Σε εξέλιξη βρίσκονται οι σπορές ηλίανθου στις περισσότερες περιοχές της χώρας όπου συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος της καλλιέργειας, όπως στην Κεντρική και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ενώ αυτές τις μέρες ξεκινάει η Θεσσαλία. Τα μηνύματα τόσο από τους ίδιους τους παραγωγούς, όσο και από τον κλάδο της εμπορίας πολλαπλασιαστικού υλικού και της παραγωγής βιοκαυσίμων, επιβεβαιώνουν για άλλη μια χρονιά τη δυναμική της συγκεκριμένης καλλιέργειας. Αφενός το λιγότερο απαιτητικό κόστος σε σχέση με άλλες εαρινές καλλιέργειες και η εξασφαλισμένη τιμή βάσει των συμβολαίων με τη βιομηχανία, αφετέρου το γεγονός ότι φέτος έμειναν πολλά χωράφια ακαλλιέργητα το φθινόπωρο, δίνουν ώθηση στον ηλίανθο.
Αυτές τις μέρες ξεκινούν οι σπορές στη Θεσσαλία
«Επειδή πέρσι πήγαμε πολύ καλά, φέτος προσδοκούσαμε μεγαλύτερη αύξηση, η οποία μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται στην έκταση που την υπολογίζαμε, καθώς κάποιοι παραγωγοί που εξέφρασαν ενδιαφέρον για ηλίανθο, τελικά επιλέγουν το βαμβάκι», εκτιμούσε τις προηγούμενες μέρες ο πρόεδρος του ΘΕΣγη, Παναγιώτης Καλφούντζος, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι η εικόνα αυτή μπορεί να αλλάξει στην πορεία, βλέποντας στην πράξη τις σπορές που στη Θεσσαλία ξεκινούν την 1η Απρίλη και ολοκληρώνονται στα μέσα του μήνα. Με βάση τα προσωρινά δεδομένα, ο συνεταιρισμός υπολογίζει ότι θα έχει 600-700 στρέμματα από 450 στρέμματα πέρσι, ενώ ο στόχος για φέτος ήταν 2.000 στρέμματα.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γεωπόνος του συνεταιρισμού, Βασίλης Τσιανάκας, σημείωσε πως «μπορεί να δούμε αλλαγές στην πορεία», καθώς ο ηλίανθος έχει ισχυρό πλεονέκτημα στη σχέση κόστους-τιμής. «Πρόκειται για μια καλλιέργεια, η οποία δεν είναι απαιτητική σε νερό, όπως είναι οι άλλες εαρινές καλλιέργειες. Σε αυτό βασίζονται οι παραγωγοί, ότι δηλαδή μπορούν να μειώσουν το κοστολόγιο του νερού», ανέφερε.

Mελίνα Ζιάγκου (ypaithros.gr)