Πέρασαν 27 χρόνια από την ημέρα που μια περιφερειακή ομάδα, η ΑΕΛ στέφθηκε για πρώτη και μοναδική μέχρι στιγμής φορά, πρωταθλήτρια Ελλάδας. Ήταν 1η Μαϊου του 1988 και σήμερα Παρασκευή, συμπληρώνονται 27 χρόνια από την ιστορική στιγμή των «Βυσσινί» και του ελληνικού ποδοσφαίρου γενικότερα.

Ήταν το 87ο λεπτό της αναμέτρησης της ΑΕΛ με τον Ηρακλή, όταν με πανέμορφο γυριστό σουτ ο αείμνηστος Γιώργος Μητσιμπόνας βρήκε το δρόμο προς τα δίχτυα του Ηρακλή. Η ΑΕΛ στέφεται πρωταθλήτρια Ελλάδος, σπάζοντας για πρώτη και τελευταία φορά, μέχρι σήμερα, το κατεστημένο του ελληνικού ποδοσφαίρου! Μια φοβερή ομάδα που στηρίχτηκε στο ντόπιο στοιχείο, καθώς οι μόνοι μη Θεσσαλοί ποδοσφαιριστές που είχε στο ρόστερ, ήταν ο Σερραίος τερματοφύλακας Χρήστος Μιχαήλ, ο Καμερουνέζος Μουλάμπα Κανιέμπα και ο Βούλγαρος Γκιόργκι Τσίγκοφ.

Η «Βασίλισσα του θεσσαλικού κάμπου» ανέδειξε το ταλέντο των δικών της παιδιών και πανηγύρισε τον τίτλο μαζί με τους χιλιάδες φιλάθλους της, που την 1η Μαΐου κατέκλυσαν το Αλκαζάρ συμμετέχοντας σε μια μεγαλοπρεπή φιέστα. Αξίζει να αναφέρουµε ότι στην συγκεκριμένη αναμέτρηση είχαν κοπεί 18.245 εισιτήρια. Η ΑΕΛ έπαιξε επί της ουσίας 15 χρόνια νωρίτερα από όλες τις άλλες ελληνικές ομάδες τον ρόμβο στη μεσαία γραμμή. Είχε χτιστεί με επιμονή και υπομονή πάνω στα ταλέντα που τότε έβγαζε ο κάμπος. Η επιτυχία, ωστόσο, εκτός από τη δόξα έφερε και χρήμα για τους παίκτες της ΑΕΛ, καθώς το πριμ για την κατάκτηση του πρωταθλήματος που πήρε κάθε παίκτης των «βυσσινί» τότε, ήταν περίπου 1,5 εκατομμύριο δραχμές.

Για την ιστορία, να σας θυμίσουμε ότι η «χρυσή ομάδα» του Γιάτσεκ Γκμοχ είχε αγωνιστεί σε εκείνο τον αγώνα με τους Μιχαήλ, Αγορογιάννη, Κολομητρούση, Γκαλίτσιο (76’ Αθανασίου), Μητσιμπόνα, Αλεξούλη, Βουτυρίτσα, Τσιώλη (79’ Παπαντωνίου), Ζιώγα, Καραπιάλη (89΄Κανιέμπα), Βαλαώρα.

Ανακοίνωση από την Ερασιτεχνική ΑΕΛ για την επέτειο

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ερασιτεχνική ΑΕΛ, με αφορμή την συμπλήρωση 27 χρόνων από την κατάκτηση του πρωταθλήματος από τους «Βυσσινί».

«27 χρόνια μετά τον άθλο του '88 τίποτα δεν είναι ίδιο στην Ελλάδα, όλα είναι διαφορετικά και στο χώρο του ποδοσφαίρου. Ίδια όμως παραμένουν η μοναδικότητα των οπαδών μας, η αύρα των νεκρών μας, ο μοναχικός και γνήσιος τρόπος μας, η πίστη μας στο δίκαιο και έντιμο. Με αυτά θα τον επαναλάβουμε. ΑΕΛ πρωταθλήτρια για πάντα στην καρδιά μας.»