Με κάθε επισημότητα παρουσιάστηκε σήμερα το μεσημέρι στο Μύλο του Παππά, η υποψηφιότητα της Λάρισας για Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021. Κάλεσμα σε όλους τους Λαρισαίους απηύθυνε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της υποψηφιότητας κ. Γιώργος Βουλγαράκης  ώστε όχι μόνο να στηρίξουν την υποψηφιότητα της πόλης τους αλλά να μετάσχουν ενεργά και άμεσα με απόψεις και προτάσεις ή παροχή εθελοντικής εργασίας τουλάχιστον μελλοντικά. Ο κ. Βουλγαράκης τόνισε την αναγκαιότητα  να ενεργοποιηθούν οι τοπικές δυνάμεις (πολιτιστικές, κοινωνικές, οικονομικές, επιστημονικές, εκπαιδευτικές) για να συνδράμουν ουσιαστικά στην ετοιμασία του φακέλου υποψηφιότητας που θα κατατεθεί τον Οκτώβριο και να είναι δική τους υπόθεση η υποψηφιότητα. Ο ίδιος υποστήριξε ότι έχει έτοιμη την πρόταση του για την υποψηφιότητα, την οποία όμως δεν την αποκάλυψε, και εξήγησε ότι θα την φανερώσει αν δεν υπάρξει κάποια άλλη πρόταση μέχρι τον Οκτώβριο. 

Στην διάρκεια της παρουσίασης ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης τόνισε ότι η δημοτική αρχή έχει αποφασίσει να χειριστεί το θέμα της υποψηφιότητας με πλήρη διαφάνεια και ορθή διαχείριση αλλά και με ανοιχτό διάλογο και διαβουλεύσεις με πολίτες και φορείς της Λάρισας ώστε η κατάθεση του φακέλου στα τέλη Οκτώβρη να καλύψει πλήρως τα κριτήρια της διοργάνωσης. Επίσης ανέφερε ότι η διεκδίκηση του τίτλου θα έχει ως αποτέλεσμα, η Λάρισα να τεθεί σε τροχιά εξωστρέφειας, ενώ τα οφέλη από τη θετική έκβαση του εγχειρήματος θα είναι μεγάλα.  

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Πάνος Σάπκας αναφέρθηκε στο τεράστιο καλλιτεχνικό δυναμικό που διαθέτει η πόλη της Λάρισας, το οποίο μπορεί να συμμετέχει ενεργά στο να γίνει πιο ελκυστική η πόλη αλλά και να αποκτήσουμε νέα πολιτιστική ταυτότητα. 

Η  οπτική ταυτότητα της Λάρισας 2021

Η υπεύθυνη Επικοινωνίας και Προβολής κ. Όλγα Σταυροπούλου μίλησε για την οπτική ταυτότητα της υποψηφιότητας της Λάρισας και πιο συγκεκριμένα ανέφερε ότι  «εμπνευσμένο από την ιστορική γέφυρα που ενώνει τις δύο όχθες του Πηνειού στην πόλη, το Bridging Perspectives είναι η πρόταση της Λάρισας για την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021. Το όραμα της πόλης να προσφέρει έρεισμα και γη σταθερή, να γεφυρώσει τις προοπτικές που ποικίλουν σε κάθε έκφανση της δημιουργίας, να δώσει τόπο, φυσικό και συμβολικό στις προοπτικές αυτές να συναντηθούν, να αλληλεπιδράσουν και τελικά να συγκροτήσουν ένα νέο πολιτιστικό παράδειγμα. Η πολυσημία του Βridging Perspectives αποτυπώνεται στην οπτική ταυτότητα της υποψηφιότητας. Ιδωμένοι από διαφορετική προοπτική, οι αριθμοί του έτους 2021απεικονίζονται σε διαφορετικό μέγεθός. Το παρελθόν συνομιλεί με το παρόν σε μία σύγχρονη καλωδιωτή γέφυρα θεμελιωμένη σε πέτρινα ψαλιδωτά τόξα, όπως αυτά που στήριζαν το ιστορικό γεφύρι.

Οι λίθοι των θεμελίων αποτυπώνονται ως 533 ανόμοιοι κύκλοι και συμβολίζουν ανθρώπους που συνεργάζονται και συνδημιουργούν. Τα ψηφία του αριθμού 533 αθροίζουν στον αριθμό 11 που παραπέμπει στο γράμμα Λάμδα, ως το 11ο γράμμα της αλφαβήτου. Το Bridging Perspectives είναι την ίδια στιγμή κάλεσμα χωρίς διακρίσεις στους πολίτες και τους φίλους της πόλης να συμμετέχουν ενεργά στην προσπάθεια της Λάρισας να διεκδικήσει τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Οι «γέφυρες προοπτικής» θα είναι έργα του ανθρώπου και του πολιτισμού, της καθημερινότητας και των ονείρων, της πόλης και της υπαίθρου, της παράδοσης και του μοντέρνου, της λαϊκής σοφίας και της επιστημοσύνης, του ενθουσιασμού των νέων και της εμπειρίας των γηραιότερων».