Ένας από τους προορισμούς που προσελκύει το ενδιαφέρον κάθε φυσιολάτρη και λάτρη των άγριων μανιταριών αυτό το φθινόπωρο είναι το Σκλήθρο Λάρισας.

Την Κυριακή 14 Οκτωβρίου ο «Eξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Σκληθριωτών» σε συνεργασία με το «Σύλλογο Μανιταρόφιλων Θεσσαλίας» διοργανώνει την 8η Γιορτή Μανιταριού και προσκαλεί όλους εκείνους που αγαπούν τις εξορμήσεις στη φύση να μετέχουν σε μια μοναδική εμπειρία μύησης στον κόσμο των μανιταριών.
Το Σκλήθρο Λάρισας
Το Σκλήθρο είναι ένα όμορφο χωριό χτισμένο σε μια μοναδική τοποθεσία, καθώς από τη μια περιβάλλεται από το πυκνό δάσος του Μαυροβουνίου και από την άλλη στα «πόδια» του ξεχύνονται δαντελωτές παραλίες με κρυστάλλινα νερά.
Ασφαλώς, αποτελεί ιδανικό προορισμό και για καλοκαιρινές διακοπές, ταυτόχρονα όμως το κατάφυτο δάσος από δρύες και οξιές αποτελεί και το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη πολλών ειδών άγριων μανιταριών.
Στα πλαίσια, λοιπόν, της 8ης Μανιταρογιορτής στις 14 Οκτωβρίου, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν την κρυμμένη ομορφιά αυτού του γραφικού προορισμού και να γνωρίσουν τη γνήσια φιλοξενία των κατοίκων του.
Πώς θα πάτε
Το Σκλήθρο βρίσκεται στα ανατολικά παράλια του Νομού Λάρισας, σε απόσταση 67χλμ από τη Λάρισα και 15χλμ από τον Αγιόκαμπο. Είναι ένας προορισμός στην «καρδιά» της Ελλάδας με εύκολη πρόσβαση και από Αθήνα και από Θεσσαλονίκη. Απέχει μόλις 20 χιλιόμετρα από την έξοδο «Κιλελέρ» της ΠΑΘΕ Αθηνών-Θεσσαλονίκης, και μέσα από μια όμορφη διαδρομή από την παρακάρλια περιοχή, ο ταξιδιώτης «σκαρφαλώνει» στο βουνό από το δρόμο Καλαμάκι-Έλαφος-Σκλήθρο, αφήνοντας πίσω του τις μαγικές εικόνες του πολύχρωμου κάμπου και της λίμνης Κάρλας, της αρχαίας Βοιβηίδας.
Αν πάλι κάποιος κινηθεί από τη Θεσσαλονίκη, μπορεί να ακολουθήσει την παραλιακή διαδρομή από το Στόμιο-Αγιόκαμπος-Σκλήθρο και να απολαύσει μια πανέμορφη διαδρομή πλάι στο κύμα στη σκιά του Κισάβου.


Η Μανιταρογιορτή
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης των μανιταριών ξεκινά από το πρωί στις 9:00 για εξόρμηση στο δάσος και συλλογή μανιταριών. Έχει οριστεί ως σημείο συνάντησης η «Πλάστιγγα», στο δρόμο Ελάφου-Σκλήθρου (39ο 35΄24,48 Β 22ο 50΄60 Ε).
Στη συνέχεια, στις 11:15 θα συγκεντρωθούν όλοι στο χώρο της εκδήλωσης για να ταυτοποιηθούν τα μανιτάρια που θα έχουν συλλεχθεί στο δάσος. Θα ακολουθήσει διάλεξη με θέμα «Μανιταρογνωσία, άγρια μανιτάρια και ο ρόλος τους στη διατροφή και το οικοσύστημα». Ομιλητής θα είναι ο πρόεδρος του συλλόγου «Μανιταρόφιλοι Θεσσαλίας», ο Στέργιος Μίχος. Στις 13:00 ακολουθεί η «Γευσιγνωσία» και θα προσφερθούν μανιταρόσουπα που θα την μαγειρέψουν οι γυναίκες του Σκλήθρου, ψητά μανιτάρια, αλλά και ζυμαρικά με μανιτάρια σε πρωτότυπες συνταγές που θα μαγειρέψουν σεφ και σπουδαστές της σχολής μαγειρικής ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Λάρισας.
Σημειώστε το Σκλήθρο στην ατζέντα σας για τις φθινοπωρινές εξορμήσεις. Ο μοναδικός συνδυασμός του πράσινου και του μπλε της θάλασσας είναι από εκείνες τις εικόνες που αποτυπώνονται βαθιά στη μνήμη του επισκέπτη, που αποζητά την ηρεμία και τη γαλήνη της ψυχής.

geonews.gr