4 συμβουλές για να γίνουν οι δουλειές του σπιτιού παιχνίδι

Ο άνθρωπος είναι ένα ον με φαντασία και μεγάλη ευρηματικότητα από την παιδική του κιόλας ηλικία. Σε αυτό μάλλον θα συμφωνήσουν πολλοί, που ίσως θυμούνται μια παλιά διαφήμιση δεκαετίες πριν, κατά την οποία μια γυναίκα καθαρίζει εύθυμη και με άνεση με άνεση το σπίτι της. Η καθαριότητα του χώρου μας είναι κάτι που όλοι θέλουμε μεν, με τις άπειρες καθημερινές ενασχολήσεις μας, αποτελεί αγγαρεία δε. Ακολούθως θα δούμε μερικές συμβουλές, ώστε κάποιες από τις πιο απαιτητικές οικιακές εργασίες να γίνουν ελαφρώς πιο ξεκούραστες.

Οι μικροΐνες στη μάχη της καθαριότητας

Η σφουγγαρίστρα με μικροΐνες είναι η πλέον ενδεδειγμένη για τον καθαρισμό του πατώματος, γιατί αφενός δε λειτουργεί σαν μεταφορέας μικροβίων, όπως συμβαίνει με την παραδοσιακή σφουγγαρίστρα. Βέβαια για να διασφαλίσει κανείς και την απολυμαντική λειτουργία μιας τέτοιας σφουγγαρίστρας βασική προϋπόθεση είναι, να την χρησιμοποιεί σε συνδυασμό με κουβά αποτελούμενο από 2 τμήματα.

 Στον συγκεκριμένο τύπο κουβά το καθαριστικό υγρό βρίσκεται στο ένα τμήμα, ενώ στο άλλο μέρος του στύβουμε τα βρώμικα υγρά. Αυτή η τεχνική σε συνδυασμό με τις μικροΐνες, που διεισδύουν βαθύτερα στις επιφάνειες, συνεισφέροντας σε καθαρότερο πάτωμα, κάνουν τη διαφορά. Στα δε θετικά είναι, ότι αν και η εν λόγω σφουγγαρίστρα είναι ακριβότερη από την επαγγελματική σφουγγαρίστρα με νήματα, έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής (έως και 500 πλύσεις), ενώ παραμένουν αποτελεσματικές για πολύ περισσότερο. Έτσι κάνετε απόσβεση της επένδυσής σας στα πρώτα 150 σφουγγαρίσματα.

Ατμοκαθαριστής: Ο πανίσχυρος

Βέβαια αν είναι να μιλήσουμε για ROI (Return on Investment)- επικαλούμενοι όρους μάρκετινγκ- ή επί τω ελληνικότερω απόσβεση επένδυσης στο σφουγγάρισμα, η πλέον ενδεδειγμένη λύση είναι ο ατμοκαθαριστής. Μπορεί να κοστίζει περισσότερο και από τις δύο προαναφερθείσες επιλογές, παρόλα αυτά το κέρδος σε χρόνο και χρήμα ταυτόχρονα είναι ασύγκριτο. Το σημαντικότερο απ’ όλα είναι, ότι καθαρίζει κανείς χωρίς τη χρήση απορρυπαντικών γλυτώνοντας χημικά και επιπλέον έξοδα. Ταυτόχρονα με μία μόνο συσκευή μπορείτε να κάνετε πολλαπλές εργασίες, όπως καθάρισμα των καναπέδων και των επίπλων, των χαλιών και φυσικά μεγάλων επιφανειών, όπως τα δάπεδα, τις επιφάνειες της κουζίνας και της τουαλέτας.

Βασική προϋπόθεση πριν κάποιος προβεί στην αγορά του ατμοκαθαριστή είναι να προσέξει να μην αγοράσει τους εμπορικούς καθαριστές ή commercial steam cleaners. Οι εν λόγω καθαριστές δεν προορίζονται για βαριά οικιακή χρήση, είναι περιορισμένης απόδοσης και πιθανόν να χαλάσουν γρήγορα ή να μην καθαρίσουν στον επιθυμητό βαθμό. Επιπρόσθετα θα πρέπει να ελέγχετε πάντα εάν το μοντέλο της αρεσκείας σας επισκευάζεται εύκολα, αν έχει κυκλοφορήσει αρκετά, ώστε να υπάρχουν ανταλλακτικά του στην αγορά, όπως επίσης δε θα πρέπει να παραλείψετε να ελέγξετε την εγγύησή του. Σε περίπτωση βλάβης και δεδομένου, ότι έχουν υπολογίσιμο κόστος, θα σας φανεί χρήσιμη.

Η απλώστρα σύμμαχος στο σιδέρωμα

Η παραπάνω φράση αποτελεί από μόνη της μια αντίφαση. Τι σχέση μπορεί να έχει άλλωστε μια εργασία σχετικώς αδιάφορη, δηλαδή το άπλωμα των ρούχων με μια από τις αντιπαθέστερες εργασίες του σπιτιού, το σίδερο. Κι όμως για να φτάσουν τα ρούχα στο σημείο, να μπορούν να σιδερωθούν εύκολα θα πρέπει να έχουν τοποθετηθεί σωστά στην απλώστρα. Η δε τελευταία θα πρέπει να πληροί κάποιες προϋποθέσεις. Αρχικά θα πρέπει να διαθέτει ικανό μήκος απλώματος. Έτσι θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για υφάσματα, όπως καλύμματα επίπλων, κουβέρτες, σεντόνια. Πέραν αυτών στις απλώστρες με μεγάλο μήκος, μπορεί να απλώσει κανείς περισσότερα ρούχα και κυρίως με απόσταση μεταξύ τους, ώστε να στεγνώσουν πιο γρήγορα, ιδίως τον χειμώνα, που λόγω κρύου και υγρασίας αργούν περισσότερο. Κι επ’ αφορμή του χειμώνα να αναφερθούμε και στο ότι μια ιδανική απλώστρα, μπορεί να μεταφερθεί και σε εσωτερικό χώρο με ειδικές ρόδες, που δεν γρατζουνάνε το πάτωμα. Έτσι απλώνετε τα ρούχα σας εντός του σπιτιού σε περιόδους κακοκαιρίας και έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.

Η σιδερώστρα θα κάνει τη διαφορά

Και πως από την απλώστρα φτάσαμε στη σιδερώστρα; Απλούστατο. Εφόσον τα ρούχα μας απλώθηκαν με τον κατάλληλο τρόπο, ήρθε η ώρα του σιδερώματος, που με τον κατάλληλο εξοπλισμό, θα είναι πιο εύκολο. Αρχικά να επισημάνουμε, ότι στην αγορά κυκλοφορούν σιδερώστρες με διάφορες ρυθμίσεις, που εξυπηρετούν το σιδέρωμα, όπως ειδικές ράγες για να στηρίζονται οι κουρτίνες ή άλλες ρυθμίσεις για το σιδέρωμα των πουκάμισων. Από κει και πέρα και για να μην ταλαιπωρηθείτε πολύ, φροντίστε να ρυθμίσετε τη σιδερώστρα στο ύψος σας, ώστε να μετακινείτε άνετα τα χέρια σας. Τεντώστε κάθε φορά το ύφασμα, που σιδερώνετε για να έχετε καλύτερο αποτέλεσμα. Αν επιμείνουν οι ζάρες ρίξτε λίγο νερό και συνεχίστε. Ειδικά τα βαμβακερά ρούχα όταν είναι νωπά σιδερώνονται πιο εύκολα. Τέλος θυμηθείτε να σιδερώνετε πρώτα τα πιο ογκώδη ρούχα, όπως σεντόνια, μετά τα παντελόνια και τα πουκάμισα και στο τέλος τα ευαίσθητα ρούχα, ώστε κάθε φορά να προσαρμόσετε τη θερμοκρασία ανάλογα με τις ανάγκες κάθε υφάσματος.

Έτσι με δυο- τρεις μικρές παραλλαγές στην οικιακή μας ρουτίνα οι αγγαρείες γίνονται πιο εύκολα ανεκτές. Οι δουλειές του σπιτιού αν μη τι άλλο τελειώνουν γρηγορότερα αφήνοντάς μας τον χρόνο να ασχοληθούμε με όσα πραγματικά μας αρέσουν.