Στα ύψη αναμένεται να εκτινάξει το κόστος άρδευσης για χιλιάδες συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, η υλοποίηση από την  Κυβέρνηση από φέτος κιόλας, σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας για την επιβολή Περιβαλλοντικού Τέλους άρδευσης και κόστος Πόρου.
Πρόκειται για μια εξέλιξη, η οποία επιβεβαιώνει πλήρως σχετικό ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, από την περασμένη εβδομάδα.
Ειδικά για τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα, όπως προκύπτει από την σχετική απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που έχει στη διάθεσή του ο ΑγροΤύπος, στις περισσότερες καλλιέργειες (βαμβάκι, καλαμπόκι κ.λπ.) αναμένονται τσουχτερές αυξήσεις για το αρδευτικό νερό.
Παράλληλα, την ερχόμενη Πέμπτη, υπάρχει στο ΥπΑΑΤ σχετική σύσκεψη της Ένωσης Αρδευτών με τον Σταύρο Αραχωβίτη, όπου και αναμένεται να επιβεβαιωθεί η σύνδεση των δηλώσεων ΟΣΔΕ, με την εξόφληση των αρδευτικών τελών, ένα πάγιο αίτημα των οργανισμών εγγείων βελτιώσεων, που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Αυτό θα συμβεί γιατί, σύμφωνα με την απόφαση, τα τέλη που θα επιβληθούν στους τελικούς χρήστες είναι δυο. Πρόκειται, πρώτον για το περιβαλλοντικό τέλος και το κόστος Πόρου. Αθροιστικά, τα δυο αυτά τέλη, θα είναι για τη μεν λεκάνη απορροής Πηνειού στα 0,0241 ευρώ ανά κυβικό μέτρο και στα 0,00021 ευρώ για τη λεκάνη απορροής ρεμάτων Αλμυρού - Πηλίου.

agronews.gr