Διαμαρτυρία στο κατάστημα του ΕΛΓΑ πραγματοποίησαν σήμερα αγρότες και κτηνοτρόφοι από τα μπλόκα της Μελούνας και της Νίκαιας, υλοποιώντας αποφάσεις, που πάρθηκαν στην πανελλαδική σύσκεψη της Νίκαιας.
Οι αγρότες προχώρησαν στην κινητοποίηση για να διεκδικήσουν, όπως είπαν, τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές χιλιάδων στρεμμάτων δενδροκαλλιεργειών στον νομό και ειδικότερα στους δήμους Τυρνάβου, Τεμπών και Αγιάς, από τον παγετό της 26ης Μαρτίου 2016.
Σε δήλωση του το μέλος της επιτροπής των μπλόκων και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, Ρίζος Μαρούδας, ανέφερε ότι «ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει και δεν αποζημιώνει τις καταστροφές των αγροτών και κτηνοτρόφων από τον παγετό της 26 Μαρτίου του 2016». Σημείωσε πως οι αγρότες διεκδικούν από τον ΕΛΓΑ να αλλάξει χαρακτήρα. «Διεκδικούμε ο ΕΛΓΑ να αλλάξει κανονισμό, να γίνει κρατικός φορέας που θα αποζημιώνει και θα καλύπτει τις ζημιές 100% για όλους τους φυσικούς κινδύνους, αλλά και τις νόσους» διευκρίνισε.
Στην ίδια κατεύθυνση και ο πρόεδρος του Συλλόγου Τυρνάβου, Στέλιος Τσικριτσής, δήλωσε πως οι ζημίες στην περιοχή του Τυρνάβου από τον παγετό, ήταν μεγάλες, αλλά ο ΕΛΓΑ «παράνομα και καταχρηστικά πέταξε έξω από τις αποζημιώσεις τις δενδροκαλλιέργειες».
Στη σημερινή διαμαρτυρία στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ συμμετείχαν και κτηνοτρόφοι της περιοχής, οι οποίοι δίνουν το «παρών» εδώ και μέρες στο μπλόκο της Μελούνας μαζί με τους αγρότες.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αμπελώνα, Ζήσης Παρλίτσης, οι κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται σήμερα στον ΕΛΓΑ, γιατί δεν είναι ικανοποιημένοι από τη λειτουργία του.
«Θέλουμε να ενταχθούν στον ΕΛΓΑ και άλλα ασφαλιστικά αίτια για τις ζημιές μας. Θέλουμε να αναδείξουμε το πρόβλημα με τον καταρροϊκό πυρετό το 2014, για το οποίο τελικά δεν αποζημιωθήκαμε. Επίσης, πρέπει να γίνει γνωστό πως δεν αποζημιωθήκαμε για τις καταστροφές από τον παγετό του 2016, την ίδια ώρα που η απώλεια γάλακτος ήταν πάνω από 50%» είπε ο κ. Παρλίτσης.
ΑΠΕ-ΜΠΕ (Ηλίας Σκυλλάκος)