Με έντονα τα σημάδια του καύσωνα στις καλλιέργειες βιομηχανικής ντομάτας της χώρας μας ξεκίνησε η συλλογή του καρπού πριν από λίγες μέρες.

Οι υψηλές θερμοκρασίες επηρέασαν σε σημαντικό βαθμό την καλλιέργεια του φυτού και τα αποτελέσματα φαίνονται στις στρεμματικές και ποιοτικές αποδόσεις των καλλιεργειών.

Οι οριακές καταγραφές από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ για θερμοκρασίες κάτω από τους 40 βαθμούς Κελσίου δεν αφήνουν περιθώρια για αποζημιώσεις στους πληγέντες από τον ΕΛΓΑ.

Η εικόνα αυτής της κατάστασης διαγράφεται αρνητική και με έντονο τον προβληματισμό των παραγωγών για το μέλλον της βιομηχανικής ντομάτας στη χώρα μας.

Κατά το ήμισυ έχει ολοκληρωθεί η παράδοση της βιομηχανικής ντομάτας στα εργοστάσια στη Θεσσαλία, με τον ΘΕΣΤΟ να έχει συλλέξει περί τους 90.000-100.000 τόνους. Υπενθυμίζεται πως ο συνεταιρισμός παράγει το 80% της ντομάτας στον κάμπο.

Αν και η φετινή χρονιά προδιαγράφεται καλύτερη από τις δύο προηγούμενες, όταν οι παραγωγοί χτυπήθηκαν από τις καιρικές συνθήκες (και μάλιστα αποζημιώθηκαν μόνο από την προπέρσινη), εντούτοις δεν λείπουν ξανά τα προβλήματα.

Από τη μία ο καύσωνας του Αυγούστου δημιούργησε πρόβλημα στην ντομάτα (ποιοτικά και ποσοτικά), από την άλλη η αρχική στάση των εργοστασίων με τα οποία συνεργάζονται οι συνεταιρισμοί προβληματίζει. Και αυτό γιατί, σύμφωνα πάντα με τους παραγωγούς, «προσθέτουν αδικαιολόγητα ξένες ύλες και εφευρίσκουν ποιοτικά ελαττώματα για να μειώσουν τις τιμές.

Με δεδομένο το αυξημένο κόστος καλλιέργειας της ντομάτας, τις συνεχείς ζημιές που καταγράφονται από τον καιρό και τα παιχνίδια των βιομηχάνων, εφόσον συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, η καλλιέργεια σε βάθος πενταετίας θα εγκαταλειφθεί», σημειώνουν με νόημα στην «ΥΧ» οι παραγωγοί.

ypaithros.gr