Ιδιαίτερα σκληρή κριτική από την Ρένα Καραλαριώτου στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο, όπου και συζητήθηκε ο προϋπολογισμός. Η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου στην εισήγησή της ανέφερε τους λόγους για τους οποίους η παράταξή της καταψηφίζει τον προϋπολογισμό, εξαπολύοντας επίθεση στον δήμαρχο. 

"Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι είναι ένας προϋπολογισμός που δεν περιλαμβάνει καμία αναπτυξιακή πολιτική, δεν έχει δράσεις για την ανάπτυξη της αγοράς και την αντιμετώπιση της ανεργίας, δεν διαθέτει σημαντικές παρεμβάσεις στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής για να στηριχθούν οι συνάνθρωποι μας που έχουν ανάγκη, δεν περιλαμβάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις με σχέδιο και πρόγραμμα που θα καταστήσουν την Λάρισα μια πόλη Ευρωπαϊκή και θα αναβαθμίσουν την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας. Δεν έχει δράσεις στήριξης των αγροτών του δήμου μας", είναι οι λόγοι της Ρένας Καραλαριώτου για την απόφαση να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό του Δήμου Λαρισαίων. 

Αναλυτικά ολόκληρη η εισήγησή της:

«Σήμερα καλούμαστε να ψηφίσουμε ή να καταψηφίσουμε τον δεύτερο προϋπολογισμό και το δεύτερο τεχνικό πρόγραμμα της Δημοτικής Αρχής του κ. Καλογιάννη.

Και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί μπορούμε να κρίνουμε και να συγκρίνουμε :

1) αν ο προϋπολογισμός του 2015 εκτελέστηκε – έστω και σε ποσοστό 90% όπως ισχυρίζεται ο Δήμαρχος

2) αν οι εξαγγελίες και οι δεσμεύσεις της δημοτικής αρχής υλοποιήθηκαν, μέσω του προϋπολογισμού του 2015 και

3) αν ο προϋπολογισμός του 2016 έχει καταρτιστεί προκειμένου να διαχειριστεί με ρεαλισμό, σύνεση, σοβαρότητα και διαφάνεια τα θέματα του Δήμου, να δρομολογήσει τα αναγκαία έργα, να σταθεί δίπλα στους δημότες σε κοινωνικό επίπεδο, αλλά και ταυτόχρονα να οδηγήσει το Δήμο σε τροχιά ανάπτυξης

ή αν δυστυχώς βγήκαμε εμείς αληθινοί όταν λέγαμε ότι ο προϋπολογισμός δεν θα εκτελεστεί γιατί είναι «φουσκωμένος» και μη ρεαλιστικός, ο προϋπολογισμός δεν είναι αναπτυξιακός, δεν έχει παρεμβάσεις για την ανάπτυξη της πόλης και των οικισμών. Δεν έχει πρόγραμμα και σχεδιασμό για να γίνει η Λάρισα μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή πόλη. Δεν έχει στοχευμένες δράσεις για την αντιμετώπιση της φτώχειας.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Πρώτον: Εκτελέστηκε ο προϋπολογισμός του 2015, έστω σε ποσοστό 90% που ανακοίνωσε ο Δήμαρχος;

Φυσικά και όχι. Η ίδια η δημοτική αρχή, μέσω του προϋπολογισμού που κατέθεσε, ομολογεί ότι ο προϋπολογισμός του 2015 εκτελέστηκε σε ποσοστό μόλις 60% . Διαμορφ/νος 2015 131.623.949 * 60%=78.9743.369

Στο 7μηνο βεβαιωθέντας 74.385.512

Και 31/12 εσείς οι ίδιοι 77.483.837

Άρα είχαμε δίκαιο που λέγαμε ότι ο προϋπολογισμός δεν είναι καθόλου ρεαλιστικός και γι’ αυτό δεν θα εκτελεστεί.

Δεύτερον: Κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2015 δεσμευτήκατε σε 4 άξονες, τους οποίους ίδιους άξονες θέτετε και για τον προϋπολογισμό του 2016 .

Ας δούμε ποιοι είναι και τι έγινε :

▪ Πρώτος άξονας : ανακούφιση για το 2015 των ευπαθών κοινωνικών ομάδων μέσω του κοινωνικού τιμολογίου. Το συνολικό όφελος για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες εκτιμήσατε ότι θα ήταν στο 1 εκ. ευρώ και ο κ. Νταής μάλιστα, κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2015 υποστήριζε ότι τα ανταποδοτικά τέλη ήταν μειωμένα κατά 1 εκ. ευρω γιατί προϋπολογίσατε ότι τα λεφτά αυτά δεν θα τα εισπράξετε λόγω του κοινωνικού τιμολογίου (εμείς βέβαια είχαμε σημειώσει ότι ήταν αυξημένα κατά 400.000 )

Δεν αμφισβητούμε την πρόθεση σας να το υλοποιήσετε – ούτως η άλλως αποτελεί και απόφαση του δημοτικού συμβουλίου –, αμφισβητούμε όμως τηνικανότητα σας να το υλοποιήσετε και στηλιτεύουμε τα ψέματα σας για το οικονομικό ύψος του κοινωνικού αποτελέσματος, χάριν επικοινωνιακής πολιτικής .

Ο κ. Καλογιάννης σε κάθε του συνέντευξη ανέφερε ότι «δώσαμε 1 εκ. ευρώ για κοινωνική πολιτική μέσω του κοινωνικού τιμολογίου» . Δυστυχώς λέγατεψέματα στους Λαρισαίους γιατί το ποσό τελικά, σύμφωνα με τα στοιχεία πουλάβαμε από τον κ. Νταή είναι 169.305,40. Ο αριθμός των αιτήσεων που εντάχθηκαν στο κοινωνικό τιμολόγιο το 2015 είναι 1448 και το συνολικό ποσό από την μείωση ων δημοτικών τελών είναι 169.305,40ευρω έναντι 1 εκ. ευρώ που υπολογίζατε, δηλ. 169305/1448=116,9 το άτομο… Και Βέβαια να σημειώσουμε ότι για το 2015 δεν υπάρχει μείωση σε κανέναν συμπολίτη μας .

Αναφέρεται στην εισήγηση σας , στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής ότι δημιουργείτε νέες κοινωνικές δομές. Κύριε Καλογιάννη δεν τις δημιουργήσατε εσείς, οι νέες δομές χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και δημιουργούνται στα πλαίσια της Εθνικής Στρατηγικής για την φτώχεια. Μην κοροϊδεύετέ τον κόσμο. Και η αντιμετώπιση της φτώχειας χρειάζεται ενεργητικές πολιτικές όχι παθητικές. Όχι μόνο συσσίτια. Εκτός αν αυτή είναι η φιλοδοξία σας.

Πείτε μας λοιπόν τι ενεργητικές πολιτικές ασκήσατε ή σχεδιάζετε να ασκήσετε; Πόσες θέσεις εργασίας δημιουργήσατε;

▪ Δεύτερος άξονας: δεσμευτήκατε για τη συντήρηση των δικτυών και υποδομών του Δήμου δηλ. συντηρήσεις, οδοστρωμάτων – δρόμων, κοινοχρήστων χώρων με στόχο όπως χαρακτηριστικά αναφέρατε κ. Καλογιάννη «να αλλάξουμε την εικόνα της πόλης».

Ερωτώ λοιπόν: έχει κανείς την ψευδαίσθηση ότι έχει αλλάξει η εικόνα της πόλης προς το καλύτερο;

Έγινε καμιά συντήρηση στους δρόμους της πόλης οι οποίοι είναι κυριολεκτικά γεμάτοι λακκούβες, αποτέλεσμα της εγκατάλειψης εδώ και 1,5χρόνο;

Αποτύχατε παταγωδώς και σε αυτό τον τομέα κ. Καλογιάννη και αυτό το βλέπουν οι πολίτες, το βιώνουν, καθώς συνεχίζουν να πληρώνουν τα ίδια δημοτικά τέλη.

Στο τεχνικό πρόγραμμα για το 2016 μεταφέρατε τα ίδια έργα που δεν μπορέσατε να ολοκληρώσετε. Βλέπουμε και πάλι το ίδιο έργο των ασφαλτοστρώσεων που ξεκίνησε με 1.070.000 και κατέληξε στα 630.000.

1,5 χρόνος χαμένος για την πόλη. Δεν συζητάμε βέβαια για κάποια αναπτυξιακή προοπτική, αυτό είναι όνειρο θερινής νυκτός, αφού δεν μπορείτε ούτε λακκούβες να κλείσετε! Και βεβαίως παραμένει η εικόνα της πόλης όσον αφορά την καθαριότητα των κοινοχρήστων χώρων σε κατάσταση τραγική τον τελευταίο 1,5 χρόνο.

Πραγματικά αναρωτιέμαι αν είστε υπερήφανοι για αυτά που έγιναν στην πόλη το 2015 και για αυτά που σχεδιάζετε, μέσω του τεχνικού προγράμματος για το 2016;

Πείτε μας ένα νέο έργο που εντάξατε και θα δώσει πνοή στην πόλη;

▪ Τρίτος άξονας: ήταν η ανατροπή στον τρόπο κατάρτισης του τεχνικού προγράμματος δηλ. τα τοπικά και διαμερισματικά συμβούλια θα προτείνουν και εσείς ιεραρχώντας θα εντάσσατε έργα. Καταρχήν είναι υποχρεωτικό από το νόμο να προτείνουν έργα και δράσεις τα τοπικά και διαμερισματικά συμβούλια. Το θέμα είναι ότι από αυτά που πρότειναν εσείς τίποτα δεν λάβατε υπόψη γι’ αυτό και οι προτάσεις τους για το 2016 είναι ίδιες με τις προτάσεις τους για το 2015!

Τώρα υπογραμμίζετε ότι στα πλαίσια του συμμετοχικού προϋπολογισμού θα δώσετε 12.000 σε κάθε δημοτική και τοπική κοινότητα για να υλοποιηθούν έργα μετα από προτάσεις των συμβουλίων… Μα οι προτάσεις των συμβουλίων έχουν γίνει. Γιατί δεν αποφασίσατε τα έργα για να τα εντάξετε τώρα; Στάχτη στα μάτια τους ρίχνετε; Ή μήπως ασκείτε μικροπολιτική ?

▪Τέταρτος άξονας: ήταν η ενίσχυση των δράσεων στους τομείς του πολιτισμού και αθλητισμού με πολύ μικρότερο κόστος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, όπως χαρακτηριστικά αναφέρατε. Το 2015 δαπανήθηκαν 36.000 ευρώ για πολιτιστικές δράσεις. Στον προϋπολογισμό του 2016 προϋπολογίζετε για πολιτιστικές δραστηριότητες το ποσό των 350.000! ενώ την ίδια στιγμή προβλέπεται μόνο 102.000 για κοινωνικές δραστηριότητες και 630.000 για να λύσετε το πρόβλημα με τις λακκούβες στο οδικό δίκτυο, ένα οδικό δίκτυο που είναι κυριολεκτικά καταστραμμένο .

Έτσι υλοποιείται τη δέσμευσης σας ότι θα ενισχύσετε τις πολιτιστικές δράσεις με το μικρότερο κόστος; Εάν αυτό το κάνετε λόγω της διεκδίκησης του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας σας ενημερώνουμε ότι οι Λαρισαίες και οι Λαρισαίοι πληρώνουν δημοτικά τέλη για να έχουν μια πόλη καθαρή, νοικοκυρεμένη με προσβάσιμους δρόμους που θα τους στηρίζει στην άσκηση των δραστηριοτήτων τους και όχι να δίνεται ένα σημαντικό μέρος αυτών των τελών στην διεκδίκηση του τίτλου.

Κύριε Καλογιάννη το 2015 δεν υλοποιήσατε τίποτα από αυτά που υποσχεθήκατε, ο δε προϋπολογισμός του 2016 διέπεται από την ίδια φιλοσοφία γι’ αυτό και δεν θα είναι αποτελεσματικός και δεν θα εκτελεστεί .

Και δεν θα εκτελεστεί γιατί δεν είναι ρεαλιστικός, δεν είναι πραγματικός.

Ενδεικτικά αναφέρω :

1ον. Στον κωδικό ΚΑΠ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ενώ μέχρι 31/12/15 εκτιμάτε ότι θα εισπράξετε 877.251,43 ευρώ, για το 2016 προϋπολογίζετε 1.535.190 ευρώ ( 660.000 πάνω )

2ον στον κωδικό ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ-ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ το 2015 δεν πήρατε ούτε 1 ευρώ! Και το 2016 προϋπολογίζεται 346.000ευρω !

3ον ενώ στους ΚΑΠ Γενικών Αναγκών προϋπολογίζετε επίσης ότι θα λάβετε 400.000 επιπλέον.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι είναι ένας προϋπολογισμός που δεν περιλαμβάνει καμία αναπτυξιακή πολιτική, δεν έχει δράσεις για την ανάπτυξη της αγοράς και την αντιμετώπιση της ανεργίας, δεν διαθέτει σημαντικές παρεμβάσεις στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής για να στηριχθούν οι συνάνθρωποι μας που έχουν ανάγκη, δεν περιλαμβάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις με σχέδιο και πρόγραμμα που θα καταστήσουν την Λάρισα μια πόλη Ευρωπαϊκή και θα αναβαθμίσουν την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας. Δεν έχει δράσεις στήριξης των αγροτών του δήμου μας.

Γι’ αυτό και τον καταψηφίζουμε.

Το κυριότερο όμως μειονέκτημα αυτής της δημοτικής αρχής είναι ότι δεν είναι διεκδικητική.

Δεν είναι διεκδικητική απέναντι στην κεντρική εξουσία όπως οφείλει να είναι ο κάθε αυτοδιοικητικός.

Ακούσατε το προηγούμενο διάστημα καμία κριτική για το ότι δεν έχει πληρωθεί από την κυβέρνηση η ΣΑΤΑ στους Δήμους;

Ακούσατε καμία κριτική για το ότι οι πόροι της αυτοδιοίκησης συνεχίζουν να είναι μειωμένοι κατά 60% σε σχέση με αυτά που δικαιούται βάση του νόμου του Καλλικράτη;

Ακούσατε καμία κριτική για το «Παρατηρητήριο Οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ» που επέβαλαν οι προηγούμενοι μνημονιακοί και συνεχίζουν οι τωρινοί μνημονιακοι;

ΟΧΙ , είναι η απάντηση.

Η Δημοτική Αρχή Καλογιάννη, ενώ το 2014 με την προηγούμενη κυβέρνηση ήταν λαλίστατη και στην εισήγηση για τον προϋπολογισμό του 2015 ήταν καταπέλτης κατά της μνημονιακής κυβέρνησης σήμερα επιλέγει συνειδητά την πολιτική της αδράνειας και της εκκωφαντικής σιωπής .

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στην συνέντευξη του κ. Δημάρχου για τον προϋπολογισμό, ενώ αναφέρεται εκτενώς για την περίοδο 2010-2014 και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην κοινωνία, για το 2015 με κυβέρνηση Τσίπρα, που έκλεισαν οι τράπεζες, επιβλήθηκαν capital controls, που είδαμε ουρές συνταξιούχων, που επέστρεψε η Ελλάδα στην ύφεση, το μόνο που ανέφερε είναι ότι <»κατά το 2015 και η ιδιαιτερότητα της χρονιάς , λόγω των γνωστών γεγονότων ενέτεινε την οικονομική αβεβαιότητα».

Εκκωφαντική σιωπή!

Φαίνεται για το μόνο που είναι διεκδικητικός ο Δήμαρχος μας είναι στο να τοποθετηθούν οι σιδεριές στο Φρούριο !

Και κάτι ακόμα. Επί θητεία σας κ. Καλογιάννη έχετε υποβαθμίσει σκοπίμως , το Δημοτικό συμβούλιο.

Δεν φέρνετε ποτέ να συζητήσουμε θέματα που απασχολούν την κοινωνία όπως π.χ. το θέμα της υγείας και της κατάστασης στα νοσοκομεία.

Να συζητήσουμε και να διεκδικήσουμε από την κυβέρνηση.

Και δεν φέρνετε ακόμη και όταν σας το ζητάνε, όπως έγινε με το αγρότες . Ενώ σας έστειλαν επιστολή για να υπάρξει ψήφισμα για τα μέτρα που έρχονται, εσείς τους αγνοήσατε.

Τελικά κ. Καλογιάννη είστε με την αυτοδιοίκηση ή με την κυβέρνηση που στηρίζετε;

κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Πέρυσι είχα κλείσει τη τοποθέτηση μου κατά την συζήτησή του προϋπολογισμού, λέγοντας ότι το μόνο που μένει να δούμε, τόσο σε κεντρικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο, είναι εάν το έργο τελικά θα είναι κωμωδία ή δράμα.

Δυστυχώς σήμερα αποδεικνύεται ότι είναι και τα δυο. Και αυτό είναι χειρότερο».