Έρευνα για την αξιοποίηση γεωλογικών ταμιευτήρων στην περιοχή της Μαγνησίας, πραγματοποιεί, σύμφωνα με πληροφορίες του thessaliaeconomy.gr, η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ).
Στόχος των ερευνών είναι η ανάπτυξη υπόγειων ή και υποθαλάσσιων αποθηκών για ρύπους CO2 που παρουσιάζουν επενδυτικό ενδιαφέρον για μεγάλες βιομηχανίες της χώρας (τσιμεντοβιομηχανίες, διυλιστήρια, μεταλλευτικές επιχειρήσεις κ.α.) καθώς οι ετήσιες εκπομπές CO2 εκτιμώνται σε περίπου 30 εκατ. τόνους. Μάλιστα υπολογίζεται ότι το όφελος, από την αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα λόγω της αποφυγής της υποχρέωσης αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα από τις επιχειρήσεις, μπορεί να φθάσει σε βάθος χρόνου πάνω από 6 δισ. ευρώ ετησίως.
Πρόσφατα, με νομοθεσία του 2022, η ΕΔΕΥΕΠ ορίστηκε ως αδειοδοτούσα αρχή για την έρευνα και την επένδυση μετατροπής υπόγειου ή υποθαλάσσιου ταμιευτήρα (συνήθως πρόκειται για παλιά εξαντλημένα κοιτάσματα υδρογονανθράκων). Ωστόσο εκκρεμμεί η δευτερογενής νομοθεσίας όπως για παράδειγμα τα τέλη αποθήκευσης αλλά και ο τρόπος με τον οποίο και το κράτος θα αποκομίζει έσοδα από την παραχώρηση αποθηκευτικού χώρου.
Η αποθήκευση των ρύπων (Capture Carbon Sotrage – CCS) μπορεί να προσδώσει οικονομική ανάσα τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ στη βαριά βιομηχανία της χώρας, σε βάθος ετών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΔΕΥΕΠ.
Στην Ελλάδα η μόνη αδειοδοτημένη αποθηκευτική εγκατάσταση για ρύπους CO2 είναι ο ταμιευτήρας του κοιτάσματος του Πρίνου, τον οποίο εκμεταλλεύεται η Energean. Το κοίτασμα του Πρίνου έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης προκειμένου να χρηματοδοτηθεί με περίπου 100 εκατ. ευρώ.
Κώστας Τόλης thessaliaeconomy.gr