Γλυκιά γεύση αφήνει το πρώιμο καρπούζι στους παραγωγούς των περισσότερων περιοχών της καλλιέργειας, με εξαίρεση τη Λάρισα.
Όπως σημειώνεται σε σχετικό ρεπορτάζ της ιστοσελίδας ypaithros.gr στην απουσία οργάνωσης από την πλευρά των παραγωγών αποδίδουν τη γρήγορη πτώση της τιμής παραγωγού καλλιεργητές από το Μακρυχώρι και τον Μαυρόλιθο Λάρισας, που συγκεντρώνουν περίπου 3.000 στρέμματα καλλιέργειας καρπουζιού και είναι τα πρώτα που μπαίνουν στην παραγωγή.
Όπως μας είπε ο Παναγιώτης Σταυροθόδωρος, «οι αποδόσεις φέτος είναι καλές, αλλά οι τιμές όχι άριστες», διευκρινίζοντας ότι ξεκίνησαν στις 20 Μαΐου στα 30 λεπτά, σύντομα όμως έπεσαν στα 16-17 λεπτά το κιλό, χαμηλότερα απ’ ό,τι πέρσι την ίδια περίοδο. «Έπεσε απότομα φέτος», σημείωσε, εκτιμώντας ότι οι καλύτερες τιμές που απολαμβάνουν σε άλλες περιοχές, όπως στην Ηλεία, οφείλονται και στην καλύτερη οργάνωση των ίδιων των παραγωγών απέναντι στους εμπόρους.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Θανάσης Χάιδας, καλλιεργητής από τον Μαυρόλιθο, υπογραμμίζει ότι «δεν υπάρχει συνεννόηση μεταξύ των παραγωγών», με αποτέλεσμα να είναι εκτεθειμένοι απέναντι στους χειρισμούς των εμπόρων, ειδικά οι πιο μικροί παραγωγοί, με τη μικρότερη διαπραγματευτική ισχύ. «Τέτοια περίοδο πέρσι μιλούσαμε για 22 λεπτά στον παραγωγό, και φέτος μιλάμε για τα μισά», μας είπε.

ypaithros.gr