Ξεκινούν σήμερα και ολοκληρώνονται την Κυριακή οι εκδηλώσεις με τίτλο «Οι καρποί της Μελίβοιας Γης».

Πρόκειται για εκδηλώσεις που σκοπό έχουν να αναδείξουν τα τοπικά προϊόντα και ειδικότερα το φημισμένο κάστανο της Μελιβοίας που έχει κατακτήσει πολλές αγορές.

Στη Μελιβοία καλλιεργούνται περίπου τέσσερις χιλιάδες στρέμματα και η ετήσια παραγωγή σε κάστανο κυμαίνεται από 1200 έως 1500 τόνοι. Σύμφωνα με τους καστανοπαραγωγούς  η φετινή σοδειά ήταν μειωμένη σε ποσοστό 40% σε σχέση με πέρυσι και αυτό οφείλεται στις καιρικές συνθήκες.

Αυτός είναι ο λόγος που φέτος πολλά κάστανα ήταν σχισμένα με αποτέλεσμα η τιμή πώλησης του προϊόντος να είναι χαμηλότερη. Για την συμπλήρωση του χαμένου εισοδήματος οι καστανοπαραγωγοί της ευρύτερης περιοχής του Κισσάβου ζήτησαν από τον ΕΛΓΑ να τους αποζημιώσει.
Μαζί με το κάστανο στη γιορτή θα αναδειχθούν και τα άλλα εξίσου σημαντικά προϊόντα που παράγει η «Μελίβοια Γη», το μήλο, το καρύδι, τσίπουρο, κρασί και λάδι.
Στους επισκέπτες της γιορτής θα μοιρασθούν δωρεάν ψητά και βρασμένα κάστανα, ενώ στο χώρο του σχολείου θα λειτουργεί και έκθεση φωτογραφίας με θέμα το κάστανο.  Χορευτικά συγκροτήματα θα παρουσιάσουν χορούς και τραγούδια από διάφορες περιοχές της χώρας .
Στο πλαίσιο της γιορτής υπάρχουν και ομιλίες καθηγητών από το ΤΕΙ Θεσσαλίας και Πελοποννήσου καθώς και από τον καθηγητή του ΑΠΘ Στέφανο Διαμαντή ο οποίος θα μιλήσει για την ασθένεια της μελάνωσης.  Η γιορτή συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Δήμο Αγιάς, την Τοπική Κοινότητα Μελιβοίας, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μελιβοίας «Ο Όμηρος» και τον Α.Ο. Μελιβοίας «Φιλοκτήτης»