Λίγο πριν τα μεσάνυχτα άνοιξε η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, μέσω της οποίας περισσότεροι από έξι εκατομμύρια φορολογούμενοι θα κληθούν να καταθέσουν τις δηλώσεις στην εφορία.

Πρακτικά, και μέχρι να ληφθεί απόφαση για παράταση, οι φορολογούμενοι θα έχουν στη διάθεσή τους 45 ημέρες για να στείλουν τουλάχιστον έξι εκατομμύρια δηλώσεις.

Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα διαπιστώσουν ότι τα εισόδηματά τους από μισθούς και συντάξεις καθώς και οι φόροι που τους αναλογούν και έχουν παρακρατηθεί έχουν προσυμπληρωθεί. Το ίδιο ισχύει και για τους τόκους που εισέπραξαν στην Ελλάδα από καταθέσεις.

Οι φορολογούμενοι που έχουν εισόδημα από ακίνητα ή από επιχειρηματική δραστηριότητα θα πρέπει πρώτα να συμπληρώσουν τα έντυπα Ε2 και Ε3.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των δηλώσεων είναι η 30η Ιουνίου ενώ η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης εκπνέει στις 31 Ιουλίου. Αν μέχρι τότε ο φορολογούμενος καταβάλλει ολόκληρο το ποσό του φόρου, τότε θα τύχει έκπτωσης 2%. Σε διαφορετική περίπτωση, η δεύτερη δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως τέλος Σεπτεμβρίου και η 3η έως τέλος Νοεμβρίου.

Στο μενού επιλογής της δήλωσης εμφανίζεται και το επίδομα τέκνων για τους φορολογούμενους που το έλαβαν από τον ΟΓΑ το 2014 με βάση το έντυπο Α21. Μετά τη συμπλήρωση και υποβολή του Ε1, οι φορολογούμενοι αυτοί θα πρέπει να υποβάλουν τη σχετική αίτηση για να λάβουν το επίδομα και το 2015.