηθεί, εκτραφεί και σφαγεί στην Ελλάδα. Η σήμανση γίνεται μόνο για με κόκκινη σφραγίδα παραλληλόγραμμου σχήματος εντός της οποίας θα αναγράφεται η ένδειξη «ΕΛΛΑΣ» ή «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ».


agrotypos.gr