Ο κλάδος στην Ελλάδα διέρχεται δύσκολη περίοδο», αναφέρεται για την καλλιέργεια κρεμμυδιού στη χώρα, σε δημοσίευμα του έγκριτου διεθνούς ιστότοπου FreshPlaza, με θέμα την επισκόπηση της πορείας του προϊόντος στη διεθνή αγορά. Σύμφωνα με τους συντάκτες του ρεπορτάζ, τα δεδομένα που μεταφέρονται από τις χώρες που κατέχουν σημαντική θέση στον παγκόσμιο χάρτη της παραγωγής κρεμμυδιού ποικίλλουν σε τέτοιον βαθμό, ώστε καθίσταται αδύνατον να συνοψίσει κανείς σε μια πρόταση την κατάσταση που διαμορφώνεται.
Όσον αφορά την Ελλάδα, στην οποία κάνει μνεία, μεταξύ των 15 χωρών οι οποίες περιλαμβάνονται στο δημοσίευμα, σημειώνεται ότι κατά τους πρώτους μήνες της εμπορικής περιόδου (που διαρκεί από τον Απρίλιο μέχρι τον Δεκέμβριο), και συγκεκριμένα από τον Απρίλιο μέχρι τον Αύγουστο, οι έμποροι δείχνουν ενδιαφέρον για εξαγωγές, και από εκεί και έπειτα στρέφονται στην εσωτερική αγορά. Σύμφωνα με τα όσα φέρεται να δήλωσε για την ελληνική αγορά διακινητής κρεμμυδιού, «παρόλο που τα κρεμμύδια μας είναι γνωστά για την υψηλή τους ποιότητα, φαίνεται ότι αυτό δεν είναι αρκετό, ώστε να μας βγάλει από τη δύσκολη συγκυρία, την οποία διέρχεται η αγορά», ενώ, κατά τον ίδιο, υπάρχουν μεγάλες ποσότητες στην αγορά, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι οι τιμές κρατιούνται χαμηλά.
«Η κατάσταση», καταλήγει, «δεν έχει αλλάξει σε σύγκριση με πέρσι, αλλά έχω την πεποίθηση ότι ο κλάδος θα ανακάμψει τους επόμενους μήνες». Αυτό, εξάλλου, επιβεβαίωσε, μιλώντας στην εφημερίδα «Ύπαιθρος Χώρα», και ο Δημήτρης Ματάλας, παραγωγός κρεμμυδιών από τη Θήβα, σύμφωνα με τον οποίο, ενώ η παραγωγή της ανοιξιάτικης σποράς ¬–η συγκομιδή της οποίας ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες– κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα, γύρω στους 5 τόνους το στρέμμα, και χωρίς προβλήματα, η τιμή στην περιοχή για τον παραγωγό κυμαίνεται, αυτή την περίοδο, σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, ακόμη και στα 8-10 λεπτά. Την ίδια στιγμή, δεν γίνεται λόγος για εξαγωγές, μας λέει. Ο ίδιος εκτιμά πως τα υψηλά κόστη, τόσο της καλλιέργειας όσο και τα μεταφορικά, καθιστούν μη ανταγωνιστικό ως προς την τελική του τιμή του ελληνικό κρεμμύδι σε σχέση με άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Η μείωση της κατανάλωσης και ο περιορισμός της ζήτησης «απειλούν» την τιμή και στα χωριά της Λάρισας. Εκεί, η παραγωγή φέτος ποικίλλει και ως προς την ποιότητα και ως προς τη στρεμματική απόδοση, ανάλογα με την καλλιεργητική φροντίδα, που εφαρμόστηκε από τον κάθε παραγωγό, μας είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φιλιππούπολης Λάρισας, Γιώργος Παπαστογιαννούδης. Ο ίδιος περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση, όσον αφορά τη ζήτηση και τις τιμές. Όπως μας είπε, στις αρχές Σεπτέμβρη, οι έμποροι έδιναν στους παραγωγούς 17-18 λεπτά το κιλό, και σε εξαιρετικής ποιότητας προϊόν, ενώ στις αρχές αυτής της εβδομάδας ακούγονταν ακόμα και κάτω από 10 λεπτά το κιλό, όταν το κόστος της καλλιέργειας ανέρχεται σε 800 ευρώ/στρέμμα. Καλύτερη τύχη μπορούν να έχουν, εκτιμούν καλλιεργητές, όσοι θα μπορέσουν να συντηρήσουν μέρος της παραγωγής τους επόμενους μήνες.
ypaithros.gr