Σύμφωνες με την πρόταση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) για ειδική ρύθμιση για τις οφειλές προς τη ΔΕΗ που να προβλέπει προκαταβολή του 10% και εξόφληση του υπολοίπου σε 100 δόσεις εμφανίζονται οι διοικήσεις των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) στη Θεσσαλία, με αφορμή και τον κίνδυνο που εμφανίζεται στον ορίζοντα, η Επιχείρηση να προβεί σε διακοπή ηλεκτροδότησης, και να «καούν» από τη λειψυδρία χιλιάδες στρέμματα του κάμπου.
Στη Θεσσαλία υπάρχουν περίπου 50 ΤΟΕΒ, οι περισσότεροι μικρής δυναμικότητας στο νομό Τρικάλων, ενώ στο νομό Λάρισας υπάρχουν 8 Οργανισμοί, στην Καρδίτσα 7 και στη Μαγνησία μόλις 3.   
Το μεγαλύτερο πρόβλημα στον κάμπο το έχει ο ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου -με έδρα τον Αμπελώνα- ο οποίος χρωστά στη ΔΕΗ περίπου 2 εκατ ευρώ, με τον πρόεδρο του, Σωτήρη Τζιούφα να προσπαθεί να προχωρήσει σε διακανονισμό με τη ΔΕΗ, για να μην «καούν» τα 8000 στρέμματα που αρδεύει. Ήδη είναι σε εξέλιξη η συγκέντρωση χρημάτων ώστε να καταβληθεί η πρώτη δόση, για να ηλεκτροδοτηθούν εκ νέου οι γεωτρήσεις.
Ακόμη και ΤΟΕΒ που δεν χρωστούν στη ΔΕΗ, όπως αυτός του Πηνειού, θεωρούν αναγκαία μια ρύθμιση οφειλών, κυρίως για να ανασάνουν οι ίδιοι οι αρδευτές, οι οποίοι δίνουν μάχη επιβίωσης και να μπορέσουν να ποτίσουν στην τρέχουσα κρίσιμη περίοδο για μια σειρά προιόντων.

Πάντως στην πλειοψηφία τους οι ΤΟΕΒ του κάμπου ζητούν γενναία μέτρα για την ενίσχυση των Οργανισμών σε όλα τα επίπεδα, αλλιώς το θέμα των χρεών προς τη ΔΕΗ θα είναι ένας φαύλος κύκλος που μονίμως θα ανακυκλώνεται. Μεταξύ των μέτρων που πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα είναι οι επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά συστήματα για να μειωθεί το κόστος ενέργειας, να βρεθεί λύση με τις συνεχείς κλοπές των αρδευτικών αντλητικών συγκροτημάτων, οι οποίες αυξάνουν τα λειτουργικά έξοδα των Οργανισμών και να δημιουργηθούν κλειστά δίκτυα για την απώλεια νερών.

ypaithros.gr