«Οι αναθέσεις, όπως και οι διαγωνισμοί, γίνονται με απόλυτη τήρηση της νομιμότητας και αναρτώνται στο διαδίκτυο, ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος από τους πολίτες.

Υπόκεινται επίσης σε μια σειρά ελέγχων των ελεγκτικών οργάνων της αυτοδιοίκησης. Εάν υπήρχε έστω και το παραμικρό στοιχείο κακοδιαχείρισης ή διαπλοκής, να είναι όλοι βέβαιοι πως θα είχε αποκαλυφθεί πριν καν συμβεί!»

Αυτό υποστηρίζει σε σκληρή δήλωσή του ο δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας απαντώντας σε καταγγελία της παράταξης Ι. Αγγελάκα.

Αναλυτικά:

"Στην πολυετή μου παρουσία στο χώρο της αυτοδιοίκησης, έμαθα καλά δύο πράγματα: Το πρώτο είναι πως όταν κατέχεις μια δημόσια θέση, οφείλεις να διαχειρίζεσαι τα δημόσια οικονομικά με απόλυτηνομιμότητα, διαφάνεια και ευθύνη.

Το δεύτερο ότι οφείλεις να είσαι πολύ προσεκτικός με τις «καταγγελίες» οι οποίες μερικές φορές φαίνονται στο κοινό «ελκυστικές» ως εργαλείο άσκησης πολιτικής, αλλά τις περισσότερες φορές καταντούν   απλώς  «λάσπη στον ανεμιστήρα» όταν δεν έχεις στοιχεία για να τεκμηριώσεις όσα υποστηρίζεις.

Κι επειδή εδώ, σ’ αυτόν τον τόπο ζούμε και μεγαλώνουμε τα παιδιάμας και κρινόμαστε καθημερινά από τις πράξεις μας, είναι απαραίτητο να προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους ανθρώπους μας από τις κοινές συκοφαντίες.

Πρόσφατα στις 16 Φεβρουαρίου είδε το φως της δημοσιότητας μια ανακοίνωση της παράταξης του κ. Αγγελάκα, στην οποία γράφονται διάφορα συκοφαντικά σε βάρος μου, σχετικά με τις αναθέσεις του Δήμου Αγιάς.Βέβαια δεν είναι τα πρώτα ούτε τα τελευταία.

Κι επειδή είναι κρίσιμο να είμαστε ακριβείς, εμπεριστατωμένοι και με στοιχεία για όσα λέμε (κάτι που λείπει συστηματικά από τις «καταγγελίες» της συγκεκριμένης παράταξης) είμαι υποχρεωμένος να απαντήσω:

- Στο Δήμο Αγιάς, με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού, οι αναθέσεις αφορούν λιγότερο από το 5% του συνόλου του. Είναι φυσικά απολύτως νόμιμες, αφού ο νομοθέτης δίνει το απόλυτο δικαίωμα στο Δήμο να αναθέτειπρομήθειες και εργασίες σε ιδιώτες για την αντιμετώπιση άμεσων αναγκών ή αναγκών για τις οποίες ο Δήμος δεν διαθέτει το ανάλογο προσωπικό.

Αυτό το 5% του προϋπολογισμού τώρα, κατανέμεται σε περισσότερες από 100επιχειρήσεις, τοπικές κυρίως,που δραστηριοποιούνται σε αντίστοιχες εργασίες.

- Οι αναθέσεις, όπως και οι διαγωνισμοί, γίνονται με απόλυτη τήρηση της νομιμότητας και αναρτώνται στο διαδίκτυο, ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος από τους πολίτες. Υπόκεινται επίσης σε μια σειρά ελέγχων των ελεγκτικών οργάνων της αυτοδιοίκησης. Εάν υπήρχε έστω και το παραμικρό στοιχείο κακοδιαχείρισης ή διαπλοκής, να είναι όλοι βέβαιοι πως θα είχε αποκαλυφθεί πριν καν συμβεί!

- Πέρα από τους θεσμικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς, υπάρχει επίσης η τακτική δικαιοσύνη, στην οποία μπορεί να προσφύγει οποιοσδήποτε νιώθει ότι θίγεται, είτε από την οικονομική διαχείριση των Δήμων, είτε από συγκεκριμένες αναθέσεις εργασιών ή προμηθειών, ώστε να φανεί αν υπάρχει κάτι παράνομο, ή ακόμα και ηθικά κολάσιμο.

Οι καταγγέλλοντες λοιπόν δεν έκαναν τίποτα από τα παραπάνω. Δεν κατέθεσαν ούτε ένα στοιχείο που να τεκμηριώνει τις καταγγελίες τους, δεν ανέτρεξαν (προφανώς) στους ελεγκτικούς μηχανισμούς ή στο διαδίκτυο για να τεκμηριώσουν όσα λένε, ούτε φυσικά προσέφυγαν στη δικαιοσύνη. Και δεν το έκαναν διότι:

- Είναι ψεύτες! Ισχυρίζονται ότι νοιάζονται για το Δήμο Αγιάς και τους Δημότες του, ενώ δεν έχουν ψηφίσει αποφάσεις για την αποδοχή  χρηματοδοτήσεων από την Περιφέρεια και τα Υπουργεία για την κατασκευή εμβληματικών έργων υποδομής στην περιοχή μας!

Να θυμίσω πως σε παλιότερη ανακοίνωση υποστήριξαν πως η κατασκευή του ΚΕΠ στην παλιά αγορά στοίχησε 150χιλ ευρώ, όπως και πως η κατεδάφιση των κτιρίων για την ανέγερση του νέου δημαρχείου στοίχησε επίσης 150χιλ ευρώ και πως με αυτόν τον τρόπο επιβαρύναμε με δυσβάσταχτα χρέη τους Δημότες μας.

Το ΚΕΠ στοίχησε 12χιλ ευρώ και βέβαια γλιτώσαμε για 6 χρόνια το ενοίκιο που δίναμε στο μισθωμένο κτίριο αποφέροντας κέρδος πάνω από 35χιλ€ για το Δήμο και τους Δημότες μας, ενώ η κατεδάφιση θα στοιχήσει 72χιλ€χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για το Δήμο και τους Δημότες μας,αφού είναι χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Φιλόδημος». Όταν παρέθεσα τα στοιχεία ψέλλισαν ότι δεν ήταν σωστά ενημερωμένοι!

Να θυμίσω πως ψήφισαν όχι στην αποδοχή της χρηματοδότησης  για το κτίριο Αντωνίου,όχι στην  χρηματοδότηση για τηναποκατάσταση καιανάπλαση του παραλιακού μετώπου, όχι στο νέο Δημαρχείο… Επίσης να θυμίσω πως δεν ψήφισαν αποδοχές χρηματοδοτήσεων και υποβολές έργων 40εκατ€ περίπου και βέβαια δεν ψήφισαν δημοπρασίες και διεθνείς διαγωνισμούς.Κατά τα άλλα νοιάζονται για το «καλό του τόπου».

- Είναι συκοφάντες! Και μάλιστα συστηματικοί.

Κατήγγειλαν ότι ο δήμαρχος,ενώ έχει τάχα την αρμοδιότητα, δεν μεταφέρει τη συζήτηση θεμάτων της οικονομικής επιτροπής στο δημοτικό συμβούλιο με αποτέλεσμα εσκεμμένα να το υποβαθμίζει. Κι όταν ρωτήθηκαν με βάση ποιο νόμο υποστηρίζουν κάτι τέτοιο άρχισαν οι αστείες δικαιολογίες του τύπου «κάτι άλλο εννοούσαμε». Τοψέμα όμως το είπαν, τη λάσπη την έριξαν.

- Όπως ακριβώς έκαναν και για την υπόθεση του κλειστού Γυμναστηρίου, που κάνουν πως δεν γνώριζαν τίποτα, ενώ τον όλο σχεδιασμό για τη λειτουργία και τη στελέχωση του, την έκαναν από κοινού ο Πρόεδρος του ΔΣ Γιάννης Αργυρούλης και ο Δημοτικός Σύμβουλος Βασίλης Μακροβασίλης.

Στοχοποιούν λοιπόν, πέρα από το Δήμαρχο και τη δημοτική αρχή τις επιχειρήσεις που συνεργάζονται με το Δήμο (θυμίζω πάνω από 100), δημιουργώντας πρόβλημα αξιοπιστίας ακόμα και των ίδιων των επιχειρήσεων, πιστεύοντας ότι έτσι θα πλήξουν το Δήμαρχο. Δεν προσφεύγουν βέβαια στη δικαιοσύνη, υποβάλλοντας στοιχεία για τις παράνομες πράξεις μου και την κακοδιαχείριση του δημόσιου χρήματος,γιατί μάλλον γνωρίζουν ότι με τη λάσπη δεν κερδίζονται υποθέσεις στα δικαστήρια.

Θέλω να ξεκαθαρίσω προς κάθε κατεύθυνση πως στα ζητήματα διαφάνειας και ηθικής, δεν χωρούν συμβιβασμοί. Όσοι με ευκολία «καταγγέλλουν» δήθεν ύποπτες συναλλαγές και  κακοδιαχείριση οφείλουν να αποδείξουν την ορθότητα των καταγγελιών τους. Ζούμε σε μια χώρα που ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας.

Ο καταγγέλλων οφείλει να αποδείξει το ορθό της καταγγελίας του και όχι ο καταγγελλόμενος την αθωότητα του. 

Τους καλώ λοιπόν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη και να τεκμηριώσουν τις καταγγελίες τους. Αν δεν το κάνουν αποδεικνύουν στον κάθε καλόπιστο Δημότη, ότι είναι απλώς ψεύτες και συκοφάντες που ακολουθούν τον εύκολο δρόμο της λάσπης στον ανεμιστήρα. Και ελπίζουν σαν άλλοι μακιαβέληδες πως «λέγε – λέγε, κάτι μένει».

Ιδού λοιπόν…"