Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας και το Πάρκο Καινοτομίας JOIST συνδιοργάνωσαν επιτυχώς μια ενημερωτική εκδήλωση με θέμα "ΑΙ και Εκπαιδευτικοί" υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 27 Απριλίου 2024, από τις 11:00 έως τις 14:00, στο JOIST.
Στο πλαίσιο της ανοιχτής εκδήλωσης "ΑΙ και Εκπαιδευτικοί", παρουσιάστηκαν στους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Λάρισας όλες οι πτυχές που συνδέονται με την εισαγωγή της Τεχνητής Νοημοσύνης στη μαθησιακή διαδικασία. Αυτές περιλάμβαναν τα συστήματα διαχείρισης της μάθησης, τη χρήση εκπαιδευτικών ψηφιακών εργαλείων, την ασφάλεια των χρηστών, το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, τους ορισμούς, τις τεχνικές και τεχνολογίες, καθώς και τους προβληματισμούς, τα διλήμματα και τα οφέλη της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Η εκδήλωση απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, προσωπικό σχολικών μονάδων, σχολικούς συμβούλους, γονείς και μαθητές ηλικίας 12-18 ετών.
Η εκδήλωση περιλάμβανε τρία μέρη:
**Α' ΜΕΡΟΣ:**
Χαιρετισμός από τον Νίκο Ζέρβα, Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ν. Λάρισας.
Online παρέμβαση του Κωνσταντίνου Δασκαλάκη, Καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του ΜΙΤ με ομιλία για τη"Χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και των ψηφιακών εργαλείων στην εκπαιδευτική διαδικασία" και απαντήσεις σε ερωτήματα των παρευρισκομένων.
**Β' ΜΕΡΟΣ:**
Το δεύτερο μέρος περιλάμβανε θεματική παρουσίαση με τίτλο "Ψηφιακός αλφαβητισμός: τι είναι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα, τι συμβαίνει στις τάξεις και ποιο το νομικό πλαίσιο;" με ομιλητές την κας Λαμπρινή Γυφτοκώστα, Διευθύντρια της HomoDigitalis, και τον κ. Ορφέα ΜενήΜαστρομιχαλάκη, υποψήφιο διδάκτορα και ερευνητή στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ). Επίσης, παρουσιάστηκαν παρατηρήσεις από επισκέψεις σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από την κα Λαμπρινή Γυφτοκώστα.
**Γ' ΜΕΡΟΣ:**
Το τρίτο μέρος περιλάμβανε δύο ομιλίες: "Τεχνητή Νοημοσύνη: Η λύση (σχεδόν) για κάθε εκπαιδευτικό “πρόβλημα”… είναι στα χέρια σας!" από τον Δρ. Δημήτριο Ι. Σωτηρόπουλο, Μέλος Ε.ΔΙ.Π στο Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και "Εσύ ρωτάς, το μποτ απαντά… για τους αρχαίους Ρωμαίους! – Η χρήση του ΑΙ για την εκμάθηση ιστορίας" από τη Δήμητρα Πετούση, Ερευνήτρια στο Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά.
Η εκδήλωση αποτέλεσε μια πολύτιμη ευκαιρία για διάλογο και ενημέρωση σχετικά με την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαιδευτική διαδικασία και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί σε αυτό το πεδίο.
Ευχαριστούμε θερμά όλους τους ομιλητές και τους συμμετέχοντες για την πολύτιμη συμβολή τους.