Ευνοϊκές συνθήκες για την παραγωγή σκληρού σιταριού επικρατούν γενικότερα σε όλη την Ελλάδα, όπως αναφέρουν τόσο παραγωγοί, όσο και γεωπόνοι και παράγοντες της βιομηχανίας μεταποίησης. Το γεγονός αυτό οδηγεί σε εκτιμήσεις για «αύξηση της παραγωγής σε σχέση με πέρσι έως και 30%», σύμφωνα με τον κ. Θεοχαρίδη, υπεύθυνο προμηθειών στη εταιρεία παραγωγής ζυμαρικών Misko.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο, ο κ. Καλφούτζος, προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Λάρισας, «προβλήματα δημιούργησαν στην καλλιέργεια σιταριού αλλά και σε ψυχανθή  οι ξηροθερμικές συνθήκες που επικράτησαν κατά το ξεστάχυασμα και την καρπόδεση στην περιοχή της Λάρισας.». Οι καλλιέργειες αυτές εκτείνονται σε 1,5 εκατ. στρέμματα στην περιοχή.
Σχετικά με τις εκτιμήσεις παραγωγής στο πρώιμο σιτάρι, «το πρόβλημα που θα προκαλέσει η ξηρασία αφορά κυρίως περιοχές όπου τα σιτηρά σπάρθηκαν πρώιμα, δηλαδή αρχές Νοεμβρίου με συνέπεια τα σιτηρά να μπουν στο κρίσιμο στάδιο όπου χρειάζονται νερό τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Συγκεκριμένα, εκείνη την περίοδο υπήρξε ανομβρία για 40 γεγονός που καταπόνησε τα φυτά. Όσοι έσπειραν αργότερα (τέλη Νοεμβρίου με 15 Δεκεμβρίου), λόγω βροχών στα μέσα Νοεμβρίου, δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα», σύμφωνα με τον κ. Θεοχαρίδη, που εργάζεται στη Misko ως υπεύθυνος προμηθειών.
Από την πλευρά, ο κ. Σιδηρόπουλος, παραγωγός στην περιοχή της Λάρισας, αναφέρει ότι «ο αλωνισμός θα ξεκινήσει μετά τις 28 Μαΐου 2018 και η παραγωγή αναμένεται να είναι καλή. Όπως και η ποιότητα, μέχρι στιγμής, αρκεί να μην έχουμε έντονες βροχοπτώσεις το επόμενο δεκαήμερο, γεγονός που «θα άσπριζε τον σπόρο»».

agrotypos.gr