Στην απορρόφηση από την εγχώρια αγορά και πολύ λιγότερο από το εξωτερικό στηρίζει το εμπόριο τη διακίνηση του όψιμου καρπουζιού, το οποίο έχει δεχτεί μεγάλης έκτασης ζημιά από την κακοκαιρία του Ιουνίου.
Μετά τις βροχές που προκάλεσαν μέχρι και ολική απώλεια παραγωγής και πτώση της ποιότητας, τόσο στη Λάρισα και στη Θεσσαλία όσο και στην Πελοπόννησο, οι έμποροι και οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ πληρώνουν έως και 14-15 λεπτά της καλής ποιότητας ποσότητες.
Ζοφερή είναι η εικόνα που μας μεταφέρει για τη Θεσσαλία, μετά τα πρώτα πρώιμα που έπιασαν έως και 28 λεπτά στο χωράφι, ο Παύλος Σελιγκούνας, η οικογένεια του οποίου καλλιεργεί 300 στρέμματα στο Μακρυχώρι Λάρισας και κάνει και εξαγωγές.
«Τα πρώτα πρώιμα, που ήταν μικρές ποσότητες, από τις 21 Μαΐου μέχρι βαριά τις 15 Ιουνίου, κινήθηκαν πολύ καλά προς τις βαλκανικές χώρες όπου εξάγει η Θεσσαλία. Από εκεί και έπειτα, άρχισε να αυξάνεται η παραγωγή εδώ, μπήκαν κι άλλες χώρες, οπότε ξεκίνησε σταδιακά η πτώση. Έτσι κι αλλιώς, η εγχώρια αγορά ελάχιστο μέρος της παραγωγής μπορεί να απορροφήσει. Οι βροχοπτώσεις, που έπληξαν όλες τις καλλιέργειες, αποτελείωσαν το καρπούζι», λέει χαρακτηριστικά.
Ενδεικτικό είναι ότι, όπως περιγράφει, κατάφερε να μαζέψει μέσα σε δύο μέρες 1,5 τόνο/στρέμμα από κάποιες εκτάσεις που κράταγε για αυτό το διάστημα. «Κατάφερα να πάρω 6 λεπτά καθαρά από σούπερ μάρκετ στην Κατερίνη. Αναγκάζονται να δώσουν όσο-όσο οι παραγωγοί, προκειμένου να καλύψουν ένα μέρος των υποχρεώσεών τους», τονίζει.
Ανάλογη είναι η εικόνα και στα Τρίκαλα. Σύμφωνα με τον γεωπόνο Νίκο Μεσδανίτη, «τώρα οι έμποροι τα παίρνουν προς 6-8 λεπτά το κιλό. Μπορεί κάποιος μανάβης να πάρει μικρότερες ποσότητες, 300-400 κιλά, στα 10 λεπτά. Συνήθως, πάντως, οι έμποροι αγοράζουν γύρω στους 5 τόνους. Εάν, μάλιστα, γεμίσει ένα φορτηγό με 20 τόνους, τότε η τιμή μπορεί να πέσει και στα 5 λεπτά».

ypaithros.gr