Συναυλία-αφιέρωμα στον Βραζιλίανο συνθέτη Heitor Villa Lobos, διοργανώνει το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, σήμερα Σάββατο 24 Ιανουαρίου στις 20.30 στην αίθουσα συναυλιών του Ωδείου, με είσοδο ελεύθερη.

Οι καθηγητές του Δ.Ω.Λ. Αριάδνη Δημητρίου και Ιωάννα Σιοπούδη (πιάνο), Εύη Αποστολίδου-Καραμανώλη (φαγκότο), Στέλιος Κοτρώτσιος (κλαρινέτο), Βαγγέλης Σφήκας και Σπύρος Καβαλλιεράτος (κιθάρα), Γιώργος Τσιαρδάκας (φλάουτο), και Γιώτα Στεφανοπούλου (βιολί) θα παρουσιάσουν αντιπροσωπευτικά δείγματα μουσικής του πολυγραφότατου Heitor Villa Lobos «Εθνικού συνθέτη της Βραζιλίας».

Λίγα λόγια για τον συνθέτη

*Ο Ηeitor Villa-Lobos γεννήθηκε το 1887 και πέθανε το 1959.Πήρε τα πρώτα μαθήματα μουσικής διδαχθείς τσέλο.Αργότερα συνέχισε με κάποια μαθήματα αρμονίας αλλά ουσιαστικά ήταν αυτοδίδακτος και βιοποριζόταν παίζοντας σε καφενεία και αλλού.Στο έργο του δέχτηκε την επίδραση των Ρώσων εθνικιστών,του Stravinsky και του R.Strauss.Έζησε στην Ευρώπη 1923-1930 οπου επηρεάστηκε από τους Satie, Milhaud και τον νεοκλασσικισμό. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθούν οι Bachianas Brasileiras στις οποίες φόρμες το μπαρόκ αναπλάθονταν με βραζιλιάνικο τοπικό χρώμα.Εξαιρετικά πληθωρικός συνθέτης θεωρείται αναμφίβολα ο σημαντικότερος στη Βραζιλία του 20ου αι.

Το 1945 ίδρυσε τη μουσική ακαδημία της Βραζιλίας. Ο ίδιος μελωδικός και ρομαντικός χρησιμοποίησε τη μορφή choro ως βάση μιάς σειράς έργων για διάφορους συνδυασμούς οργάνων και φωνών, με ιδιαίτερους εθνικιστικούς στόχους.