Περίπου 200-250 είναι συνολικά τα τρακτέρ που είχαν βγει μέχρι χθες το απόγευμα σε δρόμους και πλατείες χωριών σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας, κατά περιοχές.
Τρία είναι τα μπλόκα που προχωρούν και σε ολιγόωρο κλείσιμο των δρόμων, το ένα με 50 τρακτέρ στο Αργυροπούλι Τυρνάβου, όπου διακόπτεται για δύο ώρες κάθε μέρα η κυκλοφορία στην εθνική οδό Λάρισας-Κοζάνης, το άλλο στην Ιόνια Οδό από αγρότες της Αρτας με 20 τρακτέρ στον κόμβο Αγγέλη, και το τρίτο στην εθνική οδό Πατρών-Κορίνθου από αγρότες της Αχαΐας με 25 τρακτέρ στο Αίγιο, με επίσης δίωρους αποκλεισμούς.
Υπάρχουν επίσης 30 τρακτέρ στον κόμβο της Κουλούρας στην Ημαθία, 25 στον κόμβο Γυψοχωρίου στην Πέλλα, 6 στον κόμβο Αιγινίου Πιερίας, 10 στον Λούρο Πρέβεζας, 20 στο Κομπότι Αρτας, 23 στο Λατίφι Ηλείας, 16 στο Ευηνοχώρι Αιτωλοακαρνανίας, 13 στον Αγιο Γεώργιο Ηλείας, ενώ μικρός αριθμός τρακτέρ και αγροτικών μηχανημάτων βρίσκονται σε πλατείες χωριών στον Θεσσαλικό κάμπο και σε άλλες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας και της Πελοποννήσου.
Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, όπως και στη Δυτική Μακεδονία, οι καιρικές συνθήκες αυτών των ημερών δεν επιτρέπουν τα τρακτέρ να βγουν στους δρόμους και οι αγρότες εμφανίζονται επιφυλακτικοί.
Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και στα χωριά του νομού Σερρών, όπου οι αγροτοσυνδικαλιστές δεν έχουν καταφέρει ακόμη να συγκεντρώσουν ικανοποιητικό αριθμό τρακτέρ ώστε να μεταβούν -όπως θέλουν- στον μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα.
Με το βλέμμα στραμμένο στην εθνική οδό και στον κόμβο της Νίκαιας, ο Βαγγέλης Μπούτας έχει να αντιμετωπίσει όχι μόνο το τσουχτερό κρύο και τη νέα επιδείνωση του καιρού, αλλά και την οξεία επίθεση της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Περιφέρειας Θεσσαλίας που αρνείται να συμμετάσχει στα μπλόκα της ΠΑΣΥ.
Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής, πρώην βουλευτής του ΚΚΕ, χαρακτήρισε «ανύπαρκτη» την Ομοσπονδία, τα μέλη της οποίας εξέδωσαν μια σκληρή ανακοίνωση, τονίζοντας ότι «οι κτηνοτρόφοι δεν αποτελούν πλέον το δεκανίκι των μπλοκατζήδων αγροτών, οι οποίοι μόνο στα μπλόκα τους θυμούνται τους κτηνοτρόφους και πονάνε γι' αυτούς».
Τον αποκαλούν μάλιστα «στρατηγό Μπούτα», χαρακτηρίζουν «φιέστα» την περσινή κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα και δηλώνουν ότι θα συνεδριάσουν το Σάββατο στον Τύρναβο για να αποφασίσουν μορφές κινητοποιήσεων μόνοι τους.
Συνάντηση
Αν και μέχρι στιγμής η συμμετοχή των τρακτέρ της ΠΑΣΥ (ΚΚΕ) είναι περιορισμένη στον Θεσσαλικό κάμπο, ο Β. Μπούτας προαναγγέλλει ότι την Πέμπτη τα τρακτέρ της Καρδίτσας θα συναντηθούν στην Ιτέα και με πομπή θα μεταβούν στη Νίκαια, όπου θα ενωθούν με άλλα των Τρικάλων και της Λάρισας.
Την ίδια ώρα, τα μέλη του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου συνεχίζουν τις κατά τόπους συσκέψεις -χθες στη Μαυροθάλασσα Σερρών και σήμερα στη Δράμα- με στόχο να οργανώσουν συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, στα εγκαίνια της 10ης Διεθνούς Εκθεσης Zootechnia.
ΕΘΝΟΣ (ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ)