Την πρώτη του συγγραφική δουλειά δημοσιεύει ο Φίλιππος Πλιάτσικας. Ο Λαρισαίος τραγουδιστής έγραψε το μυθιστόρημα "Το Όνομα" και τα Μέσα της πρωτεύουσας το αξιολογούν. Το παρακάτω κείμενο είναι από το Protagon και τον Σπύρο Σεραφείμ.

Ο Πλιάτσικας, είτε σου αρέσει είτε όχι, έχει γράψει τη δική του ιστορία στο ελληνικό τραγούδι. Ήταν το ιδρυτικό μέλος των Πυξ Λαξ που επίσης άφησε το δικό του ίχνος στη μουσική, είναι ο ίδιος που έχει συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα του παγκόσμιου πενταγράμμου. Τον έχω γνωρίσει μέσα από αρκετές συνεντεύξεις που μου έχει παραχωρήσει, έχουμε μιλήσει πολλές ώρες – και όχι μόνο για μουσική. Και αν θα έπρεπε να του προσδώσω έναν χαρακτηρισμό, αυτός θα ήταν «ανήσυχο πνεύμα». Έτσι, λοιπόν, δεν έπεσα από τα σύννεφα όταν – πριν από, περίπου, έναν χρόνο – μαζί με τη Νάντια Σπηλιωτοπούλου μάς παρουσίασαν ένα παιδικό βιβλίο με τον τίτλο «Παραμύθια από τ’ άλλα… τα λησμονημένα». Βιβλίο για μικρά και μεγάλα παιδιά, που κυκλοφόρησε μαζί με ένα CD, σε μουσική σύνθεση και επένδυση τού Φίλιππου. Ήταν θέμα στιγμής να κυκλοφορήσει μια αποκλειστική καταγραφή των δικών του σκέψεων – έτσι κι αλλιώς μου είχε πει ότι πάντα κάτι έγραφε.

Αυτή είναι, λοιπόν, η πρώτη του συγγραφική απόπειρα στη μυθοπλασία, αυτό είναι το βιβλίο του με τον τίτλο «Το όνομα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Το εξώφυλλο είναι έργο του Jimmy Haursen

Στις σελίδες του, τρεις άνθρωποι έχουν πέσει στα βαθιά και ψάχνουν, για τους δικούς του λόγους ο καθένας, το όνομα του Θεού, το όνομα του Κόσμου, το πιο μεγάλο μυστικό που μένει καλά κρυμμένο από την αρχή του χρόνου. Και επειδή μουσικός θα είναι για πάντα, οι σελίδες τού βιβλίου έχουν ντυθεί με στίχους και τραγούδια που έγιναν δίσκος και συνοδεύουν αυτή την έκδοση, ως αρωγοί στην εξέλιξη της ιστορίας. Ως μουσική επένδυση σε αυτά που ζουν οι ήρωες του βιβλίου.

pliatsikas-to-onoma

Ποιοι είναι αυτοί;

O Ντάνιελ, ο οποίος έγινε ξανά Άγγελος. Ένας άνθρωπος που μπόρεσε να βγει από την παραβατική ζωή στο φως – ως τη στιγμή που αυτό το φως το έκρυψε ο καπνός μιας μεγάλης πυρκαγιάς.

Ο Αμπντ-αλ-Μπάρι, ένας ιρανός μετανάστης, που η συγκάλυψη των ρατσιστών φονιάδων της κόρης του τον μετέτρεψε σε αμείλικτο μαχητή, σε έναν μοναχικό λύκο.

Η Ιφιγένεια η οποία σπούδασε μαθηματικά, αλλά κατέληξε να ασχολείται με τη μουσική. Είναι η ίδια που πήρε, άθελά της, τον ρόλο του «αμνού» σε μια ιστορία αυξανόμενου θρησκευτικού φανατισμού, αδικιών, ψέματος, αλλά και ελπίδας στο τέλος της διαδρομής.

Τα πρόσωπα αυτά βρίσκονται στην αντίπερα όχθη, κόντρα στο σκοτάδι που, συχνά, κρύβει τα άδυτα της ανθρώπινης ψυχής, οι μορφές τους είναι σημερινές, ίσως μένουν δίπλα σου. Οι στίχοι που είναι ένθετοι μέσα στο βιβλίο, εκεί που πρέπει, συνδέουν άρρηκτα ένα ζευγάρι από το Ιράν, ένα ηπειρώτικο πανηγύρι, δυο ερωτευμένους νέους. Όλα αυτά υπό την απειλή μιας τρομοκρατικής ενέργειας και με φόντο τα Καμίνια του Πειραιά, το Buenos Aires, την τωρινή Αθήνα και κάπου εκεί ελλοχεύει και η ταινία Matrix.

Και διαβάζεις το βιβλίο και ακούς και τις μουσικές, τα τραγούδια του βιβλίου που κυκλοφορούν σε δίσκο από την ΕΜΙ με τίτλο «Ένας ολοκαίνουργιος κόσμος». Γράφει ο Φίλιππος στο σημείωμά του για τον δίσκο του: «Η αφορμή για την κυκλοφορία τούτου του δίσκου -που είναι φόρος τιμής στον ήχο που είχα πάντα μέσα μου από μικρός- είναι να κάνω μια αναδρομή στα χρόνια από το 1987 που πρωτοφτιάχτηκε σε ένα παλιό πέτρινο σπίτι στο Μενίδι η μπάντα που αργότερα ονομάστηκε Πυξ Λαξ, μέχρι και σήμερα. Έτσι, για τα επόμενα δύο χρόνια και μέχρι το 2017 (να είμαστε καλά) που συμπληρώνονται 30 χρόνια, από τότε που όλα ξεκίνησαν στην ψυχή μου κι αργότερα τα μοιράστηκα με τόσους άλλους, ο δίσκος αυτός θα ταξιδεύει παρέα με όλες εκείνες τις μουσικές και τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω απ’ αυτές και με μεγάλωσαν. Αυτό που κάποια στιγμή, παρέα με τον Μάνο και τον Μπάμπη, ονομάσαμε… Το Rock της Δυτικής όχθης! Που ξεκίνησε λίγο πριν από τη δεκαετία του ’90 αλλά αναπνέοντας κι αλλάζοντας, χωρίς να χρειάζεται συνθήματα φτιαγμένα με Photoshop για να υπάρχει, κατέληξε σήμερα να είναι “Ένας ολοκαίνουργιος Κόσμος”, όπως κι ο τίτλος αυτού του νέου άλμπουμ».

Συνοδοιπόροι τού Πλιάτσικα σε αυτό το μουσικό ταξίδι είναι οι Nina Hagen, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Ase Kleveland, Γιάννης Μηλιώκας, MC Yinka, Nina Fos, Φίλιππος Πλακιάς και Παρασκευάς Θεοδωράκης. Τις μουσικές έχουν γράψει, πέραν του Φίλιππου, οι Γιάννης Μπαγκέρης, Γιάννης Μηλιώκας, Tolis Fasois, Jimmy Haursen, Τάσος Μιτσελής, αλλά και η τεράστια Nina Hagen.

Protagon.gr