Η διαμάχη κορυφής στο ΠαΣοΚ, αρχίζει να περνάει σιγά σιγά και στη βάση του κόμματος.

Στη Λάρισα η Δημοτική Οργάνωση του κινήματος διαφοροποιείται από τη στάση του μοναδικού βουλευτή του νομού Φίλλιπου Σαχινίδη τονίζοντας με ανακοίνωσή της ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει εκλέξει άμεσα και από τη βάση τον πρόεδρό του το 2012 και το επόμενο συνέδριό του καταστατικά είναι προγραμματισμένο για το 2016».

Ολόκληρο το κείμενο έχει ως εξής:

1. Μετά από 5 χρόνια σκληρών μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής, δύο Μνημόνια και ισάριθμα δάνεια συνολικού ύψους 240 δισ. ευρώ, όπως και μια πρωτοφανή απομείωση του δημοσίου χρέους της τάξης των 185 δις ευρώ σε καθαρή παρούσα αξία (δηλαδή 85% του ΑΕΠ), η Ελλάδα κατόρθωσε να αντιμετωπίσει τις σωρευμένες ανισορροπίες στην οικονομία της: κατόρθωσε να ανασχέσει την «ακατάσχετη αιμορραγία» των διπλών της ελλειμμάτων-δημοσιονομικού και τρεχουσών συναλλαγών-που οδήγησαν στην κρίση του 2009.

Με τεράστιο κόστος για τους πολίτες, με όρους εισοδημάτων και απασχόλησης, αλλά ασύγκριτα μικρότερο από το κόστος μιας άτακτης χρεοκοπίας. Η Ελλάδα επιστρέφει. Επιστρέφει στις αγορές, στους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, επιστρέφει στην «κανονικότητα». Αλλά αυτό δεν σημαίνει επιστροφή στο «χθες» και στις παθογένειες που οδήγησαν στην κρίση. Σημαίνει να μετατρέψουμε τα πρώτα θετικά σημάδια ανάκαμψης σε μια πραγματικά βιώσιμη έξοδο από την κρίση. Σε μια ανάπτυξη διατηρήσιμη, παραγωγική και όχι καταναλωτική, που δημιουργεί νέες σταθερές και αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας. Που θα προστατεύει τους σημερινούς μη προνομιούχους, οι οποίοι αυξήθηκαν λόγω της κρίσης, της αυξανόμενης ανεργίας, των πτωχεύσεων πολλών επιχειρήσεων, του υπερδανεισμού, των περικοπών και της υπερφορολόγησης.

Μια ανάπτυξη που δεν θα υπονομεύει το μέλλον των πολλών, υπηρετώντας το παρόν των λίγων. Μια ανάπτυξη που θα περνάει μέσα από τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης και την αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, χωρίς να υπονομεύεται από τη δημιουργία νέων χρεών και την απώλεια του δημοσιονομικού ελέγχου.

2. Τις σκληρές πλην όμως αναγκαίες αυτές επιλογές έκανε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ από το 2010 ήδη, μόνη απέναντι στο «αντιμνημονιακό» μέτωπο των λαϊκίστικων δυνάμεων, οι οποίες προέταξαν το μικροκομματικό τους συμφέρον έναντι του εθνικού συμφέροντος. Οι δύσκολες αυτές επιλογές, που έγιναν και από τους δύο τελευταίους προέδρους του ΠΑΣΟΚ, με γνώμονα τη σωτηρία της χώρας και με κίνδυνο της ίδιας της ύπαρξης του ΠΑΣΟΚ, είχαν ως μοιραία συνέπεια την εκλογική συρρίκνωση του χώρου της Κεντροαριστεράς κατά τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις.

Αυτή η συρρίκνωση οδήγησε σε πολυδιάσπαση των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ αλλά και ευρύτερα του χώρου της κεντροαριστεράς, η οποία σήμερα με μία πανσπερμία μικρών δυνάμεων, ομάδων και συσσωματώσεων να κινούνται στο χώρο της, δεν μπορεί να παίξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραμάτιζε από τη μεταπολίτευση με ηγέτιδα πολιτική δύναμη το ΠΑΣΟΚ.

Η ιστορική ευθύνη της κεντροαριστεράς απέναντι στη χειμαζόμενη Ελλάδα σήμερα είναι ξεκάθαρη και περνά μέσα από την υπέρβαση πλέον των Μνημονίων και το σχεδιασμό και θέση σε εφαρμογή της Ελλάδας μετά την κρίση. Η ιστορική αυτή ευθύνη μπορεί να αναληφθεί μόνο μέσα από τη συνένωση δυνάμεων στο χώρο της κεντροαριστεράς, από τη συνεννόηση και τη συστράτευση στον κοινό αγώνα. Δεν είναι ώρα για διαιρέσεις και προσωπικές στρατηγικές. Το ΠΑΣΟΚ έχει εκλέξει άμεσα και από τη βάση τον πρόεδρό του το 2012 και το επόμενο συνέδριό του καταστατικά είναι προγραμματισμένο για το 2016. Είναι ώρα όλοι να κάνουν πίσω τις προσωπικές τους στρατηγικές και να προτάξουν τη χώρα και την προοδευτική κεντροαριστερά. Είναι ώρα να προσέλθουμε όλοι σε ένα καινούργιο συνέδριο επανασύστασης του χώρου της κεντροαριστεράς με ηγέτιδα δύναμη το ΠΑΣΟΚ. Είναι η ώρα να αφήσουμε στην άκρη ξεκαθαρίσματα λογαριασμών, λογικές ρεβανσισμού και προσωπικής επιβίωσης και να προτάξουμε την επανασύσταση και ανανέωση του χώρου σε πολιτικό προσωπικό και σε ιδέες.

Είναι η ώρα να προχωρήσουμε το συντομότερο όλοι μαζί ενωμένοι και όχι διαιρεμένοι στο συνέδριο της δημοκρατικής παράταξης, του ιστορικού χώρου που οριοθετήθηκε από το Χαρίλαο Τρικούπη, τον Ελευθέριο Βενιζέλο, το Νικόλαο Πλαστήρα, το Γεώργιο Παπανδρέου, τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον Κώστα Σημίτη. Του ιστορικού αυτού χώρου που πρωταγωνίστησε σε όλες τις μεγάλες στιγμές της Ελλάδας, μόνο όμως όταν ήταν ενωμένος και όχι πολυδιασπασμένος. Αυτόν το χώρο σήμερα, σε μία τόσο κρίσιμη ιστορικά στιγμή, έχουμε όλοι χρέος να ενώσουμε, κάνοντας πίσω τις προσωπικές μας επιδιώξεις και θεμιτές φιλοδοξίες, χωρίς προαπαιτούμενα και χωρίς ηγεμονισμούς.

Η Δ.Ο. ΠΑΣΟΚ Λάρισας καλεί όλους τους δημοκρατικούς πολίτες να συμμετάσχουν στις διαδικασίες επανασύστασης του χώρου της δημοκρατικής παράταξης, στις οποίες θα πρωταγωνιστήσει το ΠΑΣΟΚ, ώστε να γίνει πράξη η ανανέωση σε ιδέες και πρόσωπα, ώστε να βρεθούμε πιο κοντά στην καινούργια, σύγχρονη Ελλάδα μετά τα Μνημόνια.