Τρία κύµατα κακοκαιρίας στη σειρά, το ένα πιο σφοδρό από το άλλο, από τις αρχές του έτους έχουν µέχρι στιγµής προκαλέσει µεγάλες καταστροφές στην παραγωγή κηπευτικών και δενδροκοµικών καλλιεργειών, ενώ το επόµενο διάστηµα θα αποτυπωθεί στην παραγωγή ο αντίκτυπος του χιονιά και στην κτηνοτροφία.
«Όσο περνούν οι ηµέρες και θα λιώνουν τα χιόνια το µέγεθος της ζηµιάς θα ξεδιπλώνεται. Μόνο τότε κι όταν γίνουν και οι εκτιµήσεις του ΕΛΓΑ θα έχουµε εικόνα» λένε χαρακτηριστικά οι παραγωγοί στην Agrenda.
Κι αν για ένα µεγάλο µέρος των κηπευτικών καλλιεργειών, των εσπεριδοειδών, από τον Έβρο ως την Κρήτη, η ζηµιά δεν θα αργήσει να φανεί  λόγω «εξαφάνισης» της παραγωγής, οι υπόλοιποι δεντροκαλλιεργητές, µε αµυγδαλιές, ροδακινιές, βερικοκιές, κερασιές κ.λπ. σε αρκετές περιφέρειες της χώρας (Μακεδονία, Θεσσαλία, Ήπειρο, Πελοπόννησο, Στερεά, Δυτική Ελλάδα) και τα νησιά ανησυχούν ιδιαίτερα για τις επιπτώσεις των θερµοκρασιών που έφτασαν ως τους -20 οC και το ενδεχόµενο ακαρπίας τη νέα σεζόν.
Ορατές το επόµενο διάστηµα θα γίνουν και οι ζηµιές στην κτηνοτροφία, που πλήρωσε «βαριά» το χιονιά. Πολλοί κτηνοτρόφοι αναγκάστηκαν να µείνουν µακριά από τα ζώα τους, ενώ λόγω των δυσκολιών πρόσβασης στις µονάδες από το χιόνι, σε άλλους τέλειωσαν οι ζωοτροφές, η παραγωγή γάλακτος µειώθηκε δραστικά και µεγάλο θέµα προέκυψε µε τα δίκτυα του νερού που πάγωσαν. Αυτό είχε ως αποτέλεσµα, όπως λένε οι ανάστατοι κτηνοτρόφοι, να µείνουν χωρίς νερό πολλές µονάδες και τα ζώα διψασµένα, εκτός από νηστικά.

Ελένη Δούσκα (agronews.gr)