Δεν πρόλαβαν οι αµπελουργοί να µετρήσουν τις πληγές που προκάλεσε η σφοδρή χαλαζόπτωση του προηγούµενου µήνα στην παραγωγή τους και βρίσκονται ξανά µπροστά σε νέα καταστροφή, εκείνη που προκάλεσε ο καύσωνας.

Μέσα σε λίγους µήνες και µετά την παγωνιά του χειµώνα, της άνοιξης και τα καλοκαιρινά µπουρίνια, τελειωτικό χαρακτηρίζουν το χτύπηµα από το λίβα στους αµπελώνες τους καλλιεργητές από τη Θεσσαλία και τον κάµπο Τυρνάβου - Αµπελώνα, την Ηλεία και την Αχαΐα, αλλά και την Κρήτη.
Εγκαύµατα στα φύλλα και καµένα σταφύλια αντικρίζουν οι παραγωγοί. Σηµειωτέον ότι η κατάσταση γίνεται χειρότερη όσο περνούν οι µέρες, όπως λένε, γιατί ακόµα και όσα σταφύλια δεν τα έβλεπε ο ήλιος, έχουν «ζεµατιστεί» από τους θερµούς αέρηδες.
Τα λίκια (µίσχοι) αρχίζουν να µαυρίζουν και οι ρώγες φαίνονται «τραβηγµένες» και αφυδατωµένες, ενώ στο τέλος θα µείνει µόνο ο φλοιός µε εµφανή σηµάδια καρβουνιάσµατος και υποβάθµισης της παραγωγής. 
Το µεγαλύτερο πρόβληµα εντοπίζεται στα επιτραπέζια σταφύλια, αν και οι ζηµιές διαφοροποιούνται ανά περιοχή, αλλά και σε µικρές αποστάσεις µέσα στο ίδιο αµπέλι. Τα σταφύλια έχουν γίνει «κάρβουνο», λένε οι αµπελουργοί, τονίζοντας ότι ακόµα και όσα δεν έχουν εµφανή εγκαύµατα έχουν υποστεί σοβαρή ποιοτική αλλοίωση. Σε ορισµένες περιπτώσεις, όπου η ζηµιά είναι µεγαλύτερη, υπάρχει καταστροφή και στις βέργες. Αν µάλιστα σηµειωθούν και άλλοι δύο καύσωνες , όπως λένε οι µετεωρολόγοι µέσα στον Ιούλιο, οι παραγωγοί φοβούνται ότι θα χάσουν και τα φυτά του χρόνου.
Με γρήγορα αντανακλαστικά οι ανταποκριτές του ΕΛΓΑ προχώρησαν στην αναγγελία για να ξεκινήσουν οι δηλώσεις ζηµιάς από τον καύσωνα. Ωστόσο θα χρειαστούν 10 µε 15 ηµέρες ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να ξεκινήσουν οι εκτιµήσεις των γεωπόνων, αναφέρει ο προϊστάµενος του ΕΛΓΑ Λάρισας Μιχάλης Λιόντος, στο αίτηµα του δηµάρχου Τυρνάβου Παναγιώτη Σαρχώση για άµεση καταγραφή και αποζηµίωση των πληγέντων αµπελοκαλλιεργητών.
Έγιναν οι αναγγελίες, σε 15 µέρες οι εκτιµήσεις
Από την πλευρά του ο προϊστάµενος του ΕΛΓΑ στο νοµό Ηρακλείου και γεωπόνος Νίκος ∆ασκαλάκης εκτιµά ότι µέχρι τον Σεπτέµβριο θα έχουν αποζηµιωθεί οι παραγωγοί.
Βέβαια, δεν είναι λίγοι οι αµπελουργοί που µιλούν ακόµα και για «ανύπαρκτο τρύγο φέτος», καθώς ο καύσωνας ήρθε στη χειρότερη φάση για τους παραγωγούς, οι οποίοι είχαν ήδη προχωρήσει στις απαιτούµενες καλλιεργητικές φροντίδες µε το ανάλογο κόστος (πότισµα, ράντισµα, λίπανση).
Σηµειωτέον ότι µεγαλύτεροι είναι οι φόβοι τους για το τι θα ακολουθήσει από δω και πέρα, καθώς οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη ποικίλων ασθενειών και εχθρών της αµπέλου.
Πύλη εισόδου για μύκητες και βακτήρια άνοιξε ο καύσωνας στη βιομηχανική ντομάτα
Μείωση της παραγωγής κατά μέσο όρο ακόμα και κοντά στους 7 τόνους το στρέμμα από 10,5 τόνους μια κανονική χρονιά δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις του ΘΕΣΤΟ για τη φετινή παραγωγή βιομηχανικής ντομάτας στον θεσσαλικό κάμπο. Δύσκολη χαρακτηρίζει την κατάσταση φέτος ο γενικός διευθυντής του Συνεταιρισμού Θεσσαλών Τοματοπαραγωγών Αστέριος Σαπουνάς, καθώς μετά το χαλάζι και τις παρατεταμένες σε διάρκεια βροχοπτώσεις ήρθε ο καύσωνας να εντείνει τα προβλήματα για την καλλιέργεια. Ήδη, βροχές και χαλαζόπτωση είχαν δημιουργηθεί προβλήματα στα φυτά της ντομάτας τόσο από κακό αερισμό στο έδαφος όσο και από την αυξημένη υγρασία που αποτέλεσε πύλη εισόδου μυκήτων και βακτηρίων. Τις προηγούμενες μέρες, μάλιστα, οι υψηλές θερμοκρασίες εκτός εποχής έκαναν χειρότερη την κατάσταση για 17.200 στρέμματα. «Έχουν καεί φύλλα και άνθη, είναι σαν να πέρασε φλόγιστρο από ορισμένες περιοχές» λένε οι καλλιεργητές, περιγράφοντας την εικόνα.
Το θέμα ανέδειξαν ο γενικός διευθυντής και ο πρόεδρος του ΘΕΣΤΟ Χρήστος Σουλιώτης στον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Λάρισας Μ. Λιόντο (φωτό κάτω), από τον οποίον απέσπασαν τη δέσμευση για έγκαιρη και σύμφωνη με το θεσμικό πλαίσιο εκτίμηση της ζημιάς, δεδομένου ότι σε λιγότερο από 20 μέρες ξεκινά η συγκομιδή της βιομηχανικής ντομάτας στη Θεσσαλία. Ζητήθηκε μάλιστα η διαβεβαίωση από πλευράς ΘΕΣΤΟ για συνεχή ενημέρωση του ΕΛΓΑ όσον αφορά την πορεία ωρίμανσης των αγροτεμαχίων που υπέστησαν ζημιές, ώστε να υπάρξει έγκαιρος προγραμματισμός των εκτιμήσεων. Συμφωνήθηκε, τέλος, να γίνει τη Δευτέρα 10 Ιουλίου επιτόπια κοινή επίσκεψη ΕΛΓΑ-ΘΕΣΤΟ σε Λάρισα και Φάρσαλα, για συνεκτίμηση του προβλήματος.
Εγκαύματα και μώλωπες υποβαθμίζουν την ποιότητα στα φρούτα και τα κηπευτικά
Μεγάλες ζημιές από το πρώιμο κύμα καύσωνα εντοπίζουν οι παραγωγοί και στα οπωροφόρα δέντρα, αλλά και στα κηπευτικά. Αχλάδια, μήλα, ροδάκινα και καρπούζια κυρίως στον Τύρναβο παρουσιάζουν εγκαύματα, που υποβαθμίζουν την ποιότητα των καρπών και τα καθιστούν μη εμπορεύσιμα.
Οι γεωπόνοι κάνουν λόγο για φαινόμενο εγκαύματος του δέντρου, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα όταν δέσει το φρούτο να εμφανίζει μώλωπες και μαυρίσματα, που μειώνουν την εμπορικότητά του. Σημειωτέον ότι τα ίδια αυτά τα δέντρα είχαν πληγεί για πρώτη φορά φέτος κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας τους, με τον παγετό που σημειώθηκε τον περασμένο Μάρτιο.
Την ίδια ώρα, εκφράζονται φόβοι για καταστροφές στις ελιές που ακόμα όμως δεν είναι εμφανείς, ενώ τονίζεται ο κίνδυνος να σημειωθεί και καρπόπτωση.
Κι ενώ οι αγρότες περιμένουν ακόμα να εξοφληθούν για παλιές αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, με ανακοίνωσή της η ΝΟΔΕ Ηρακλείου αναφέρει ότι «οι ζημιές στις υπαίθριες καλλιέργειες έρχονται να προστεθούν στα ήδη τεράστια προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες αγρότες».
Άοπλοι παραγωγοί στη δική τους «ξεσκέπαστη επιχείρηση»
«Φέτος, δυστυχώς, ο καιρός φαίνεται ότι «τα έβαλε» κυριολεκτικά µε τους αγρότες. Ιδιαίτερα στο νοµό Λαρίσης τον χειµώνα ενέσκηψαν παγετός και χιονοπτώσεις, τον Απρίλιο όψιµος παγετός και αρχές Ιουνίου βροχές και χαλάζι πρωτοφανούς όγκου και έντασης. Και σαν να µην έφθαναν όλα αυτά, όπως εκτιµά ο αγροτικός κόσµος, ήλθε και η χαριστική βολή από τον πρώιµο καύσωνα πριν από µερικές µέρες, όπου έπληξε ό,τι είχε γλιτώσει». Αυτό τονίζει ο βουλευτής Ν∆ Λάρισας Μάξιµος Χαρακόπουλος, µεταφέροντας την απογοήτευση των παραγωγών για τις απανωτές ζηµιές, την ανησυχία τους για την υπόλοιπη καλλιεργητική περίοδο, άλλα
και την προσµονή τους στη στήριξη µέσω ΕΛΓΑ. 
agronews.gr