O Δημοτικός Κουκλοθίασος "Τιριτόμπα - Κώστας Χατζηανδρέου-Σοφία Φουτζοπούλου", σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών, πραγματοποιεί το 1ο Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου Λάρισας που θα διεξαχθεί στις 29, 30 και 31 Μαΐου στο Μύλο του Παππά. 

Το Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στη μνήμη των δημιουργών του Δημοτικού Κουκλοθίασου που στο παρελθόν συμμετέχοντας σε Ελληνικά και Διεθνή Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου τίμησαν την πόλη μας με βραβεία και διακρίσεις και υποστηρίζεται από την UNIMA.

Περιλαμβάνει αφηγήσεις και εργαστήρια κούκλας στο Μουσείο Κούκλας, έκθεση αντικειμένων κουκλοθεατρικών παραστάσεων των δημιουργών του κουκλοθίασου “Τιριτόμπα, θέατρο μαριονέτας και τσίρκο δρόμου και κουκλοθεατρικές παραστάσεις των καλύτερων κουκλοθιάσων στην Ελλάδα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 Μαΐου

ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ

18.00 - 19.00 

-Παράσταση Κουκλοθεάτρου " Ομήρου Οδύσσεια" από την ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΠΟΡΤΑ.

Το μαγικό βιβλίο της Κάκιας Χαλήμαγα-Χατζή και του εργαστηρίου της Δημιουργικής Πόρτας ανοίγει την αυλαία των κουκλοθεατρικών παραστάσεων του Φεστιβάλ.

Μια πανελλήνια πρωτοτυπία διαδραστικής αφήγησης όπου κούκλες και παραμύθια ξεπηδούν μέσα από τις σελίδες ενός τεράστιου ορθάνοιχτου ... μαγικού βιβλίου!

Παραμυθούδες: Άννα Μανιάτη-Τσιάρα, Ρία Τριανταφύλλου,Ηλιάννα Μιχαλούδη 

Επιμέλεια παραγωγής:Κάκια Χαλήμαγα Χατζή,Δημιουργική Πόρτα.

Είσοδος ελεύθερη

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΥΚΛΑΣ

19.30  - 20.30

-Κατασκευή κούκλας με θέμα " Ο Οδυσσέας" από το εργαστήριο Δημιουργική Πόρτα.

Είσοδος Ελεύθερη

ΠΡΟΑΥΛΙΟΣ ΧΩΡΟΣ

21.00 - 21.30 

-Θέατρο Μαριονέτας Δρόμου από την ομάδα ΑΝΤΑΜΑΠΑΝΤΑΧΟΥ.

Μία υπαίθρια συναυλία με μουσικούς..μαριονέτες που το έσκασαν από την παράσταση "Της μουσικής τα νήματα" για να παίξουν ζωντανά στον προαύλιο του Μύλου του Παππά.

Είσοδος Ελεύθερη

---------------------------------------------------------------------------------------------

ΣΑΒΒΑΤΟ 30 Μαΐου

ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ

11.00- 12.00 

-Παράσταση Κουκλοθεάτρου από την ομάδα κουκλοθεάτρου και αφήγησης ΦΤΟΥΞΕΛΕΦΤΕΡΙΑ με τίτλο "Όπου φυσάει ο άνεμος", με ζωντανή μουσική, τραγούδια και παιχνίδια, με αφορμή ένα παραμύθι από δύο χώρες. Τα παραμύθια μας ταξιδεύουν… όμως ταξιδεύουν και τα ίδια. 

Να λοιπόν που το ίδιο παραμύθι που στον Άγιο Νικήτα της Λευκάδας μας το ‘παν: «Γιατί φυσάει ο άνεμος;», το βρήκαμε και στην Αρμενία με τον τίτλο: «Η Αστράμαξα»… 

Γιατί σε όλο τον κόσμο κοιτάμε τον ουρανό. Γιατί ο άνεμος..φυσάει!

Είσοδος 5 ευρώ.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΥΚΛΑΣ

11.30 -13.30 

-Διαδραστικό παιχνίδι κατασκευής κούκλας και ομαδική ζωγραφική από το εργαστήρι ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ με τίτλο «Όλοι μαζί, όλοι διαφορετικοί»

Ένα εργαστήρι για όλα τα παιδιά της πόλης που θα μας βοηθήσει να δούμε ότι είμαστε όλοι τόσο διαφορετικοί αλλά και τόσο ίδιοι! Περιλαμβάνει κατασκευή κούκλας χοντρής, λεπτής, ψηλής, κοντής, έγχρωμης, πολύχρωμης ή όπως την έχουμε φανταστεί.

Στο τέλος, δημιουργούμε μαζί την πιο μεγάλη ζωγραφιά για τα παιδιά του κόσμου-τόσο μεγάλη που θα μπορούν να τη δουν όοοοοολα τα παιδιά της γης!

Είσοδος ελεύθερη

ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ

18.00 -19.00 

-Παράσταση Κουκλοθεάτρου από το θέατρο κούκλας ΚΟΚΟΥΜΟΥΚΛΟ με τίτλο "Τα μαγικά καρυδότσουφλα" βασισμένη σε ένα παραδοσιακό Σκωτσέζικο παραμύθι που μιλάει για σημαντικές αξίες της ζωής και για τη δύναμη της φιλίας.  Όποιος το πολύτιμο αγαθό της φιλίας κατακτήσει, της Βασίλισσας την κορώνα θα κερδίσει! Τι θα κάνει ο άρχοντας που δεν έχει ιδέα τι είναι η φιλία;

Τι θα κάνουν τώρα οι φτωχοί χωρικοί και η κότα η Παρδάλω που προσπαθούν να ξεφύγουν από την καταπίεση του άρχοντα; Τι ρόλο θα παίξουν στην ιστορία ένα μικρό κοριτσάκι και μια χούφτα μαγικά καρυδότσουφλα;

Είσοδος 5 ευρώ.

Κρατήσεις θέσεων στο τηλέφωνο 2410251657

ΠΡΟΑΥΛΙΟΣ ΧΩΡΟΣ

19.30  - 20.30 

-Θέατρο δρόμου από την ομάδα DROMOCÓSMICAS με τίτλο "Μuamba''.

Η Camilla Bombardini και ο Byron Skouris αποτελούν μία απίθανη ομάδα θεάτρου δρόμου που δίνει παραστάσεις με στοιχεία clown, μιμικής, ακροβατικών, μαγικών, μουσικής και χορού.

Μέσα από την συμμετοχή του κοινού, συχνά οι ρόλοι του "αφηγητή" και του "κλόουν", αλλάζουν και η Muamba μεταμορφώνεται σε μια πραγματική γιορτή.

Eίσοδος Ελεύθερη

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΥΚΛΑΣ

21.00 .-21.30 

-Θέατρο Μαριονέτας Δρόμου από την ομάδα ΑΝΤΑΜΑΠΑΝΤΑΧΟΥ.

Μία υπαίθρια συναυλία έξω από το Μουσείο Κούκλας με μουσικούς μαριονέτες που το έσκασαν από την παράσταση "Της μουσικής τα νήματα" για να παίξουν ζωντανά στο Μουσείο Κούκλας.

Λέτε να ξυπνήσουμε τις κούκλες; Για να δούμε..

Είσοδος Ελεύθερη

--------------------------------------------------------------------------------------------

ΚΥΡΙΑΚΗ 31 Μαΐου

ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ

11.00 -12.00 

-Παράσταση Κουκλοθεάτρου από το θέατρο κούκλας ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΟΥ ΜΥΘΟΥ με τίτλο " Όσο πιο γρήγορα", μια ιστορία που έχει βασιστεί στη γνωστή και βραβευμένη ταινία του Ματζίντ Ματζιντί «Τα παιδιά του Παραδείσου».

Δύο μικρά αδέρφια, ένα αγόρι κι ένα κορίτσι, βρίσκονται ξαφνικά αντιμέτωπα με ένα πρόβλημα, όταν κατά λάθος το αγόρι, χάνει τα παπούτσια της αδερφής του...

Είσοδος 5 ευρώ.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΥΚΛΑΣ

12.30 -13.30 

-Παιχνίδι αφήγησης και κατασκευή κούκλας βασισμένα στην ιστορία του Ευγένιου Τριβιζά " Η νύχτα της μπανανόφλουδας" από το εργαστήριο ΝΗΜΑ.

Μετά την αφήγηση θα ακολουθήσει κατασκευή κούκλας με την ηρωίδα της ιστορίας.

ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ

18.00 - 19.00 

--Παράσταση Κουκλοθεάτρου από το θέατρο κούκλας ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΟΥ ΜΥΘΟΥ με τίτλο " Όσο πιο γρήγορα" μια ιστορία που έχει βασιστεί στην γνωστή και βραβευμένη κινηματογραφική ταινία του Ματζίντ Ματζιντί «Τα παιδιά του Παραδείσου».

Είσοδος 5 ευρώ.

ΠΡΟΑΥΛΙΟΣ ΧΩΡΟΣ

19.30 -20.30 

-Παράσταση λαΐκού γέλιου για.. μεγάλους. Μία παράσταση δρόμου ενηλίκων από το κουκλοθέατρο ΑΓΙΟΥΣΑΓΙΑ με τίτλο " Ο ΦΑΣΟΥΛΗΣ, μια ιστορία έρωτος και θανάτου".

Ο Φασουλής είναι μια παράσταση σχεδιασμένη για να παίζεται στο δρόμο και σε κάθε άλλο χώρο. Χωρίς κείμενο, με φωνές, ζωντανή μουσική και ήχους, πολύ έντονη δράση και κίνηση. Οι κούκλες είναι κλασικές γαντόκουκλες, σκαλισμένες σε ξύλο φλαμουριάς.

Σκηνοθεσία, κατασκευές και ερμηνεία: Στάθης Μαρκόπουλος

Είσοδος ελεύθερη

ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ- ΛΗΞΗ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ

21.00 - 22.00 

Αφιέρωμα στη μνήμη των δημιουργών του "ΤΙΡΙΤΟΜΠΑ" Σοφία Φουτζοπούλου και Κώστα Χατζηανδρέου. Η ιστορία του κουκλοθιάσου σε ένα ειδικό αφιέρωμα μέσα από σπάνιο αρχειακό υλικό, φωτογραφίες και αποσπάσματα από τη ζωή τους πάνω και πίσω από την κουκλοθεατρική σκηνή.

Παρουσίαση: Γιάννης Γιαννακόπουλος,, Κωνσταντίνα Καρυδάκη, δημοσιογράφοι. 

Φωτεινή Καλούδη, υπεύθυνη κουκλοθιάσου Τιριτόμπα, κουκλοπαίκτρια. Στάθης Μαρκόπουλος, κουκλοπαίκτης.

................................................................................................................................................................

ΑΥΛΗ ΤΟΥ ΜΥΛΟΥ 1927

09.00 – 21.00 κάθε μέρα

-Έκθεση αναμνηστικών αντικειμένων παραστάσεων του κουκλοθίασου " ΤΙΡΙΤΟΜΠΑ-Κώστα Χατζηανδρέου-Σοφίας Φουτζοπούλου".

-Έκθεση κούκλας των παλαιότερων εργαστηρίων του κουκλοθιάσου ΤΙΡΙΤΟΜΠΑ με τίτλο "Κουκλομπερδέματα

Κρατήσεις θέσεων στο τηλέφωνο 2410251657.