Ένας Λαρισαίος ασφαλιστής μαζί με το γαμπρό του που ζει στην Αθήνα, φέρονται εμπλεκόμενοι σε κύκλωμα που εξαπατούσε καρκινοπαθείς απ΄όλη την Ελλάδα. «Εγκέφαλος» του κυκλώματος, ο οποίος διαφεύγει, φέρεται ένας 68χρονος Καλαμπακιώτης, καταδικασμένος στο παρελθόν για αρχαιοκαπηλία, ο οποίος δίνει το παρών κάθε 1η και 16η του μηνός στο αστυνομικό τμήμα Καλαμπάκας. Σύμφωνα με πληροφορίες του kosmoslarissa.gr τα μέλη της σπείρας εξαπατούσαν καρκινοπαθείς υποσχόμενοι θεραπεία με ρωσικό φαρμακευτικό παρασκεύασμα.

Το «θαυματουργό» φάρμακο, που υποτίθεται ότι παρασκευαζόταν σε εργαστήριο γενετικής στη Ρωσία και θεράπευε τον καρκίνο, χορήγησαν σε καρκινοπαθή καθηγητή - αθλητή ποδηλασίας στην Αθήνα συνεργοί του που εντοπίστηκαν από την Ασφάλεια Αττικής. Συνελήφθησαν τέσσερα άτομα (τρεις άνδρες και μία γυναίκα), όχι όμως και ο «εγκέφαλος», που διαμένει στην Καλαμπάκα, και δεν βρέθηκε παρά την έφοδο αστυνομικών στο σπίτι του. Εντός του σπιτιού του φερομένου ως επικεφαλής, βρέθηκαν 34 συνταγογραφήσεις του επίμαχου φαρμάκου προς ισάριθμα άτομα. Η σπείρα κατάφερε να εξαπατήσει τον αθηναίο καρκινοπαθή και να του αποσπάσει 95.000 ευρώ. Οπως έδειξε η αστυνομική έρευνα, το υποτιθέμενο θαυματουργό σκεύασμα δεν ήταν τίποτε άλλο από θρυμματισμένη ασπιρίνη. 

Το θύμα της απάτης είναι καθηγητής μέσης εκπαίδευσης και ταυτόχρονα συμμετέχει σε αγώνες ποδηλάτου, όπου φέρεται να γνωρίστηκε με ένα από τα μέλη της σπείρας, έμπορο ποδηλάτων στην Αττική. Ο τελευταίος φέρεται να πρότεινε στον παθόντα να μεσολαβήσει προκειμένου, με τη βοήθεια του Λαρισαίου ασφαλιστή πεθερού του, να προμηθευτούν από εργαστήριο γενετικής στη Ρωσία θαυματουργό φάρμακο που θεραπεύει τον καρκίνο. Προκειμένου μάλιστα να φανεί περισσότερο πιστευτός, ο έμπορος ποδηλάτων πήρε δείγμα σάλιου και τρίχες από το θύμα, τα οποία προφασίστηκε ότι έστειλε στη Ρωσία προκειμένου το εργαστήριο γενετικής να απαντήσει εάν ο ασθενής μπορούσε ή όχι να υποβληθεί στη συγκεκριμένη θεραπεία.

Ο παθών κατέβαλε αρχικά 6.000 ευρώ προκειμένου να του χορηγηθεί η πρώτη από τις συνολικά τρεις δόσεις του «φαρμάκου». Η εξόφληση της θεραπείας (το κόστος της ανερχόταν στις 95.000 ευρώ) ήταν προγραμματισμένο να γίνει την περασμένη Κυριακή στη Χαλκίδα, όπου θα χορηγούνταν στον ασθενή η δεύτερη δόση του θαυματουργού φαρμάκου. Στο καθορισμένο σημείο συνάντησης βρέθηκε και συνελήφθη ο έμπορος ποδηλάτων, ο οποίος υποχρεώθηκε να υποδείξει τα υπόλοιπα μέλη της σπείρας που επίσης συνελήφθησαν.

Aξίζει να σημειωθεί ότι μετά την προσαγωγή τους στην Ασφάλεια ορισμένοι από τους συλληφθέντες ισχυρίστηκαν ότι είτε οι ίδιοι είτε συγγενικά τους πρόσωπα έπασχαν από σοβαρές ασθένειες και θεραπεύτηκαν χάρη στη χρήση του φαρμάκου από τη Ρωσία. Ωστόσο, αστυνομικοί που μετείχαν στην έρευνα διευκρίνισαν χθες ότι το υποτιθέμενο θαυματουργό σκεύασμα δεν ήταν τίποτα άλλο από θρυμματισμένη ασπιρίνη…