Θερμή υποδοχή ετοιμάζουν στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας, σε συνεργασία με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, την ημέρα της παρουσίας του στη Λάρισα, προκειμένου να εκφράσουν την αντίδρασή τους στην εφαρμοζόμενη αγροτική πολιτική. Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας αποτελεί κρας τεστ για το αγροτικό κίνημα, καθώς προηγούμενες κινητοποιήσεις, λόγω αγροτικών εργασιών, δεν στέφθηκαν με επιτυχία.
Αναπτυξιακό συνέδριο στην Λάρισα
Ήδη, πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου συνάντηση του Κ. Αγοραστού με τον υπουργό συντονισμού του κυβερνητικού έργου, Χρ. Βερναρδάκη, καθώς η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι συνδιοργανώτρια του συνεδρίου και ακολούθησαν διαδοχικές επαφές των Νομαρχιακών Επιτροπών του ΣΥΡΙΖΑ στις έδρες των δήμων. Ήδη, το προσυνεδριακό κλίμα έχει διαμορφωθεί, με διαδοχικές επισκέψεις κυβερνητικών στελεχών στον κάμπο. Οι τρεις θεματικές ενότητες του συνεδρίου θα αφορούν το πρώτο σκέλος, αυτό των υποδομών, της διαχείρισης υδάτων και του περιβάλλοντος, το δεύτερο το κοινωνικό κράτος, ενώ το τρίτο σκέλος θα αφορά την παραγωγική ανασυγκρότηση (τουρισμός, αγροτική οικονομία, μεταποίηση κ.λπ.). Όπως όλα δείχνουν, το περιφερειακό συνέδριο της κυβέρνησης θα συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε το προηγούμενο στην Κρήτη. Δηλαδή, έμφαση θα δοθεί στον πρωτογενή τομέα και στον τουρισμό.
Οι εξαγγελίες
Θέματα που «καίνε», και για τα οποία οι αγρότες ανέμεναν από τον πρωθυπουργό να ανακοινώσει τη δρομολόγηση λύσεων από τη ΔΕΘ, πήραν παράταση για το επικείμενο συνέδριο της Θεσσαλίας, με τους άμεσα ενδιαφερόμενους να πιέζουν, προκειμένου να μην υπάρξει κι άλλη παράταση. Σύμφωνα με την καταγραφή των προβλημάτων στον πρωτογενή τομέα, που επιχείρησαν οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλία, η ατζέντα Τσίπρα περιλαμβάνει τα εξής:

- κούρεμα των αγροτικών δανείων με τον παράλληλο εξωδικαστικό συμβιβασμό (στις 3 Οκτωβρίου ο υφυπουργός Βασ. Κόκκαλης θα συναντηθεί για το θέμα με τους τραπεζίτες και την επομένη έχει προγραμματιστεί σύσκεψη στο γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη),
- την ένταξη των επιλαχόντων νέων αγροτών στο σχετικό πρόγραμμα
- και την αξιοποίηση της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής στη Λάρισα σε πρότυπο εκπαιδευτικό κέντρο.
Ακόμη, οι αγρότες ζητούν λύση εδώ και τώρα για τη διαμόρφωση των δασικών χαρτών, έτσι ώστε να μπορούν να συνεχίσουν την καλλιέργεια κάστανου, την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκάλεσε στους μηλοπαραγωγούς το εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρωσία. Επίσης, επισημαίνουν την ανάγκη σύνδεσης των χιλιάδων στρεμμάτων σχολαζουσών γαιών, που υπάρχουν στον δήμο με την ανεργία, στο πλαίσιο της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, λύση στο πρόβλημα της υπερφορολόγησης, την ανάγκη αναμόρφωσης του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί.
Η περιφέρεια
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας αναμένει από τα χείλη του πρωθυπουργού να ακούσει για την ταχύτερη αξιοποίηση του ΠΑΑ, για την εξεύρεση κονδυλίων για την αγροτική οδοποιία, καθώς το αρχικό ποσό των 4,4 εκατ. ευρώ χαρακτηρίστηκε από την ΕΝΠΕ «ψίχουλα» και την ενίσχυση των υπηρεσιών της που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα με προσωπικό.

ypaithros.gr