Ποικίλλουν, ανάλογα με τις συνθήκες που επικράτησαν κατά την καλλιεργητική περίοδο σε κάθε περιοχή, οι εκτιμήσεις ως προς το ύψος των αποδόσεων των καρυδεώνων φέτος, λίγες μέρες πριν από την έναρξη της συγκομιδής.

Την ίδια ώρα, οι πρώτες τιμές που ακούγονται από την αγορά κινούνται στα περσινά επίπεδα, στα 3,5-4 ευρώ με μικρές διακυμάνσεις ανάλογα με το μέγεθος και την ποικιλία, στην πεπατημένη όλων των τελευταίων χρόνων, στη διάρκεια των οποίων οι τιμές δεν παρουσιάζουν σημαντικές διαφοροποιήσεις. Είναι βέβαιο ότι και φέτος επιβεβαιώνεται το ενδιαφέρον για αύξηση της καλλιέργειας, που διαφαίνεται τα τελευταία χρόνια.
Καλές οι αποδόσεις στην Ελασσόνα
Ικανοποιητικές αποδόσεις, της τάξης των 400-500 κιλών το στρέμμα, περιμένουν οι καλλιεργητές καρυδιού στην Ελασσόνα, που θα μπουν στα κτήματα για συγκομιδή στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.

Στην περιοχή καλλιεργούνται, κατά κύριο λόγο, αμερικανικές ποικιλίες με κυρίαρχη την Chandler. «Σε γενικές γραμμές, προηγήθηκε μια καλή καλλιεργητική περίοδος, με εξαίρεση κάποια κτήματα που χτυπήθηκαν από χαλάζι σε ένα μέρος της πόλης της Ελασσόνας», μας είπε ο Αστέριος Νάνος, γεωπόνος της Οργάνωσης Παραγωγών Κελυφωτών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελασσόνας.
Η οργάνωση φέτος διαχειρίζεται την παραγωγή 300 στρεμμάτων καρυδεώνων, τα οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, «κάθε χρόνο αυξάνονται, πράγμα το οποίο υποδεικνύει αφενός το ενδιαφέρον των καλλιεργητών να ενταχθούν στο συλλογικό σχήμα, αφετέρου την αύξηση της καλλιέργειας, δεδομένων των καλών αποδόσεων και της καλής τιμής του προϊόντος έναντι άλλων». Τα πρώτα μηνύματα που έχει η οργάνωση από την αγορά καταγράφουν το εμπορικό ενδιαφέρον για το προϊόν, ενώ ήδη λόγος γίνεται για τιμές στα 3,5-4 ευρώ το κιλό, σύμφωνα με τον κ. Νάνο.
Ο ίδιος σημειώνει ότι χαρακτηριστικό της καλλιέργειας είναι ότι δεν διατηρείται από τους παραγωγούς ως κύρια, «γιατί χρειάζεται μια δεκαετία για να δώσει ένα ικανοποιητικό εισόδημα».

Όπως εξηγεί, «δεν μπορεί σε έναν παραγωγό που καλλιεργεί 50 στρέμματα, να του πούμε να τα βάλει όλα καρυδιές. Μετά την πενταετία, αρχίζει να δίνει τις πρώτες μικρές αποδόσεις και κάθε χρόνο αυξάνονται. Έτσι, ως επί το πλείστον, είναι συμπληρωματική καλλιέργεια. Στην Ελασσόνα, ένας καλλιεργητής βάζει 30 στρέμματα καρυδιές, μαζί με σιτηρά, καλαμπόκια, τριφύλλι, αραβόσιτο, ψυχανθή».

ypaithros.gr