Συνεχίζουν να δοκιμάζονται οι αντοχές των Λαρισαίων αγροτών από τις συνεχείς χαλαζοπτώσεις που πλήττουν την περιοχή.
Χθες το απόγευμα έπεσε χαλάζι, σε μέγεθος φουντουκιού, στην Πρινιά της επαρχίας Αγιάς προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές σε δενδρώδεις καλλιέργειες, όπως τα κεράσια που βρίσκονται στο στάδιο της συγκομιδής και τα μήλα.
Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε και η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας αναφέρονται τα εξής:
"Για 3η φορά τις τελευταίες 2 εβδομάδες σφοδρή χαλαζόπτωση προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε παραγωγούς της Επ. Αγιάς ιδιαίτερα σε κεράσια που ήταν στο στάδιο της συγκομιδής και μήλα.
Δημιουργείται σοβαρό ζήτημα επιβίωσης για τους παραγωγούς καθώς είχαν πραγματοποιήσει όλες τις καλλιεργητικές φροντίδες και την στιγμή που ήταν έτοιμοι να μαζέψουν την παραγωγή κερασιών και να έχουν εισόδημα μένουν με άδεια χέρια.
Επιβάλλεται και διεκδικούμε άμεση καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών και γρήγορα να δοθούν οι αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς καθώς ο ΕΛΓΑ αργεί χαρακτηριστικά 10-12 μήνες να δώσει τις αποζημιώσεις.
Οι αγρότες της επαρχίας που επλήγησαν απο το χαλάζι δεν έχουν άλλους πόρους διαβίωσης εκτός της παραγωγής που σήμερα έχει υποστεί σε περιπτώσεις ολοκληρωτική καταστροφή.
Ζητάμε απο την Κυβέρνηση να παγώσει τις δανειακές υποχρεώσεις τους και να μην πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές και τα διάφορα χαράτσια μέχρι τουλάχιστον να αποζημιωθούν για να μπορέσουν να καλύψουν τα έξοδα τους."

(*) φωτογραφία αρχείου