Με μεγάλη επιτυχία ολοκλήρωσε τις εργασίες της η ημερίδα “ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ” που διοργανώθηκε σήμερα, Παρασκευή 4 Μαρτίου, με πρωτοβουλία του Αγροτικού Συνεταιρισμού «ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ», η οποία αποτέλεσε  την πρώτη ουσιαστικά μεγάλη εκδήλωση που αφορά στον αγροτικό κλάδο και πραγματοποιείται στην περιοχή του Νομού Λάρισας μετά τη διετία της πανδημίας και παράλληλα αποτέλεσε ευκαιρία για να μιλήσει για πρώτη φορά, έστω και διαδικτυακά,στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιος Γεωργαντάς που ανέλαβε πρόσφατα καθήκοντα στο ΥΠΑΑΤ. 

«Η πόρτα μου θα είναι ανοιχτή για να συζητώ μαζί σας» δήλωσε απευθυνόμενος για πρώτη φορά στους Θεσσαλούς αγρότες κατά την παρέμβασή του στη σημερινή ημερίδα ο υπουργός τονίζοντας ότι «η κυβέρνησή μας είναι αποφασισμένη να αξιοποιήσει στο έπακρο το σύνολο των χρηματοδοτικών εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας τα οποία αθροιστικά φτάνουν τα 22 δις ευρώ». Ειδική μνεία έκανε για τους Νέους Αγρότες ανακοινώνοντας ότι «μέσα από το ειδικό πρόγραμμα του ΠΑΑ, 420 εκατομμύρια ευρώ κατευθύνονται στην ενίσχυση Νέων Αγροτών. Είναι διπλάσιο από το πρόγραμμα της προηγούμενης περιόδου και οι δικαιούχοι θα λάβουν ενίσχυση έως 40.000 ευρώ. Πρόθεσή μας είναι και το 2023 και το 2025 να προκηρυχθούν ανάλογα προγράμματα». Περαιτέρω, αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα των τεχνολογιών, στην αγροτική εκπαίδευση και κατάρτιση, καθώς και στα τελευταία μέτρα ύψους 180 εκατ. ευρώ που έλαβε η κυβέρνηση για την μείωση του κόστους παραγωγής και αναφέρθηκε ειδικά στα μεγάλα αρδευτικά έργα που προγραμματίζονται για την περιοχή της Θεσσαλίας μέσω του προγράμματος «Ύδωρ 2.0», το οποίο προβλέπει στο σύνολό του έργα 1,6 δις ευρώ. Τέλος, εστίασε στον συνεργατισμό, τον οποίο αποκάλεσε το μέλλον της αγροτικής οικονομίας αναφερόμενος στα μέτρα φορολογικών κινήτρων.

Η ημερίδα, που τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, και Τροφίμων συνδιοργανώθηκεαπό τους αγροτικούς συνεταιρισμούς Α.Σ. ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟΥ, ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου, Γ.Σ Χάλκης “ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ”, Φαρσάλων Γη, COTTON Φάρσαλα, Α.Σ. ΠΥΡΓΕΤΟΥ, Κελυφωτών Ελασσόνας, ΘΕΣ ΓΗ, Α.Σ. "ΟΡΕΙΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ", Α.Σ. ΚΙΛΕΛΕΡ και Α.Σ. ΕΝΙΠΕΑΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ. 

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ»κ. Φώτης Παπαδόπουλος άνοιξε τις εργασίες της ημερίδας λέγοντας πως στόχος της είναι η ανάδειξη των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν μετά την πανδημία και η καταγραφεί προτάσεων για μια βιώσιμη γεωργία που αποτελεί «ένα στόχο φιλόδοξο αλλά όχι ανέφικτο παρά την υγειονομική κρίση, που ήρθε μετά την οικονομική, και την κλιματική αλλαγή που αντιμετωπίζει ολόκληρος ο πλανήτης». Σχολίασε δε, ότι «Η ανταλλαγή απόψεων εδώ σήμερα παίρνει μια νέα διάσταση μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία που δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα στον επισιτιστικό κλάδο και αναμένεται να επηρεάσει την αγροτική παραγωγή και οικονομία».

Στην ημερίδα παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, οι βουλευτές κ. Βασίλης Κόκκαλης και κα Ευαγγελία Λιακούλη, ενώ χαιρετισμούς απέστειλαν οι βουλευτές κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, Χρήστος Κέλλας και Στέλλα Μπίζιου, ο δήμαρχος Κιλελέρ κ. Αθανάσιος Νασιακόπουλους και λοιποί εκπρόσωποι φορέων. 

Ο κ. Κώστας Αγοραστός στην σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στις επενδύσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας ύψους 1,6 δισ. Ευρώ που αφορούν έργα υπογειοποίησης αγωγών, αγροτικών δρόμων, αντιπλημμυρικά, αναδασμού, λιμνοδεξαμενές και φράγματα, ενώ έκανε ειδική μνεία στο έργο της λίμνης Κάρλας. Εστίασε στους δύο πυλώνες που στηρίζεται η στρατηγική για την γεωργία και δη την ενέργεια και την διαχείριση νερού και έκανε εισήγηση να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας των ΤΟΕΒ καθώς διανύουμε περίοδο κλιματικής αλλαγής. 

Για τις αγροτικές προκλήσεις και κινδύνους μίλησε ο κ. Βασίλης Κόκκαλης κατά τον χαιρετισμό του ειδικά με τις τρέχουσες εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε ένα έκτακτο σχέδιο διάσωσης της γεωργίας εκμεταλλευόμενη την συνθήκη της Κοινής Οργάνωσης Αγορών (ΚΟΑ). Ταυτόχρονα ευχήθηκε καλή επιτυχία στον νέο υπουργό ΥΠΑΑΤ και κυρίως να είναι ο τελευταίος στο υπουργείο μέχρι την το τέλος της θητείας της κυβέρνησης για να συνεχίσει επισημαίνοντας ότι θα έπρεπε να θεσμοθετηθεί μια μόνιμη θέση αναπληρωτή υπουργού στο ΥΠΑΑΤ που να διασφαλίζει μια σταθερή αγροτική πολιτική. 

Η κα Ευαγγελία Λιακούλη αναφέρθηκε επίσης στον πόλεμο στην Ουκρανία και χαιρέτησε την ημερίδα που πραγματοποιείται στην καρδιά του αγροτικού κάμπου σχολιάζοντας ότι «έχουν ειπωθεί πολλά και έχουν γίνει λίγα» για τον αγροτικό κλάδο αναφερόμενη εν συνεχεία σε μια σειρά προβλημάτων του αγροτικού κόσμου. Τέλος, σχολίασε ότι το συνεταιριστικό κίνημα είναι μονόδρομος της αγροτικής ανάπτυξης. 

Και την ανάπτυξη των εργασιών της ημερίδας ακούστηκαν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις στις 4 θεματικές που αφορούσαν: «Αροτραίες καλλιέργειες και Κόστος παραγωγής»,  «Δενδρώδεις καλλιέργειες – Φρούτα»,  «Κηπευτικά», «ΚΑΠ– Πράσινη Συμφωνία», από τους εκπροσώπους των συνεταιρισμών και από τους καθηγητές της πανεπιστημιακής κοινότητας κ. Θεοφάνη Γέμτο, ομότιμο Καθηγητή του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής & Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας ο οποίος μίλησε για τις «Νέες τεχνικές καλλιέργειας για μείωση του κόστους παραγωγής και αύξηση του κέρδους του παραγωγού», κα Ελένη Βογιατζή-Καμβούκου, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Αρωματικών Φυτών  η οποία ανέπτυξε το θέμα «Πρόταση Αναδιάρθρωσης Αρωματικών & Φαρμακευτικών Φυτών στη Θεσσαλία», κ. Χαράλαμπο Κασσίμη, Καθηγητή Αγροτικής Κοινωνιολογίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, πρώην γενικό γραμματέα ΥΠΑΑΤ ο οποίος τοποθετήθηκε πάνω στη νέα ΚΑΠ και κα Φραντζέσκα Υδραίου,  Γεν. Διευθύντρια του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας ΕΣΥΦ η οποία μίλησε για την Πράσινη Συμφωνία.