Μειωμένες φαίνονται οι παραγωγές καλαμποκιού, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της τρέχουσας καλλιεργητικής περιόδου. Ήδη οι πρώτες κοπές στο Δοκίμι Αγρίνιου και στον κάμπο της Βοιωτίας δείχνουν ότι η χρονιά δεν θα είναι από τις καλύτερες. Οι καιρικές συνθήκες, και ειδικά ο καύσωνας, επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό την καλλιέργεια. Επίσης, οι εντομολογικές προσβολές και ιδιαίτερα το έντομο Diabrotica, έκαναν τη δουλειά τους με αποτέλεσμα σε πολλές περιοχές να διαμορφώσει η πορεία της παραγωγής να πάρει την κατιούσα. Ζημιωμένες, όπως δείχνουν τα πράγματα, είναι οι καλλιέργειες καλαμποκιού μεγάλου βιολογικού κύκλου και ειδικά αυτές που σπάρθηκαν πρώιμα.
Οι μικρού βιολογικού κύκλου πρώιμες και οι μεγάλου βιολογικού κύκλου όψιμες σπορές, φαίνεται να μην επηρεάστηκαν σημαντικά. Η τιμή του προϊόντος, όπως προβλέπουν οι εμπλεκόμενοι, θα κυμανθεί κάτω από τα 20 λεπτά (λόγω και των πιέσεων από τα εισαγόμενα), σε μία περίοδο που το κόστος παραγωγής είναι αρκετά υψηλό. Οσον αφορά την εικόνα της καλλιέργειας στην περιοχή της Θεσσαλίας σχετικό ρεπορτάζ της ιστοσελίδας ypaithros.gr αναφέρει τα εξής:
Περίπου 450.000 στρέμματα (πέρυσι 550.000) καλαμποκιού σπάρθηκαν φέτος στη Θεσσαλία, με τους νομούς Τρικάλων και Λάρισας να πρωταγωνιστούν, ενώ κάποια λίγα στρέμματα μπήκαν και στη Μαγνησία. Σύμφωνα με τους γεωπόνους, το καλαμπόκι «έπεσε θύμα της αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών που επιχειρούν οι παραγωγοί». Με την ολοκλήρωση της συγκομιδής στα ενσιρώματα ξεκίνησαν στη Θεσσαλία τα αλώνια στον καρπό, στις πρώιμες περιοχές όπου παρατηρούνται μεγάλες διακυμάνσεις στις παραγωγές (από 1.000-1.800 κιλά/στρ.). Το αξιοσημείωτο αυτής της χρονιάς είναι οι μεγάλες καταστροφές από αγριογούρουνα και η επανεμφάνιση της Diabrotica.
Οι τιμές στην αγορά κυμαίνονται από 15-16 λεπτά/κιλό, αν και παρέμβαση υπέρ των παραγωγών αναμένεται και φέτος, τόσο από την ΕΑΣ Βόλου (πέρυσι έδωσε 16 συν 2 λεπτά έξτρα στον παραγωγό), όσο και από τον ΘΕΣγη. Όσον αφορά στον Συνεταιρισμό ΘΕΣγη, ο οποίος εφαρμόζει συμβολαιακή γεωργία, αυτός προσφέρει στα μέλη του κατώτερη τιμή 17 λεπτά, ενώ η μέση στρεμματική απόδοση (στα 5.000 στρ. των μελών του) κυμαίνεται από 1.400-1.500 κιλά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΘΕΣγη, Παναγιώτη Καλφούντζο, «τα μεγάλα αποθέματα καλαμποκιού που εισάγονται πιέζουν συνεχώς τις τιμές στην εγχώρια αγορά».
Να σημειωθεί ότι το ξηρικό καλαμπόκι προορίζεται για ζωοτροφές και προωθείται άμεσα στην παραγωγή, ενώ ελάχιστοι αποθηκεύουν το προϊόν.