Για ποιο λόγο επιβλήθηκε ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, από μηδενικός που ήταν ως τώρα, παρά το γεγονός ότι αυτό δεν ήταν απαίτηση των πιστωτών της χώρας, και αν αντιλαμβανόμενοι τις αρνητικές συνέπειες του μέτρου σκοπεύουν να το αντικαταστήσουν με ισοδύναμο, ζητά να πληροφορηθεί ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μέσω ερώτησής του στους υπουργούς Παιδείας κ. Αριστείδη Μπαλτά και Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο.   

Ο Θεσσαλός πολιτικός επισημαίνει ότι «η ατέρμονη και ολέθρια, όπως αποδείχθηκε, εξάμηνη παράταση των “διαπραγματεύσεων” με τους εταίρους και δανειστές μας κατέληξε σε ένα άνευ προηγουμένου “Βατερλό” για την κυβέρνηση, τις επιπτώσεις του οποίου, μέσω των μέτρων του τρίτου και σκληρότερου κατά κοινή ομολογία Μνημονίου, καλείται να πληρώσει τώρα ο ελληνικός λαός. Ανάμεσα στα απαράδεκτα μέτρα τα οποία επέφερε η συμφωνία με τους δανειστές περιλαμβάνεται και η επιβολή στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης -από τα ιδιωτικά σχολεία έως τα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών, τα Ι.Ε.Κ. και τα Κολέγια- Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στο 23% από μηδενικό (0%) που ήταν ως σήμερα!»

Το συγκεκριμένο μέτρο τονίζει ο κ. Χαρακόπουλος «βάλλει ευθέως όχι μόνον εναντίον των δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που εργάζονται στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης αλλά πρωτίστως εναντίον της μέσης ελληνικής οικογένειας. Διότι, εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας και στην εποχή της κρίσης, με μειωμένες τις αποδοχές τους, συνεχίζουν από το υστέρημά τους να προσπαθούν να δώσουν στα παιδιά τους ισχυρότερα εφόδια με την ελπίδα ενός καλύτερου αύριο γι’ αυτά. Κι όμως εσείς προτιμήσατε, δήθεν ως αντίβαρο στο 23% του ΦΠΑ στο βόειο κρέας, να διαλύσετε τα όνειρά τους. Γιατί η αύξηση αυτή θα επιφέρει την περαιτέρω μείωση των παιδιών που θα ενταχθούν σε κάποιο τομέα της ιδιωτικής εκπαίδευσης λόγω οικονομικής αδυναμίας. Όπως είναι φυσικό η αρνητική αυτή εξέλιξη θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην απόλυση χιλιάδων εργαζόμενων στην ιδιωτική εκπαίδευση, καθώς και την παύση κάθε επενδυτικής δραστηριότητας στον συγκεκριμένο κλάδο». 

Και η ερώτηση προς τους αρμοδίους υπουργούς καταλήγει: «η ευκολία με την οποία συμπεριλάβατε το σχετικό μέτρο μάς δίνει κάθε δικαίωμα να πιστέψουμε ότι αυτό οφείλεται σε μια ακόμη ιδεοληπτική εμμονή εναντίον της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, που στην δική σας “παλαιολιθική πολιτική οπτική” ταυτίζεται με το απόλυτο κακό. Αυτή η εμμονή, σας κάνει να αδιαφορείτε για τις αρνητικές συνέπειες τόσο ως προς τα επίπεδα της ανεργίας, όσο για το πρωτοφανές πλήγμα που θα δεχθεί η εκπαιδευτική δομή της χώρας και συνακόλουθα το μέλλον των νέων μας».