Στην εφαρμογή μιας πειραματικής μεθόδου στην πράξη, για την επιτυχή αντιμετώπιση καταστροφικών ασθενειών σε παραδοσιακά δέντρα καστανιάς στο Πήλιο προχωρούν σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλίας.

Η μέθοδος εφαρμόζεται υπό την καθοδήγηση του Καθηγητή Δενδροκομίας και Διευθυντή του Θεσμοθετημένου Εργαστηρίου Δενδροκηπευτικών & Εδαφικών Πόρων HortLab (Τhe Horticultural Laboratory, University of Thessaly), κ. Αλέξανδρου Παπαχατζή, ο οποίος δήλωσε σχετικά μιλώντας στον ΑγροΤύπο τα εξής: «εφαρμόσαμε μία πειραματική μέχρι χθες μεθοδολογία, για την αντιμετώπιση της ασθένειας της μελάνωσης (Phytophthora spp.) της καστανιάς, εγχύοντας με ειδικές σύριγγες βραδείας αποδέσμευσης, θρεπτικά σκευάσματα που ενισχύουν έμμεσα την άμυνα και την αντίδραση των ίδιων των δέντρων και τα αποτελέσματα είναι καλά».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαχατζή η μέθοδος αυτή δεν εφαρμόζεται μόνο στην καστανιά αλλά και σε άλλα δέντρα, ενώ κάτι τέτοιο γίνεται σε αρκετές χώρες του εξωτερικού, όπως η Ιταλία, η Αγγλία, η Αυστραλία, οι ΗΠΑ κ.λπ.

Στην Ελλάδα ο κ. Παπαχατζής σε συνεργασία με τοπικούς παράγοντες κάθε φορά έχει εφαρμόσει την μέθοδο σε δενδροκαλλιέργειες στον Κισσό Πηλίου, καθώς επίσης και στα Αμπελάκια της Λάρισας.

Αλέξανδρος Μπίκας (agrotypos.gr)