Τη δραματική ταινία “Φιλομένα” σε σκηνοθεσία Στίβεν Φρίαρς, προβάλλει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού σε συνεργασία με την Κινηματογραφική λέσχη Λάρισας στο θερινό κινηματογράφο “Σινέ Μύλος” τις εξής ημέρες: από τη Δευτέρα 10 Αυγούστου έως την Τετάρτη 12 ΑυγούστουΔευτέρα 10 Αυγούστου έως την Τετάρτη 12 Αυγούστου και από τη Δευτέρα 17 Αυγούστου έως την Παρασκευή 21 Αυγούστου.

Το ενδιάμεσο διάστημα ο κινηματογράφος θα παραμείνει κλειστός.

Η ταινία είναι βασισμένη στο βιβλίο “The Lost Child of Philomena Lee” - “Το χαμένο παιδί της Φιλομένα Λι” του Μάρτιν Σίξσμιθ και διηγείται την αληθινή ιστορία μιας ηλικιωμένης γυναίκας που ψάχνει να βρει το γιο της. Πρωταγωνιστούν οι Τζούντι Ντεντς και Στιβ Κούγκαν.

Η ταινία προβλήθηκε στο διαγωνιστικό τμήμα του 70ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας όπου και έλαβε το βραβείο καλύτερου σεναρίου. Κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους την 1η Νοεμβρίου 2013 στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις 27 Νοεμβρίου 2013 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Απέσπασε εξαιρετικά σχόλια από τους κριτικούς και έλαβε τέσσερις υποψηφιότητες για Όσκαρ, συμπεριλαμβανομένων των Καλύτερης Ταινίας και Α' Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της Ντεντς.

Απέσπασε επίσης τέσσερις υποψηφιότητες για BAFTA κερδίζοντας ένα και τρεις για Χρυσή Σφαίρα.

Υπόθεση

Η Φιλομένα Λι έμεινε έγκυος όταν ήταν έφηβη, το 1952 στην Ιρλανδία. Αναγκάστηκε να πάει να ζήσει σε ένα μοναστήρι και γρήγορα οι καλόγριες της πήραν το παιδί και το έδωσαν για υιοθεσία στην Αμερική.

Η Φιλομένα πέρασε τα επόμενα πενήντα χρόνια της ζωής της ψάχνοντας μάταια το γιο της. Μια μέρα θα συναντήσει τον Μάρτιν Σίξσμιθ, ένα δημοσιογράφο. Ο Μάρτιν συγκλονισμένος από την ιστορία της θα τη βοηθήσει να βρει το γιο της. Μαζί ταξιδεύουν στην Αμερική όπου θα ανακαλύψουν τη συγκλονιστική ιστορία του γιου της ενώ ταυτόχρονα μεταξύ τους αναπτύσσεται μία απροσδόκητη φιλία.

Η ιστορία ακροβατεί ανάμεσα στο χιούμορ και το πάθος, τη θρησκεία και τον αθεϊσμό, την εκδίκηση και τη συγχώρεση. Στον πυρήνα του βλέπουμε, ένα πολύ προσεκτικό ισοζύγιο ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές που ενώνουν τις δυνάμεις τους για να εντοπίσουν έναν - από χρόνια - χαμένο γιο.

Από τη μία πλευρά βρίσκεται η Φιλομένα, μία ευγενική ψυχή, που παρά τη μεγάλη αδικία που τελέστηκε εις βάρος της δεν κρατά καμία κακία ή πικρία για την Καθολική Εκκλησία. Αντιθέτως, ένας σταυρός βρίσκεται συνεχώς κρεμασμένος στο λαιμό της, μία προσευχή στα χείλη της και η συγχώρεση στην καρδιά της.

Ο Μάρτιν από την άλλη, είναι το ακριβώς αντίθετο. Πρώην Καθολικός, σχεδόν πρώην δημοσιογράφος - καθώς έχει μείνει πρόσφατα άνεργος - είναι ανυπόμονος, δεν καταλαβαίνει τις συνήθειες της Φιλομένα, και αντιμετωπίζει τον κόσμο με χαρακτηριστικό κυνισμό, στα όρια του σνομπισμού.

Πέρα από το καλό σενάριο, το βασικό πλεονέκτημα της ταινίας είναι οι δύο πολύ καλές ερμηνείες των πρωταγωνιστών της.

Έτος: 2013 | Xώρα: Μ. Βρετανία | Διάρκεια: 98 λεπτά | Σκηνοθεσία: Stephen Frears | Σενάριο: Steve Coogan, Jeff Pope | Παίζουν: Judi Dench, Steve Coogan, Sophie Kennedy Clark

Ώρα έναρξης: Δευτέρα 10 Αυγούστου έως την Τετάρτη 12 Αυγούστου στις 22.00

Δευτέρα 17 Αυγούστου έως την Παρασκευή 21 Αυγούστου στις 21.30

Γενική είσοδος: 4 ευρώ

*ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η ταινία "Φιλομένα" του Στίβεν Φρίαρς προβάλλεται στη θέση της ταινίας "Το μερίδιο των Αγγέλων" του Κεν Λόουτς που ήταν προγραμματισμένη λόγω προβλήματος στην κόπια.