Από 12,5% έως 13,5% κυμαίνονται οι πρωτεΐνες στον κύριο όγκο του σκληρού σιταριού που έχει συγκομιστεί μέχρι στιγμής στο θεσσαλικό κάμπο, σύμφωνα με όσα μεταφέρουν στο ypaithros.gr, καλά ενημερωμένες πηγές από το εμπόριο αλλά και τους καλλιεργητές.

Εξίσου ικανοποιητική είναι και η εικόνα για τα ειδικά βάρη και τα υαλώδη ενώ, σε ό,τι αφορά στις αποδόσεις, καταγράφεται μια αύξηση της τάξης του 20%-25%, με τα πλέον προσεγμένα ποτιστικά χωράφια να αγγίζουν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και τα 700 κιλά/στρέμμα και τα ξηρικά- που πέρυσι κινούνται μεταξύ 250 και 300 κιλών- να «πιάνουν» φέτος ακόμα και τα 400 κιλά/στρέμμα.

Οι σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν το Μάιο, σε συνδυασμό με τις βροχοπτώσεις του ίδου μήνα, φαίνεται ότι λειτούργησαν ευνοΪκά, αφενός αφήνοντας τα σιτάρια να ωριμάσουν ομαλά αφετέρου δίνοντας μια σημαντική ώθηση στην παραγωγικότητα.

Ο αλωνισμός του σκληρού σιταριού στο θεσσαλικό βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 20% και εφόσον ο καιρός σταθεί στο πλευρό των παραγωγών εκτιμάται ότι η διαδικασία στην ευρύτερη περιοχή θα έχει ολοκληρωθεί, δίνοντας τη σκυτάλη στις βορειότερες περιοχές της χώρας όπου ήδη πραγματοποιούνται οι πρώτες κοπές.

Στο μέτωπο των τιμών, ορισμένοι ιδιώτες έμποροι φαίνεται ότι ακολουθούν το παράδειγμα των συνεταιρισμών, πραγματοποιώντας στα 20 λεπτά/κιλό για παράδοση στις εγκαταστάσεις τους τη στιγμή που ξένοι αναλυτές, αναλύοντας τα θεμελιώδη της διεθνούς προσφοράς και της ζήτησης, θεωρούν ως πλέον πιθανό το σενάριο οι τιμές να κινηθούν ανοδικά στο αμέσως επόμενο διάστημα.

ypaithros.gr