Για την έως τώρα πορεία ενός ακόμα νεότευκτου Αγροτικού Συνεταιρισμού που λειτουργεί στο νομό Λάρισας και συγκεκριμένα στη περιοχή των Φαρσάλων είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τον αντιπρόεδρο της οργάνωσης, κ. Νίκο Γούσσιο, ο ΑγροΤύπος.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Φαρσάλων «Ενιπέας» λειτουργεί εδώ και τρία χρόνια, όπως μας είπε ο αντιπρόεδρος του, κ. Νίκος Γούσσιος και προσπαθεί με αργά, αλλά να σταθερά βήματα να εδραιώσει την παρουσία του στην περιοχή, προς όφελος των παραγωγών του.

Συνολικά έχει 65 άτομα δύναμη, εκ των οποίων και 6 κτηνοτρόφους, οι οποίοι συγκροτούν την ομάδα αγελαδοτρόφων του Συνεταιρισμού, που συνεργάζεται με την εταιρεία γαλακτοκομικών «Όλυμπος».

Σύμφωνα με τον κ. Γούσσιο «τα μέλη της νεοσύστατης οργάνωσης καλλιεργούν 1.500 στρέμματα, παράγοντας κυρίως σκληρό σιτάρι (περίπου 800 τόνους) και λιγότερο βαμβάκι, αρακά, όσπρια κ.λπ.»

Το σκληρό σιτάρι ο ΑΣ Φαρσάλων το διαθέτει στην εταιρεία ζυμαρικών Melissa, με την οποία υπογράφει συμβόλαια απορρόφησης με τιμή 20 λεπτά το κιλό, όταν στην περιοχή, οι ιδιώτες πέρσι έδιναν για το προϊόν 16-17 λεπτά.

«Αν και είμαστε στην αρχή, θεωρώ, ότι κάτι καταφέραμε στο σιτάρι, αλλά το σημαντικό είναι να πάμε ένα βήμα παρακάτω και να κάνουμε συγκέντρωση και κοινοπραξίες με άλλους συνεταιρισμούς. Για να γίνει βέβαια αυτό, πρέπει με κάποιο τρόπο να εκμεταλλευθούμε και τα συνεταιριστικά ακίνητα της περιοχής μας, τα οποία είναι ανενεργά», κατέληξε ο κ. Γούσσιος.

agrotypos.gr