Συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη αναμένεται να έχει την Παρασκευή 19 Ιουλίου η διοίκηση της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας

Όπως τόνισε στην ΕΡΤ Λάρισας ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας κ. Γιάννης Γκουρομπίνος η συνάντηση αφορά τα οξυμένα προβλήματα της κτηνοτροφίας.

«Στη συνάντηση θα ενημερώσουμε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με αφορμή τις ζημιές που υπέστησαν τις προηγούμενες ημέρες αρκετοί κτηνοτρόφοι στην περιοχή του Δήμου Τυρνάβου από θεομηνία.

Το ευτύχημα είναι ότι δεν είχαμε απώλειες σε ζώα και σε ανθρώπους αν την ώρα της θεομηνίας ήταν έξω. Ωστόσο οι ζημιές στις εγκαταστάσεις είναι μεγάλες και σε καμία περίπτωση δεν καλύπτονται.

Προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις αποζημίωση από τα ΠΣΕΑ αλλά θα δοθούν μετά από δυο χρόνια και είναι λίγα σε σχέση με τη ζημιά. Εμείς ζητάμε να γίνει διαχωρισμός του ΕΛΓΑ για το ζωικό από το φυτικό κεφάλαιο.

Τα χρήματα που πληρώνουμε οι κτηνοτρόφοι ανέρχονται στα 18 εκ. ευρώ το χρόνο και για αποζημιώσεις δίνεται μόνο το 30%. Φυσικά δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα.

Το μεγαλύτερο έχει να κάνει με την τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος που οδήγησε πολλούς κτηνοτρόφους να οδηγήσουν τα κοπάδια τους σε σφαγή, δεν μπορούσαν να τα συντηρήσουν, το κόστος παραγωγής είναι μεγάλο. Ασφαλιστικό, φορολογικό και ελέγχους στην αγορά γάλακτος και κρέατος παραμένουν στην πρώτη γραμμή».

Ερωτηθείς για τη νέα γαλακτοκομική περίοδο αν διαφαίνεται κάποια θετική προοπτική στην τιμή του γάλακτος, ο κ. Γκουρομπίνος, εμφανίστηκε αισιόδοξος, λέγοντας ότι «δεν υπάρχουν αποθέματα τυροκομικών προϊόντων που σημαίνει ότι η τιμή του γάλακτος θα αυξηθεί.

Όμως σε καμία περίπτωση δεν μας ικανοποιεί αν αναλογιστούμε ότι πριν από τρία χρόνια πουλούσαμε το γάλα πάνω από ένα ευρώ το κιλό».

ert.gr