Σε... τρία κομμάτια είναι χωρισμένοι για άλλη μια χρονιά οι αγρότες, με τους «κόκκινους» του Βαγγέλη Μπούτα να αποφασίζουν στη Λάρισα κάθοδο των τρακτέρ στους δρόμους από τις 23 Ιανουαρίου, τους «γαλάζιους» της Λάρισας να ζητούν προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή αμέσως μετά τις γιορτές και το Πανελλαδικό Συντονιστικό Οργανο να τηρεί στάση αναμονής.
Και οι τρεις «τάσεις» διατείνονται ότι έχουν στο πλευρό τους αγρότες από τουλάχιστον 100 (!) συλλόγους, επιτροπές και μπλόκα, αλλά αρνούνται να καθίσουν όλοι μαζί στο ίδιο τραπέζι, υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν κοινά αιτήματα.
Το Σάββατο έγινε σύσκεψη σε αίθουσα του ΤΕΙ Λάρισας με πρωτοβουλία της ΠΑΣΥ (ΚΚΕ), στην οποία αποφασίστηκε πανελλαδικός συντονισμός για κινητοποιήσεις μετά τις γιορτές.
«Τα μάτια όλων μας είναι στραμμένα στα μπλόκα, αλλά και σε κάθοδο με τρακτέρ στην Αθήνα» δήλωσε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Βαγγέλης Μπούτας.
Ψήφισμα
Στο πολυσέλιδο ψήφισμα που εκδόθηκε γίνεται αναφορά στον τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ, στον διπλασιασμό του ΦΠΑ από το 13% στο 22%, στην αύξηση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια στο 24%, ενώ το ειδικό βοήθημα που θα δοθεί στους συνταξιούχους χαρακτηρίζεται ως «ψίχουλα από ματωμένα πλεονάσματα».
Υστερα από συζήτηση αποφασίστηκε να βγουν τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών και σε παραδρόμους, σταδιακά από τα μέσα Ιανουαρίου και στις 23 Ιανουαρίου να κατέβουν στην εθνική οδό για να στήσουν μπλόκα.
Στα Αμπελάκια της Λάρισας συναντήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα αγρότες και συνδικαλιστές από τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία, με πρωτοβουλία του «γαλάζιου» προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών, Χρήστου Σιδερόπουλου.
Ο τελευταίος, που δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά του γιατί στις περσινές κινητοποιήσεις ήταν παραγκωνισμένος από την ομάδα των νέων αγροτών που μπήκαν μπροστά στο μπλόκο των Τεμπών -επιτροπή που στη συνέχεια διαλύθηκε- υποστηρίζει ότι στην ιστορική κοινότητα, που την επέλεξε για να τονίσει αυτήν ακριβώς τη σημειολογία της έναρξης του αγροτικού κινήματος, «ήταν εκατοντάδες αγρότες από όλη τη χώρα». H αλήθεια είναι ότι η συμμετοχή δεν ήταν η αναμενόμενη και απόφαση για κινητοποιήσεις δεν πάρθηκε.
Η... ομάδα εργασίας που συγκροτήθηκε ετοιμάζει αίτημα προς τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, για τη διενέργεια προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή για το αγροτικό.
«Θέλουμε να ακούσουμε τις θέσεις της κυβέρνησης και όλων των κομμάτων για το αγροτικό, γιατί ο χώρος μας οδηγείται με σταθερά βήματα στον αφανισμό» λέει ο κ. Σιδερόπουλος στο «Εθνος», χωρίς να αποκλείει μπλόκα, αλλά, δεδομένης της απροθυμίας των αγροτών, το αφήνει για το μέλλον.
Στάση αναμονής τηρεί το Πανελλαδικό. Μιλώντας στο «Εθνος» ο Χρήστος Γκόντιας, δήλωσε ότι «τα περσινά αίσχη δεν θα επαναληφθούν. Εμείς δεν συμμετέχουμε σε μπλόκα και δεν κλείνουμε πλέον τους δρόμους, αναζητούμε άλλες μορφές κινητοποιήσεων».
EΘΝΟΣ (ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ)