Τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι και οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες των Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών συζητήθηκαν στη συνεδρίαση της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στη Λάρισα.

Εισηγητικά, ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, τόνισε ότι η πανδημία προσθέτει καθημερινά νέα πλήγματα στους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους, όπως και στον υπόλοιπο λαό. Η μεγάλη πλειοψηφία τους παραμένει απροστάτευτη, εκτεθειμένη στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις του κεφαλαίου και της ΕΕ.

Επισημάνθηκε ότι η κυβέρνηση, επικαλούμενη τις «αντοχές της οικονομίας», συνεχίζει προκλητικά να αρνείται να πάρει ουσιαστικά μέτρα στήριξης για όσους έχουν πληγεί την προηγούμενη περίοδο. Από τα διάφορα πακέτα που έχουν ανακοινωθεί, για τα οποία έχει πολλές φορές δεσμευτεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, μέχρι στιγμής έχουν δοθεί ελάχιστα, χωρίς να ανακουφίζουν από τα οξυμένα προβλήματα.

Ταυτόχρονα επισημάνθηκε πως οι Αγροτικοί Σύλλογοι πρέπει να πάρουν πρωτοβουλίες απέναντι στη γύμνια των δημόσιων δομών Υγείας, ιδιαίτερα των Κέντρων Υγείας στα χωριά, καθώς παραμένουν οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, μέσων και υλικών. Ακόμα, στο επίκεντρο των διεκδικήσεων χρειάζεται να μπει η ασφαλής λειτουργία των σχολείων.

Τη συνεδρίαση απασχόλησαν επίσης χρόνια προβλήματα, όπως οι «ανοιχτές» και απαράδεκτα χαμηλές τιμές παραγωγού για την πλειοψηφία των αγροτικών προϊόντων, το υψηλό κόστος παραγωγής, η απαράδεκτη κατάσταση με τον ΕΛΓΑ που δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών, ο καταρροϊκός πυρετός που επανεμφανίστηκε και πλήττει εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων.

Ταυτόχρονα τονίστηκε πως ειδικά αυτήν την περίοδο, όπου το εισόδημά τους έχει μειωθεί, χρειάζεται να υπάρχει προστασία των παραγωγών με αναστολή χρεών και κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης, αναστολή διακοπών ρεύματος και νερού, «κούρεμα» δανείων, να μη χάσει το σπίτι και το χωράφι της καμία λαϊκή οικογένεια.

Αναδείχθηκε επίσης η ανάγκη το οργανωμένο αγροτικό κίνημα να βρίσκεται σε εγρήγορση απέναντι στην προσπάθεια της κυβέρνησης να βάλει σε εφαρμογή τον κατάπτυστο νόμο για τις διαδηλώσεις.

Ακόμα συζητήθηκαν οι επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και η ανάγκη το αγροτικό κίνημα να σταθεί απέναντι στην πολιτική που εμπλέκει βαθύτερα το λαό σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς.

902.gr