Τα παιδιά περισσότερο από οποιονδήποτε χρειάζονται έναν καλό, γεμάτο ύπνο σε ποιοτικά στρώματα περισσότερο από κάθε άλλη ηλικιακή ομάδα. Καθώς αναπτύσσονται διαρκώς σωματικά και πνευματικά, κατά τη διάρκεια του ύπνου ο παιδικός εγκέφαλος συγκεντρώνει όλα όσα έμαθε στη διάρκεια της ημέρας.

Είναι μάλιστα αυτή η στιγμή της ημέρας, που το σώμα στο σύνολό του -περιλαμβανομένων των οστών, των ορμονών και του εγκεφάλου, που αποκαθίστανται και αναπτύσσονται. Από αυτή τη σκοπιά είναι σημαντικό να φανείτε πολύ προσεκτικοί στην επιλογή στρώματος για το παιδί σας. Πάμε να δούμε όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε.

Τα καλύτερα στρώματα ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε παιδιού

Το αν θα βρείτε τα καλύτερα στρώματα για τα παιδιά δεν εξαρτάται από μία, αλλά από πολλές παραμέτρους. Υπάρχουν για παράδειγμα παιδιά που είναι υπερκινητικά στη διάρκεια του ύπνου ή άλλα που έχουν αλλεργίες. Για καθένα από αυτά πρέπει να διαλέξουμε κάτι διαφορετικό.

Τα καλύτερα στρώματα για παιδιά με αλλεργίες

Αν το παιδί σας υποφέρει από αλλεργίες, η επιλογή του κατάλληλου στρώματος μπορεί να κατευνάσει τα συμπτώματα. Έτσι θα τους εξασφαλίσετε έναν άνετο και ξεκούραστο ύπνο. Ταυτόχρονα τα υποαλλεργικά στρώματα αποκλείουν την εξάπλωση ακάρεων, εμποδίζοντας την έξαρση των αλλεργικών συμπτωμάτων. Μια καλή τέτοια περίπτωση είναι τα στρώματα από memory foam, τα οποία εκ φύσεως είναι υποαλλεργικά.

Στρώματα ύπνου για υπερκινητικά παιδιά και στον ύπνο

Το να βρείτε τα κατάλληλα στρώματα ύπνου για παιδιά που στριφογυρίζουν στον ύπνο τους είναι καθοριστικής σημασίας. Η κατάσταση αυτή μπορεί να περιορίσει σημαντικά την ποιότητα ύπνου του παιδιού. Τα στρώματα ύπνου από αφρώδη υλικά είναι εξαιρετικά για παιδιά που κινούνται διαρκώς κατά τον ύπνο τους. Ο λόγος είναι, ότι τους παρέχουν τη στήριξη και την άνεση που χρειάζονται.

Ποια είναι τα ιδανικά στρώματα ύπνου για παιδιά σε ανάπτυξη;

Όποια κι αν είναι η ηλικία του παιδιού σας, ένας καλός και ξεκούραστος ύπνος είναι πολύ σημαντικός για  την ανάπτυξή τους. Αυτός τα βοηθά να λειτουργούν καλά στην καθημερινότητά τους. Καθώς μεγαλώνουν τα παιδιά ένα πιο σκληρό στρώμα ίσως είναι καλύτερο για να τους προσφέρει τη στήριξη που χρειάζονται.

Ειδικά όταν μιλάμε για την περίοδο της εφηβείας, όπου και παρατηρούνται οι περισσότερες αλλαγές στο σώμα τους. Η κατάλληλη στήριξη στο σώμα τους αποτρέπει την εμφάνιση πόνων, καθώς η σπονδυλική τους στήλη παραμένει ευθυγραμμισμένη με τον αυχένα.

Διευκρινιστικές ερωτήσεις για τα στρώματα και τα κρεβάτια

  1. Τι να κάνω αν το παιδί μου έχει νυχτερινή ενούρηση;

Σε αυτές τις περιπτώσεις η αγορά ενός ανωστρώματος ή προστατευτικού στρώματος θα σας σώσει. Από τη μια είναι εύκολα αφαιρούμενα και πλενόμενα. Από την άλλη προστατεύουν το στρώμα διασφαλίζοντας, ότι το παιδί θα χρησιμοποιεί το στρώμα ακόμα και όταν μεγαλώσει και ξεπεράσει τη φάση αυτή.

  1. Κρεβάτια: Έχουν κάποιο ρόλο στην επιλογή του στρώματος;

Αν αγοράζετε κρεβάτια για μωρά, βρέφη ή νήπια, θα πρέπει να πάρετε στρώματα μικρότερου μεγέθους. Δεδομένου του πόσο γρήγορα μεγαλώνουν τα παιδιά σε αυτή την ηλικία, μια καλή επιλογή συχνά είναι να παρακάμψετε τις μεμονωμένες διαθέσιμες επιλογές. Αγοράστε απευθείας ένα μονό κρεβάτι.

Τα περισσότερα στρώματα έχουν διάρκεια ζωής περί τα 10 χρόνια. Επομένως αν τα αναποδογυρίζετε τακτικά ανά 6 μήνες, θα εξασφαλίσετε στα βλαστάρια σας ήσυχο ύπνο, μέχρι η ηλικία τους να είναι διψήφιος αριθμός.

  1. Υπάρχουν μεγάλες διαφορές στα κόστη;

Υπάρχουν διαφορές στις τιμές ανάλογα με τους διάφορους τύπους στρωμάτων. Αυτό καλό είναι να το θυμάστε, όπως επίσης και το πόσο γρήγορα μεγαλώνουν τα παιδιά. Έχετε υπόψη, ότι στρώματα με ελατήρια ή εκείνα από λάτεξ είναι από τα πιο ακριβά. Στην πρώτη περίπτωση το κόστος επηρεάζεται από το πόσα ελατήρια έχει, στη δεύτερη από το αν το λάτεξ είναι φυσικό.

Μεσαίου επιπέδου είναι οι τιμές των στρωμάτων από memory foam. Αυτά είναι συνθετικά και πολύ άνετα. Οι πιο φθηνές επιλογές είναι τα open coil με συρμάτινα ελατήρια στρώματα και τα ιαπωνικά futon. Τα δύο τελευταία είναι πιο οικονομικά, αλλά όχι ανθεκτικά και μερικές φορές άβολα.

Προτού καταλήξετε, πάρτε τον χρόνο σας. Το να αγοράσετε στρώματα για το παιδί σας άλλωστε δεν είναι απόφαση, που θα λάβετε χωρίς περίσκεψη.

  1. Πόσο σκληρά πρέπει να είναι τα στρώματα και τα μαξιλάρια ύπνου των παιδιών σε ανάπτυξη;

Τόσο τα στρώματα όσο και τα μαξιλάρια ύπνου θα πρέπει να είναι μέτρια προς σκληρά. Αυτά είναι τα ιδανικά στρώματα για όλα τα παιδιά σε ανάπτυξη περιλαμβανομένων και των εφήβων. Αυτό γιατί τα παιδιά σε όλη τη διάρκεια της ανάπτυξής τους χρειάζονται στήριξη της σπονδυλικής τους στήλης.