Απρόβλεπτες διαστάσεις τείνει να πάρει στον θεσσαλικό κάμπο το πρόβλημα με αδέσποτα-ανεπιτήρητα ζώα, καθώς πληθαίνουν σε ανησυχητικό βαθμό οι καταστροφές που αυτά προκαλούν σε αγροτικές καλλιέργειες, σπίτια και οχήματα.
Για παράδειγμα, τον εφιάλτη με τα… αδέσποτα μοσχάρια στους δρόμους του χωριού τους ζουν οι κάτοικοι των Σπαθάδων Ν. Τρικάλων. Τα ζωντανά έχουν ρημάξει κήπους και ιδιοκτησίες, αφού κυκλοφορούν ανενόχλητα στους κεντρικούς δρόμους, μα και στον δρόμο που οδηγεί στο χωριό, κάνοντας επικίνδυνη την κάθε κίνηση, ενώ κατεγράφησαν και συγκρούσεις ΙΧ με αγελάδες και μοσχάρια.
Ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζουν ελαιοπαραγωγοί στο Δαμάσι Τυρνάβου από αγελάδες που προέρχονται από την Τσαριτσάνη και οι οποίες τρώνε τα κλαδιά των δέντρων. Στους Γόννους, παραγωγοί θύματα των επιδρομών των ζώων υπέβαλαν μηνυτήρια αναφορά, αλλά, δυστυχώς, παρά την έκδοση εισαγγελικών εντολών για απαντήσεις από τους αρμόδιους, το θέμα λιμνάζει στη γραφειοκρατία και, εν τω μεταξύ, η λεηλασία συνεχίζεται σε καθημερινή βάση και με μεγαλύτερη ένταση.
Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει στην «Ύπαιθρο Χώρα» ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Γόννων, Γ. Μπανιώρας, «η κατάσταση παραμένει άσχημη. Το δασαρχείο διεμήνυσε ότι δεν μπορεί ελλείψει προσωπικού να ασχοληθεί με το πρόβλημα, ενώ την ίδια δικαιολογία επικαλέστηκαν και οι υπηρεσίες της περιφέρειας. Σε ό,τι αφορά τα άλογα, εκεί δεν υπάρχει η εξειδικευμένη τεχνική να τα πιάσουν. Το βέβαιο είναι ότι γι’ αυτά τα ζώα κάποιοι παίρνουν ή έπαιρναν μέχρι πρόσφατα επιδοτήσεις. Είναι δυνατόν να μην υπάρχουν προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούν οι ιδιοκτήτες τους και να μην ελέγχονται γι’ αυτό;» αναρωτιέται ο κ. Μπανιώρας.

ypaithros.gr